תקיפת איראן - ומה יגידו השכנים?
עבור המנהיגים הערבים, התקפה ישראלית היא הטוב בכל העולמות. היא גם תפגע בתוכנית הגרעין האיראנית וגם תאפשר להם לבקר את ישראל. אבל מה יגיד הרחוב?
עבור מדינות המפרץ הערביות החשש רב יותר מפני שהן נמצאות "בקו האש". חלקן, כדי להימנע מפגיעה איראנית, הכריזו בכמה הזדמנויות שלא יאפשרו להשתמש בשטחן לצורך התקפה עליה. אולם, אם שליטי המפרץ יהיו משוכנעים כי פעולה צבאית היא הדרך היחידה למנוע מאיראן רכישת יכולת גרעינית צבאית, הם יראו בהתקפתה הכרח. ברגע האמת יש להניח שהם יעדיפו לספוג תגובה איראנית, כואבת ככל שתהיה, על פני חיים בצל איום גרעיני איראני.
עוד בערוץ הדעות של ynet:
"כן" לאריאל זה "לא" לפריפריה / סתיו שפיר
רק אובמה יכול / איתי בן חורין
שליטי ערב לא חשודים באהבת איראן. תדמיתה השלילית של איראן בעיניהם נחשפה במסמכי "ויקיליקס" שלימדו עד כמה הם רואים בתוכנית הגרעין האיראנית איום מוחשי. זכורה התבטאותו של המלך הסעודי שביקש מהאמריקנים "לערוף את ראש הנחש" האיראני.
מקובל לחשוב כי מנהיגי מדינות ערב יבקשו מאחורי דלתות סגורות להודות לישראל על שעשתה, גם עבורם, את העבודה המלוכלכת, במיוחד אם התקיפה תהיה מוצלחת והשלכותיה מצומצמות. מה בדבר הרחוב הערבי שייתכן ויבקש את ראשה של ישראל? זה רחוב שקולו התעצם בעקבות ה"אביב הערבי".
ייתכן שבחלק מהמדינות הנושא יוסיף שמן למדורת המחאה הבוערת ממילא. קל לגייס את הרחוב הערבי נגד ישראל אך גם איראן נתפשת באור שלילי במיוחד לנוכח תמיכתה באסד. סקר שערך מכון פיו במאי האחרון הראה כי שלושה מכל ארבעה ירדנים, שניים מכל שלושה מצרים ומחצית מהטורקים מתנגדים ליכולת גרעינית בידי איראן.
עבור המנהיגים הערבים, התקפה ישראלית היא הטוב בכל העולמות. היא גם תפגע בתוכנית הגרעין האיראנית וגם תאפשר להם לבקר את ישראל. אם תקיפה כזו תהיה מוצלחת, אך חשוב לא פחות - גם תיהנה מדימוי של הצלחה - יוסר מעליהם האיום. אך בל נטעה. החשש מאיראן והרצון במפלתה לא יביאו את הערבים לתמוך פומבית בתקיפה. נהפוך הוא. איראן עלולה לזכות לגילויי סולידריות במיוחד בקרב קהילות שיעיות מלבנון ועד בחריין, ולהיות מוצגת כקורבן, בוודאי אם תראה שאזרחיה נפגעו. בנוסף, סביר שתבקש לגייס לעמדתה זו תמיכה בעולם המוסלמי הרווי גם כך ברגשות אנטי ישראלים ואנטישמיים.
ישראל הרשמית צריכה להימנע ככל האפשר מפגיעה נוספת במעמדה האזורי בדגש על ההסדרים הקיימים עם ירדן ומצרים ולהפסיק כבר היום את הפטפטת המזיקה בעניין. ניתן להימנע מגלי ההדף האזוריים אם נעבוד "מתחת לרדאר". מי זוכר מה הייתה התגובה הערבית לפגיעה בכור גרעיני בסוריה המיוחסת לישראל? ייתכן שגם סערה בעולם הערבי היא מחיר ראוי לשלם עבור פגיעה בתוכנית הגרעין האיראנית. אבל לשאלה מה חושבים הערבים יש חשיבות, אם ישראל רוצה לצמצם את ההשלכות של תקיפה כזו ולהימנע מהעלאה אפשרית לסדר היום של נושא הגרעין הישראלי.
הכותב הוא חוקר במכון למחקרי ביטחון לאומי
גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il