שתף קטע נבחר
 

סמנכ"ל שסחר במידע פנים - למאסר

ביהמ"ש גזר עונש חמור על בכיר לשעבר בחברת אלספק, שהורשע בעברות של שימוש במידע פנים: 10 חודשי מאסר בפועל, 8 חודשי מאסר על תנאי וקנס של 25,000 שקל

אפרים קדץ, מי שהיה סמנכ"ל השיווק וממלא מקום המנכ"ל בחברת אלספק הנדסה, הורשע היום (ה') בבית המשפט המחוזי בת"א בעברות של שימוש במידע פנים. העוש שנגזר עליו עומד על 10 חודשי מאסר בפועל, 8 חודשי מאסר על תנאי וקנס של 25,000 שקל.

 

 

בכך נגזר דינו של המורשע האחרון בפרשת אלספק, במסגרתה הואשמו 6 עובדים בחברה בעבירות של שימוש במידע פנים. דינם של חמישה מתוך ששת הנאשמים בפרשה, נגזר כבר ביוני 2012. במסגרת זו הודו כי מידע שקיבלו במסגרת עבודתם, בנוגע לעסקת ענק שנחתמה עם חברה ספרדית בשנת 2009, הוביל לרכישת מניות מרובה. במסגרת העסקה, רכשה חברה ספרדית מערכת שפיתחה החברה לחיסכון ניכר בחשמל בהפעלת טורבינות חשמליות.

 

קדץ, הנאשם השישי, היה באותה תקופה סמנכ"ל השיווק של החברה וממלא מקום המנכ"ל. הוא התעקש על ניהול הליך הוכחות והורשע בעבירות של שימוש במידע פנים בשל רכישת מניות בסכום של 70,000 שקל, אך זוכה מעבירה של מסירת מידע פנים לאחר. היום ניגש בית המשפט לגזור את דינו.

 

הנאשם: "בוש ונכלם"

בטיעוניה לעונש ביקשה המדינה כי בית המשפט יחמיר עם הנאשם ולא יחרוג ממתחם הענישה שקבע בגזר דינם של חמשת הנאשמים האחרים, העומד על בין שנה לשלוש שנות מאסר בפועל.

 

כך למשל נטען בין היתר, כי הפגיעה החמורה באמון הציבור באשר להגינות ההתנהלות בשוק ההון, מחייבת ענישה מרתיעה זאת בפרט כשמדובר במי שהיה נושא משרה בכיר, שניצל באופן ציני את המידע שהגיע אליו במסגרת תפקידו, והכל מתוך רדיפת בצע ותוך הפרת האמון שנתנה בו החברה.

 

הסניגור טען מנגד כי יש להיצמד לעקרון אחידות הענישה ולהטיל עליו עונש דומה לזה של הנאשמים האחרים, שעל אף אחד מהם לא נגזר עונש מאסר בפועל. כן נטען, כי אין לזקוף לחובת הנאשם את העובדה שניהל את המשפט עד תומו, וכראייה - זוכה מעבירת מסירת מידע לאחר.

 

עוד טען הסניגור, כי המניות שרכש הנאשם גרמו לו להפסדים, וביקש להתחשב בנסיבותיו האישיות המיוחדות ובהן גילו המבוגר, השירות המסור שהעניק לחברה במשך שנים והפגיעה במשפחתו. הנאשם פנה בקריאה נרגשת להקל בעונשו, וציין כי הוא "בוש ונכלם" במעשיו, וכי הייתה זו מעידה שטותית חד פעמית, שעד היום מדירה שינה מעיניו.

 

עם רום הסמכות, מגיע כובד האחריות

השופט חאלד כבוב קבע כי  במקרה זה, יש לחרוג אך במעט ממתחם הענישה של בין שנה לשלוש שנות מאסר בפועל, משום שמדובר בנושא משרה בכיר, שפגע באמון הציבור בהתנהלות שוק ההון בישראל.

 

עוד ציין השופט, כי בשנה שעברה הוחמר פי חמישה העונש על עבירת שימוש במידע פנים, שכיום עומד על חמש שנות מאסר בפועל, והביע מורת רוח על כך שבתי המשפט עדיין מקלים עם נאשמים בעבירות כלכליות. השופט פסק כי הגיעה השעה להחמיר בענישה הנהוגה, אם כי ראוי שההחמרה תהא הדרגתית, כדי שלא לפגוע למעלה מהנדרש ביכולת הציבור להפנים את השינוי.

 

כן נקבע, כי נוכח העובדה כי הנאשם היה נושא משרה בכיר ביותר, אין כל הצדקה לגזור עליו עונש דומה לזה שהושת על הנאשמים האחרים בפרשה. השופט הדגיש כי מדובר במי שקיבל את המידע ממנכ"ל החברה עצמו, בעודו משמש ממלא מקומו, הכל בכדי להשיא את רווחיו האישיים.

 

"מידת הפסול שיש במעשיו של נושא המשרה הבכיר - שעה שהוא מועל באמון שניתן בו על ידי החברה ועושה שימוש במידע פנים כדי להשיא את רווחיו שלו, תוך התעלמות מהפגיעה שעלולה להיגרם לחברה בפרט, ולנגישות למידע, לטוהר המידע ושוויון ההזדמנויות בשוק ההון הישראלי בכלל - הרי שעם רום הסמכות, מגיע כובד האחריות, בהתאמה", כתב השופט.

 

עוד נקבע בפסק הדין, כי "יש להעביר מסר חד משמעי לעוסקים בשוק ההון, כי בית המשפט מעדיף את האינטרס הציבורי ושומר על שוק מסחר הוגן וראוי". עם זאת, השופט סטה מעט ממתחם הענישה לטובת הנאשם, זאת נוכח נסיבותיו האישיות, בהן גילו, עדויות האופי החיוביות שהוגשו בעניינו, הסבל שעבר בעקבות המקרה וחרטתו.

 

לעיון בפסק הדין

 

לאתר המשפט הישראלי "פסקדין "

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים