שתף קטע נבחר

 

תושבי עזה מעדיפים את התמר האורגני הישראלי

למרות שלא חסרים לו מתחרים - התמר האורגני הישראלי הוא מוצר מבוקש בעולם. איזה סוגים יש בארץ, מה מחיריהם, ואיזה זן מגדלים בקיבוץ דתי - ומועדף במיוחד על השוק העזתי? טור מיוחד לעונת הגדיד

מעל 40 מעלות בצל, חם ודביק - ברוכים הבאים לעונת הגדיד האורגני. תמר אורגני הוא פינוק מתוק וטעים, בריא ומלא באנרגיה. הוסיפו לזה את חיי המדף הארוכים שלו - ארבעה חודשים בטמפרטורת הבית, והנה לכם פריט חובה.

 

עוד על מזון אורגני - בכלכלה ירוקה:

 

התמר האורגני הישראלי הוא מוצר מבוקש ברחבי העולם. בארץ גדלים כ-4,000 דונם של עצי תמר אורגנים לאורך הציר הסורי אפריקני, מקיבוץ סמר שבערבה הדרומית, ממשיך לאורך הערבה התיכונה, דרך בקעת הירדן ועד לקיבוץ שדה אליהו בעמק בית שאן. למה דווקא שם? כי התמר אוהב חום ויובש.

 

מרחוק זה נראה קלי קלות ויש כאלה שחושבים שעצי התמר צומחים מאליהם ולא מצריכים הרבה עבודה. תתפלאו, זה לא כזה פשוט.ההבדלים בממשק הגידול של התמרים האורגנים לעומת הקונבציונאלים, מתמקדים בשני משתנים עיקריים: טיפול בעשביה וטיפול במזיקים.

 

להבדיל מהגידול הקונבנציונלי, בגידול תמר אורגני אין שימוש בחומרים חריפים להדברת עשבייה או בתכשירים חריפים כנגד מזיקים - מהם יש לא מעט. בין המזיקים הדומיננטים בתמר כלולים ה"קרנפית" - חיפושית המכרסמת בשורשים ומובילה להפחתת יבול בעצים ולעיתים אף למותם, וכן "עש התמר הקטן" שהוא מזיק ייחודי לפרי התמר.

 

איך מתמודדים איתם ללא כימיקלים מסוכנים? עם הרבה סבלנות והקפדה על "איזון ביולוגי" בחלקות הגידול, למשל באמצעות צרעות ועטלפים שמשמשים כמדבירים ביולוגיים. לפעמים צצים גם רעיונות יצירתיים, כך למשל בקיבוץ סמר פיתחו מלכודת ייחודית לקרנפית.

 

מטע תמרים אורגני בבקעה (צילום: ד"ר אורנית רז) (צילום: ד
מטע תמרים אורגני בבקעה(צילום: ד"ר אורנית רז)

 

זנים ומחירים

קיים מגוון לא קטן של זנים של תמרים. המבוקש ביותר באורגני הוא המג'הול השמן, הבשרני והעסיסי. לצידו יש זנים פופלאריים נוספים כמו דקל נור - זן מאורך בצבע חום בהיר. 

 

בנוסף יש זן בשם ברהי - צבעו צהוב בדרך כלל ושפירותיו נאכלים לרוב כשהם טריים, בשונה משאר הזנים שנאכלים לאחר שהתייבשו על העץ. המגדלים הגדולים בעולם של הזן הזה הם משלנו - הקיבוץ הדתי שדה אליהו בעמק בית שאן. שי אלקן, מנהל מטע התמרים בקיבוץ, ממליץ לאכול את התמר שלהם אחרי ששהה 48 שעות במקפיא.

 

מג'הול (צילום: שגיא מורן) (צילום: שגיא מורן)
מג'הול(צילום: שגיא מורן)

 

בשוק המקומי, אפשר להשיג את התמרים האורגנים מהמגדלים שמווקים בצורה ישירה, ממשווקים מקומיים וברשתות המזון. המחירים משתנים אך בדרך כלל זולים בכ-30% בקנייה ישירה מהמגדלים.  כך למשל, בקניית מגהול אורגני ישירות מהמגדל, המחיר נע בין 18 ל-35 שקל לקילו, בעוד שברשתות המזון המחירים כפולים ונעלים בין בין 45 ל-60 שקל לק"ג.

 

תמרים מזן דקל נור נמכרים לרוב ארוז באריזות של 400 גרם. מחיר בקנייה ישירה מהמגדלים - 15-10 שקלים, ברשתות- 25-16 שקלים. זן ברהי - מחיר בקנייה ישירה בשדה אליהו - 10 שקלים לק"ג, ברשתות - 15-12 שקל לק"ג. לקניה ישירה דרך המגדלים האורגנים

 

תמר צהוב מזן ברהי  (צילום: באדיבות ביו-תור שדה אליהו) (צילום: באדיבות ביו-תור שדה אליהו)
תמר צהוב מזן ברהי (צילום: באדיבות ביו-תור שדה אליהו)

 

שווקים בעולם

רוב המגדלים הישראלים משווקים את תוצרתם דרך ארגון "הדקלאים", המתמחה בייצוא תמרים ברחבי העולם. כ-600 טון, המהווים את מרבית התוצרת, מיוצאים בעיקר למערב אירופה: גרמניה, אנגליה וצרפת, אבל לא רק.

 

אחד הלקוחות הגדולים בשנים האחרונות של הזן "ברהי" האורגני משדה אליהו, הם שכנים שלנו - השוק העזתי. הצרכנים בעזה קונים את התמר האורגני, לאו דווקא בגלל שהוא אורגני, אך בוודאי בגלל שהוא טעים.

 

עם זאת, לתמרים האורגנים המקומיים לא חסרים מתחרים. לשוק האירופאי מגיעים תמרים אורגנים מכל רחבי העולם, ממדינות צפון אפריקה ובעיקר המערביות שבהן כמו מרוקו, תוניסיה ואלג'יריה, עד לתמרים אורגניים מקליפורניה, אריזונה ואפילו מקסיקו.

 

גם לדרום אפריקה היה רומן קצר עם התמר האורגני, שהסתיים לאחר שנתיים לאחר שמצאה כי שהיחס בין ההשקעה למחיר, לא השתלם לה. אך למרות התחרות, שומר התמר האורגני הישראלי על מיצובו כמוצר מוביל באיכותו ויש לו ביקוש לא רק בקרב הקהל האורגני.

 

הכותבת היא מנכ"לית הארגון לחקלאות אורגנית וחוקרת בבית הספר למנהל עסקים ב-MIT. ד"ר רועי בורוכוב  מרכז תחום המטעים של הארגון לחקלאות אורגנית, עזר בהכנת הכתבה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ד"ר אורנית רז
תמרים אורגניים מזן מג'הול
צילום: ד"ר אורנית רז
אורנית רז
מומלצים