שתף קטע נבחר
 

מחקר ענק: עלייה מדאיגה במקרי סרטן בעת ההריון

חוקרים שבדקו מעל מיליון לידות באוסטרליה, מצאו עלייה במקרי הסרטן אצל נשים בהריון. הסרטנים השכיחים היו סרטני עור, בלוטת התריס, גינקולוגיים ושד. ההשערות: גיל הנשים ההרות ההולך וגדל, בדיקות רפואיות רבות בהריון ושינויים הורמונליים - גרמו לגידול במספר. מומחה ישראלי: "הרבה נשים דוחות ההריון לעבר שנות הארבעים, מה שמהווה סיכון מוגבר יותר לעליית שכיחות הסרטן"

הריון זו לא מחלה, אבל עכשיו יש עוד סיבה לדאגה: מחקר חדש שכלל מעל מיליון לידות, מצא עלייה בשיעור הנשים בהריון הלוקות בסרטן. לחוקרים עדיין לא ברור מה הקשר בין מחלות הסרטן לבין ההריון. המחקר פורסם בגליון החדש של כתב העת הבריטי לגינקולוגיה ומיילדות.

 

המחקר בדק מיליון ו-300 אלף לידות נשים במחוז ניו סאות' ווילס באוסטרליה, בין השנים 1994 ל-2008. החוקרים מצאו 1,798 מקרי סרטן אצל הנשים שנבדקו, המהווים שיעור של 137.3 מקרי סרטן לכל 100 אלף לידות.

 

כבר ביקרתם בערוץ הריון ולידה שלנו?

 

חלו בסרטן - והפכו לאמהות:

שירי חלתה בסרטן 3 פעמים, ונאבקה להיות אמא

כנגד הסיכויים: צוואר הרחם נכרת; דינה ילדה תינוקת

לאחר ששחלותיה הוסרו, מיכל גילתה שהיא בהריון  

 

עם זאת, נמצא כי שיעור מקרי הסרטן עלה משמעותית: משיעור של 112.3 מקרי סרטן לכל 100 אלף לידות בשנת 1994, לשיעור של 191.5 מקרי סרטן לכל 100 אלף לידות בסוף המחקר בשנת 2008. באותה תקופת זמן, שיעור הנשים בנות 35 ומעלה שילדו עלה משמעותית גם כן, מאחת לכל שבע נשים הרות בתחילת המחקר, לאחת מכל ארבע נשים בסופו.

 

הסרטנים השכיחים שנמצאו היו סרטני בלוטת התריס, סרטני השד, סרטנים הורמונליים, סרטן העור, וסרטנים גינקולוגיים. החוקרים בדקו גם את תוצאות ההריון אצל חולות הסרטן ומצאו כי הסרטן הביא לשיעור גבוה של לידות קיסריות, לידות מוקדמות, ולידות עוברים גדולים. עדיין לא ברור מה הקשר המדוייק בין הריון לסרטן, אולם החוקרים משערים כי הסיבה נעוצה בגיל ההולך ועולה של הנשים הההרות.

 

"הטרנד של נשים לדחות את ההריון עלה משמעותית, ועמו עלה גם שיעור מחלות הסרטן בנשים ההרות", טוענת פרופ' כריסטין רוברטס, ממכון קולינג למחקר רפואי באוניברסיטת סידני שהיתה שותפה למחקר, "אולם עליית גיל ההריון מסביר רק חלקית את הממצאים. ההריון מגביר את נגישות האישה ההרה לאבחון רפואי, ולפיכך ייתכן שמסיבה זו נמצאים יותר אבחוני סרטן". אפשרות אחרת שהעלו החוקרים, היא שהשינויים ההורמונליים בגוף במהלך ההריון, הם שתורמים לצמיחת גידולים סרטניים.

 

"הממצאים הגיוניים ואינם מפתיעים", אומר ל-ynet פרופ' בנימין פיורה, מומחה לגינקולוגיה ולשעבר ראש היחידה לגינקולוגיה אונקולוגית במרכז הרפואי סורוקה, "יותר נשים כיום נוטות לדחות את ההריון לעבר שנות הארבעים, מה שמהווה סיכון מוגבר יותר לעליית שכיחות הסרטן. גם הנגישות המוגברת לרופא ולבדיקות בזמן ההריון, מגבירה את כמות האיבחונים של סרטן".

 

"אין סיבה להיכנס לפאניקה" מוסיף פיורה, "מנגד, צריך לזכור שפעמים רבות תסמינים עלולים להתפרש בזמן ההריון כתקינים וכחלק מהמהלך הטבעי של ההריון, בעוד שהם עלולים להוות סימן מוקדם לסרטן. כך למשל, גוש בשד לעתים מתפרש על ידי האישה או הרופא כגודש ולא כגוש סרטני. כך גם לגבי דימום מהנרתיק שלרוב הוא חלק מתופעות ההריון אך עלול להיות סימן לסרטן צוואר הרחם. גם שומה שמתכהה היא פעמים רבות חלק מייצור יתר של מלאנין בהריון, אך עלולה להיות גם סימן מוקדם למלנומה. לכן בכל מקרה של ספק, יש לגשת לרופא ולהיבדק".





לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
סרטן בזמן ההריון - עלייה מדאיגה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים