חשש במערב: הנשק הכימי פוזר ברחבי סוריה
במערב עוקבים בדאגה אחר כ-20 מתקנים שבהם נמצא הנשק, אך מודים שייתכן שאינם מודעים לכל מה שקורה בסוריה. גורמים בארה"ב ובמזה"ת: כוחות עילית יופעלו אם יהיה חשש לשימוש בנשק. דיווח: אחמדינג'אד שלח לדמשק 150 בכירים במשמרות המהפכה
החשש מגורל הנשק הכימי של דמשק שוב גואה: סוכנויות מודיעין במערב חוששות שמשטר אסד פיזר כמה מאות טונות של נשק כימי וחומרים כימיים בין 20 אתרים שונים ברחבי המדינה - כך דיווח אמש (יום ה') העיתון האמריקני "וושינגטון פוסט". לפי הדיווח, במערב תוהים אם המשטר יכול להמשיך לשמור הנשק וחוששים שייפול לידיים הלא נכונות.
- בחירות בארה"ב 2012
- לכל הכתבות של CNN ו-ynet
אסד והנשק הכימי - עוד כתבות ב-ynet:
נסראללה: אין צורך בנשק כימי, נפגע בתחנות כוח
צוותים בשטח ותקיפות: ארה"ב והנשק הכימי הסורי
אובמה במסר לאסד: נתקוף אם הנשק הכימי יוזז
המורדים: אסד מעביר הנשק הכימי לשדות תעופה
גורמים רשמיים בארצות הברית ובמזרח התיכון אמרו כי הם מפקחים אחר המתקנים הללו, אבל מודים שהם חוששים שלא איתרו את כל האתרים השונים ושחלק מהחומרים המסוכנים נגנבו או אפילו שימשו את הצבא הסורי כדי לתקוף אוכלוסייה אזרחית.
"אנחנו חושבים שאנחנו יודעים הכל, אבל חשבנו ככה גם לגבי לוב", אמר בעילום שם גורם מודיעיני אמריקני לשעבר, שקיבל תדרוך על המצב הן בלוב והן בסוריה. "היינו בשטח בלוב, אבל היו לנו שם הפתעות גדולות, גם מבחינת כמויות וגם מבחינת מיקומים".
בארה"ב ובמזרח התיכון מאמינים כי הארסנל הסורי כולל כמה מאות טונות של נשק כימי, כולל גז העצבים הקטלני סארין. שני גורמים רשמיים אמרו כי הערכות מודיעינות מעודכנות, ככל הנראה, מצביעות על כך שהמצבור הזה גדול יותר ממה שחשבו עד כה. לדבריהם, החומרים המסוכנים ביותר שמורים בכחמישה בונקרים, ואילו היתר נמצאים ב-14 מתקני אחסון וייצור.
גורמים אמריקנים בעבר ובהווה אומרים כי בגלל האיום הרב הנשקף מהנשק המסוכן, סוכנויות המודיעין האמריקניות משקיעות משאבים עצומים בפיקוח על המתקנים השונים ומכינות תוכניות שיאפשרו להן להגן עליהם אם המשבר בסוריה יחריף. "זה ברור שחשוב ביותר לשמור עליהם", אמר אחד הגורמים, "להתכונן לתרחישים שונים, להתייעץ בהתאם עם בני ברית ולהתכונן להתמודד עם אתגרים חדשים. זה פשוט הדבר האחראי לעשות".
אובמה כבר איים בפעולה צבאית
כמה גורמים סיפרו על הקושי הרב במעקב ואבטחת המתקנים הסוריים. לדבריהם, צפון קוריאה ורוסיה סייעו במשך שנים לדמשק לבנות מתקנים מבוצרים היטב והגנו עליהם מפני לוויינים. "הם אמנים בהסתרה", אמר איש מודיעין לשעבר.
סוריה מחזיקה ככל הנראה במצבור הנשק הכימי הגדול ביותר, אחרי ארה"ב ורוסיה. בוושינגטון ובירושלים חוששים שהנשק המסוכן יגיע בדרך זו או אחרת לידי איסלאמיסטים קיצוניים או לחיזבאללה. גורמים בארה"ב ובמזרח התיכון אמרו כי אם יהיו ראיות המצביעות על כך שכוחותיו של אסד מתכוננים להשתמש בנשק הכימי, ישנן תוכניות לשלוח יחידות עילית על מנת למנוע זאת מהם.
בחודש שעבר איים נשיא ארה"ב, ברק אובמה, כי שימוש בנשק כימי או העברתו ממקומו יהוו קו אדום ועלולים להוביל לשימוש בכוח צבאי נגד משטר אסד. "אנחנו לא יכולים להרשות מצב שבו אמצעי לחימה כימיים או ביולוגיים נופלים לידיים הלא נכונות", הסביר אובמה, "יש לנו מגוון אפשרויות של תוכניות לפעולה".
שרי הקבינט המדיני-ביטחוני עסקו בנושא זה בישיבתם השבוע. השרים שמעו כי ישראל עוקבת 24 שעות ביממה אחר מאגרי הנשק הכימי של סוריה, וכן הערכה שלפיה ניסיון להבריח לחיזבאללה או לגורמים אחרים נשק כימי עשוי להוביל לפעולה צבאית ישראלית שתוביל בסופו של דבר להתלקחות בגבול הצפוני.
דיווח: איראן מגבירה את הסיוע לאסד
האיום הנשקף מהצד הסורי זכה אמש להתייחסות ישירה מצד אלוף פיקוד הצפון, אלוף יאיר גולן, שהביע חשש מחוסר הוודאות במדינה השכנה. "סוריה היא מחסן חימוש ענק, חלקו מהמתקדם והטוב בסוגו, מה יעלה בגורלו של חימוש זה עם קריסתו הצפויה של המשטר – אין איש יודע".
לדברי האלוף גולן, "אנו נמצאים במציאות בלתי יציבה, בגבול הלבנון חיזבאללה רוחש רעה, מכין רקטות וטילים ומאיים פיזית ומילולית לפגוע בעורף מדינת ישראל. בסוריה השלטון הבעת'י מתמוטט. כ-30 אלף הרוגים ועוד 200 אלף פליטים – אלו הישגי ה"אביב הערבי" בהקשרו הסורי.
המפקד הבכיר הזהיר כי "גורמי ג'יהאד עולמי נוהרים למדינה המסוכסכת הזו (סוריה), והימצאותם על גבולנו גם היא אינה מבשרת טובות". לדברי אלוף הפיקוד הצפוני, "האתגרים העומדים בפנינו הם משמעותיים ביותר. אנו עם שוחר שלום, אבל אם תכפה עלינו מלחמה, אז ידעו מבקשי נפשנו את נחת זרועו של צה"ל".
אמש דיווח העיתון הבריטי "טלגרף" כי איראן הגבירה את הסיוע למשטר אסד ושלחה לסוריה 150 מפקדים בכירים במשמרות המהפכה. גורמי מודיעין במערב אמרו כי מדובר בהוראה ישירה של הנשיא מחמוד אחמדינג'אד. בנוסף, האיראנים שלחו מאות טונות של ציוד צבאי, כולל רובים, רקטות ופגזים לסוריה.
Read this article in English