שתף קטע נבחר

אריתריאים בת"א: כואב לראות את האחים בגבול

"בשבועות האחרונים אנחנו מרגישים שהממשלה מתנהגת ביד ברזל", העידו מבקשי מקלט מאריתריאה, לנוכח בני ארצם שלא הוכנסו ארצה. "הם עושים זאת כדי שאנשים יפחדו ולא יגיעו יותר ואני מבין, אבל מבחינה הומניטרית אני לא מסכים"

בקרב מבקשי המקלט בדרום תל-אביב ניתן היה לשמוע היום (יום ו') התייחסות זהירה ומורכבת לסוגיית האריתריאים בגבול מצרים, שכניסתם לישראל לא הותרה. לצד כאב והזדהות עם בני ארצם, וקריאות ליחס אנושי יותר, נשמעה גם הבנה למדיניות הישראלית, ההולכת ומחריפה. "זו לא פעם ראשונה שלא נותנים להיכנס", אמר מולגטה טומונגי ל-ynet, "הם עושים זאת בכוונה כדי שאנשים יפחדו ולא יגיעו יותר ואני מסכים איתם. כי אם יהיה כאן ים של אנשים זה לא טוב למדינת ישראל כי ישראל קטנה. אומרים לנו שאנחנו מפריעים ואני מבין. אבל במובן ההומניטרי אני לא מסכים עם ההתנהגות של ישראל במקרה הזה".

 

מבקשי המקלט בגבול מצרים (צילום: AP) (צילום: AP)
מבקשי המקלט בגבול מצרים(צילום: AP)

 

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet

 

טומונגי הסביר: "הם יצאו ממקום שבו הם היו עלולים למות ועכשיו הם מוחזרים לשם. איך מדינה חזקה כמו ישראל מרשה לעצמה לעשות דבר כזה? אלו אנשים שברחו מדיקטטורה לדמוקרטיה וככה צריך להסתכל על זה. אנשים רבים מתים בדרכם לכאן. זה לא בסדר לתת להם לעבור את זה שוב. בני אדם הם בני אדם". טומונגי גם מחה על היחס כלפי האריתריאים מצד הרשויות בארץ: "די להתנכלות, תנו לנו להתפרנס ברישיון או לצאת למדינה שלישית".

 

תומאס, מבקש מקלט אחר, הביע כאב לנוכח מצבם של חבריו: "אני מרגיש שזה כל כך כואב, זה כל כך רע, לראות אח בן ארצך במצב כזה. כאן קוראים לנו סרטן ושחורים ואין לנו איך לסייע להם. אנו חייבים לקבל את מה שיש לנו ולכבד את זה". גם הוא הדגיש את קשיי הדרך, ובפרט את החטיפות בידי המבריחים הבדואים. "אנחנו בקשר טלפוני בימים האחרונים עם מאות אנשים השבויים בסיני ומוחזקים במחנות ומעונים על ידי הבדואים. הם מתקשרים אליי ואל חבריי ומבקשים שנשלח להם כסף לשחרורם. וכשהם משתחררים הם מגיעים לגדר והשער סגור. מה עכשיו? אלו חיים אומללים. מזל שאת הנשים והילד הכניסו".

 

לאחר שמונה ימים שבהם שהו ליד גדר הגבול עם מצרים, מבלי שהותר להם להיכנס לתוך ישראל, הוחלט אתמול לאפשר לשתי נשים ולילד להיכנס ארצה. מצרים הסכימה לקבל את 18 הנותרים. ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר אתמול כי "חשוב שכולם יבינו שישראל איננה עוד יעד למסתננים. אנחנו נחושים לעצור את שטף ההסתננות שהיה פה". מבקשי המקלט מרגישים זאת היטב.

 

"אין שם חיים"

"בשבועות האחרונים אנחנו מרגישים שהממשלה מתנהגת ביד ברזל, גם לאנשים בגדר וגם בהתנהגות של משטרת ההגירה", העידה אסינה. "הם חכמים ורוצים שלא יבואו לכאן יותר וזה בסדר. אבל מי שכאן עכשיו חייבים להתנהג אליו בכבוד. אי אפשר לתת לאנשים לרעוב כאן או להיכלא כאן ומצד שני אי אפשר להחזיר אנשים למותם בארצות שמהן באו. אנחנו פוחדים ומתוסכלים מאוד".

 

מיליאן, מבקש מקלט, סיפר כי ידוע לו על קבוצת מבקשי מקלט שהוחזרה בגבול לפני שלושה שבועות. "מה הם יעשו עכשיו? מדינת ישראל חייבת להיות אנושית. מה שהם עושים זה לא חוקי מבחינת החוק הבינלאומי. ממשלת ישראל מתייחסת אלינו כאילו אנחנו לא בני אדם פה, גם במשרד הפנים. אין ישראלים שחיים כמונו. אנחנו חייבים לקבל את זכויות האדם שמגיעות לנו".

 

המייצג במחאה של ארגון אמנסטי (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
המייצג במחאה של ארגון אמנסטי(צילום: מוטי קמחי)

 

יוסוף מאליק ניסה להסביר ממה נמלטים בני ארצו: "אומרים לנו שאנחנו לא באמת פליטים ולכן ניתן להשיב אותנו, שאנחנו רק מתחמקים מגיוס באריתריאה. אבל שם גיוס הוא לכל החיים עד שאומרים לך ללכת. אתה הופך לאסיר ששייך לצבא, ולכן אנחנו בורחים מהדיקטטור לכאן. אני מרחם על אלו שהחזירו ואני בכלל לא בטוח שהם יגיעו חזרה לאריתריאה. אני הייתי עושה הכול כדי לא לשוב. אין שם חיים".

 

במקביל, פעילי ארגון אמנסטי ישראל קיימו היום פעילות ברחוב רוטשילד בתל-אביב, במטרה לעורר מודעות להפרת זכויות האדם החמורות לדבריהם באריתריאה. הם הקימו מיצגים שנועדו להמחיש את העינויים שמבצע המשטר.

מבקש מקלט מאריתריאה שנמצא בישראל כבר ארבע שנים וביקש לשמור על אנונימיות, השתתף באירוע והסביר: "במדינה שלנו עוצרים אנשים שרוצים דמוקרטיה ואנשים שהולכים בלי תעודות מעבר. אם אחזור אהיה בסכנת חיים. זו דיקטטורה, אין שם בית משפט, מי שחוזר ישר נכלא, ואי אפשר לשאול שאלות ואין זכויות".

 

בין היתר ציינו פעילי הארגון כי הומוסקסואלים במדינה נאסרים, חופש התנועה של האזרחים מוגבל באופן דרקוני ומאות נעצרים בשל פעילות פוליטית, מוצא אתני או עיסוק, נכלאים ללא משפט ומעונים. לפני כשלושה חודשים האשים גם האו"ם את אריתריאה בעינויים ובהוצאות להורג ללא משפט. אסמרה טוענת מנגד כי היא קורבן לקמפיין הכפשה שמגבה ארה"ב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מיליאן. "מדינת ישראל חייבת להיות אנושית"
צילום: יגאל שתיים
האריתריאים בגבול. הוכנסו שתי נשים וילד
צילום: AFP
מומלצים