לסוכרתיים מותר לצום ביום כיפור? מומחה עונה
עד לפני עשור שללו הרופאים מחולי סוכרת אפשרות לצום ביום הכיפורים, אך עם התקדמות הרפואה ניתן לעשות זאת במינימום סיכון. למי מותר לצום, על מה חייבים להקפיד במהלך היום ולמה צריך ליידע את המשפחה על הכוונה לצום? כל התשובות
שכיחותה של מחלת הסוכרת הולכת וגדלה בעולם, והיא הוגדרה כמגפה של ממש. בעולם ישנם למעלה מ-400 מיליון אנשים החולים בסוכרת, ובישראל כחצי מיליון סוכרתיים ועוד כחצי מיליון שאינם מאובחנים או הלוקים בסוכרת סמויה.
סוכרת מסוג 2, הפוגעת בעיקר במבוגרים שמנים, מתחברת ליהדות עוד מאירופה של המאה ה-19, אז נחשבה הסוכרת ל"מחלת היהודים", משום שחלק גדול מהם היו שמנים גם בתקופות רעב בשל היותם עשירים יחסית.
קראו עוד על סוכרת:
- לא מספיק לקצץ במתוקים: תזונה נגד סוכרת
- מחקר: דיאטה דלת קלוריות יכולה לרפא סוכרת?
- רזה ובריא: ניתוח לקיצור קיבה מרפא חולי סוכרת
יום הכיפורים מהווה נקודת מפגש מעניינת בין היהדות והסוכרת. עד לפני עשור, נהגו רופאים לפסול על הסף סוכרתיים שביקשו לצום, אולם המלצה גורפת זו לא תמיד כובדה וסוכרתיים רבים צמו למרות האיסור הרפואי, ובמרבית המקרים גילו הרופאים כי לא אירע שום אסון מצום של 25 שעות.
בשנים האחרונות יצאו לשוק תרופות וטכנולוגיות חדישות שבאמצעותן ניתן לצום בבטחה.
השילוב בין הבנה מצד הרופאים כי הצום אינו מסוכן כפי שסברו בעבר ובין והטיפולים המודרניים מאפשר צום ביום הכיפורים אצל רוב חולי הסוכרת ללא סיכון, ועל החולים להתייעץ עם הרופא המטפל בהם שידריך אותם כיצד לעשות זאת.
סוכרת היא תסמונת רבת פנים: ישנם המטופלים באינסולין אחת ליום או שלוש פעמים ביום, ישנם המטופלים בתזונה בלבד, ישנם המשלבים אינסולין וטיפול תרופתי, יש סוכרת מסוג 1 ויש מסוג 2, יש הסובלים מסיבוכים וכאלה הנמצאים בשלב ראשוני של סוכרת.
לכן, חשוב להבדיל בין המקרים ולבדוק באופן פרטני כל אדם ואדם בהתייחס לשאלה אם הוא יכול לצום - ואם כן, כיצד.
ניתן לחלק את הסוכרתיים לשלוש קבוצות עיקריות:
1. יכולים לצום בלי בעיה
מדובר באנשים עם סוכרת מסוג 2 שאינם נוטלים טיפול תרופתי או נוטלים כדור אחד בלבד (כגון מטפורמין, ג'נוביה, ג'נואט, גלבוס, יוקריאס, אונגלייזה או נובו-נורם).
אנשים אלו יכולים בדרך כלל לצום בלי בעיה, ליטול את התרופה לאחר הסעודה המפסקת לפני תחילת הצום, ואת הכדור הבא מיד עם שבירת הצום.
2. יכולים לצום בתנאים מסוימים
אנשים עם סוכרת מסוג 2 המטופלים באינסולין מכל סוג או בכדורים העלולים לגרום לנפילת סוכר (כגון גלובן, גליבטיק, גלוקורייט או אמריל) יכולים לצום כל עוד יעמדו בכמה תנאים חשובים:
- הבנת השלכות הצום. על החולים להבין את השלכות הצום על רמות הסוכר בגופם, כלומר שהיעדר אוכל בגוף מונע עלייה של סוכר בדם, ומתן אינסולין או אחת התרופות ללא אוכל עלול להוביל לנפילות סוכר מסוכנות. מי שאינו מבין מה קורה בגופו בזמן הצום, רצוי שלא יצום.
- ניטור רמות הסוכר. על סוכרתיים להמשיך ולבדוק באופן תדיר את רמות הסוכר בגופם גם במהלך הצום: לפני שהולכים לישון, בבוקר, בצהריים, אחר הצהריים ובערב. השינוי בטיפול התרופתי ובתזונה כתוצאה מהצום מחייבים בדיקה של רמות הסוכר כדי להימנע מסוכר גבוה מאוד או נמוך מאוד - שני המצבים הללו מסוכנים. הדבר חשוב במיוחד למי שעבר התקף לב
או אירוע מוחי וגם לסובלים מאי ספיקת כליות.
- יידוע קרובים. אדם עם סוכרת שמחליט לצום מחויב ליידע על כך את המשפחה או קרוב אליו השוהה עמו בזמן הצום, כדי לאפשר טיפול נכון במקרה של חולשה, סחרחורת או עילפון.
3. יכולים לצום עם אינסולין
אנשים עם סוכרת מסוג 1 התלויים באינסולין וחייבים לקבלו ואסור להם להפסיק את מתן האינסולין גם במהלך צום. כיום ישנם אינסולינים חדשים (כגון לנטוס או לבמיר), אשר בטיפולם הסיכון להתקפי היפוגליקמיה נמוך יותר. אינסולינים אלה מחקים את פעילות הלבלב מבחינת הפרשת האינסולין הקבועה לאורך כל היום, ללא "פיקים".
המשתייכים לקבוצה זו צריכים גם הם לעמוד בתנאים המוזכרים בקבוצה השנייה, בעיקר ניטור של רמות הסוכר לאורך הצום.
מי לא יכול לצום?
ישנן אוכלוסיות שלא יכולות לצום, או שלא מומלץ להן להסתכן מבחינה בריאותית ולצום, לדוגמה:
- נשים בהריון הסובלות מסוכרת הריון
או מסוכרת טרום ההריון.
- קשישים בעלי מחלות נלוות לסוכרת, כגון אי ספיקת כליות או אי ספיקת לב.
- ילדים קטנים עם סוכרת.
- סוכרתיים הסובלים מהתקפי היפוגליקמיה פתאומיים בבת אחת, ללא התרעה וללא סימנים מקדימים.
- סוכרתיים הסובלים ביום הצום ממחלה חריפה אחרת, כמו דלקת ריאות.
- חולים שאושפזו בבית חולים בגלל סוכר גבוה מאוד ("חמצת").
שינוי תרופתי ליום כיפור: לא מומלץ
ישנן המלצות רפואיות שונות באשר לשינוי הטיפול התרופתי לקראת יום הכיפורים, במטרה לתת תרופות ההולמות יותר את סיטואציית הצום.
עם זאת, חשוב לזכור כי הגוף עובר שינוי בצום, לכן אינני ממליץ למטופליי לשנות את התרופות שעובדות שנים והגוף מכיר אותן. תרופה חדשה עלולה להתנהג שונה מהמצופה ממנה, ויכולה להפתיע לטובה ולרעה. קשה לדעת מראש כיצד כל מטופל יגיב אליה באופן אינדיבידואלי.
מאחר שמדובר ביום שבתון, יהיה קשה לעקוב אחר המטופל ולראות כיצד הוא מגיב לתרופה החדשה ואם היא אכן מועילה לו או שמא משפיעה לרעה.
לכן, מומלץ להישאר בטיפול המוכר והקבוע שהסוכרתי רגיל אליו ויודע להתמודד עמו בהצלחה.
הכותב הוא מומחה לרפואה פנימית וסוכרת במרכז DMC ומנהל היחידה לסוכרת בבית החולים וולפסון.