לעיניו של ההאקר: הולילנד, עד המדינה וענת קם
מסמכים מסווגים על חקירות סמויות, בקשות להאזנות סתר וצווי מעצר - כולם נחשפו לעיני "הלמו", ההאקר שנחשד בחדירה למערכת בתי המשפט. "הייתה תקלה באתר, ראיתי שאני מקבל גישה לתיקים אחרים", טען. המשטרה: הוא נחשף לסודי הסודות
"החומר שהאיש נחשף אליו הוא סודי הסודות של המשטרה". כך אמרו היום (ב') גורמים במחוז תל אביב שניסו לתאר את המחדל, במסגרתו הצליח משה (הלמו) הלוי לחדור למערכת בתי המשפט ולחשוף מסמכים מחקירות סמויות. הלוי, לעומתם, בחר לגלגל את האחריות על מנהלי האתר. "מסמכים מפרשת הולילנד ופרשת ענת קם היו פתוחים, ובפרוטוקולים נכתב גם שמו המלא של עד המדינה. הקלדתי בטעות מספר תיק שגוי, וראיתי שאני מקבל גישה לתיקים אחרים. את חלקם העברתי למכרים, זה חלק מתרבות. כמו שמעבירים בטוויטר", הסביר.
בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet
אם לא די בפעולותיו של הלוי, הרי שחוקרי מפלג ההונאה גילו כי אחד משותפיו לעבירה, ומי שנעצר גם כן בפרשה, הוא לא אחר מאשר סגן-ניצב בדימוס ומי שהיה ראש מפלג ההונאה של היחידה הארצית לחקירות מעשי הונאה, שעל פי החשד קיבל מהלוי מסמכים שונים הנוגעים ככל הנראה לפרשת הולילנד, שנחקרה ביחידה עצמה.
בכלל, החקירה שהחלה בעקבות פרסום כתב האישום של האונס בגן העיר, הפתיעה את החוקרים, ובעקבותיהם את צמרת המשטרה, כשהתברר גודל המחדל האבטחתי במערכת "נט המשפט" - שמרכזת אליה את הרגישים שבמסמכי החקירה המשטרתית והביטחונית בישראל.
הלמו, על פי החשד, נחשף לחומרים סודיים שמוצגים בדרך כלל על ידי חוקרי משטרה לעיני השופטים בלבד. בין היתר, כוללת המערכת תיעוד חקירות סמויות, שעוד לפני פרסומן ולפני שבוצעו מעצרים במסגרתן, מחייבות את התערבות בית המשפט - בצווי האזנות סתר, חדירה לבתים, או צווי מעצר.
על פי הידוע, כל שלבי חקירת הולילנד - לרבות פרטים שקשורים לעד המדינה ש"ד - הגיעו לידי הלוי, שהוריד אותם למחשבו האישי. חלק מהחומר התפרסם באמצעי התקשורת השונים והגיע, על פי חשד חוקרי מפלג ההונאה, גם לידי הקצין בדימוס, עורך דין במקצועו.
"מדובר במסמכים שקובעים גורלות של אנשים ואפשר לומר אף שחלקם יכולים לסכן חיי אדם", הסביר קצין חקירות במשטרה. מלבד מסמכי הולילנד, הצליח הלוי לחדור לתיקים שקשורים למספר חקירות ביטחוניות רגישות וגם לתיקים אזרחיים שהתנהלו בדלתיים סגורות.
"זה פשוט מטורף החומר שהוא החזיק בידיים שלו" אמרו במפלג ההונאה של מחוז תל אביב. "אנחנו עוד לא יודעים מה הוא עשה עם כל החומר, ואם יש חומרים שעברו לידיים של גורמים עבריינים או שהוא הופעל על ידם". מיד לאחר שהתברר ההיקף של הפרשה עדכנו במשטרה את הנהלת בתי המשפט, ושם פעלו "לסתום את החור האבטחתי". רק לאחר שהפרצה טופלה, הסירה המשטרה את צו איסור הפרסום על הפרשה.
הלוי: "זו לא פריצה, זו גלישה רגילה"
הלוי שוחרר אתמול למעצר בית למשך שלושה ימים וטוען כי כלל לא פרץ לשום מחשב, אלא גלש באופן חוקי באתר האינטרנט של בתי המשפט, שסבל מבעיית אבטחה וגרם לחשיפת המסמכים החסויים לעיני כל. "זה לא פריצה למאגר מידע, זה גלישה לאתר אינטרנט. כל אחד בעל סקרנות יכול היה להיכנס למסמכים האלה", הסביר. "אני נכנסתי עם מספר תעודת הזהות שלי ולא השתמשתי בשום כלים".
לדבריו, לאחר שתוקנה בעיית האבטחה באתר, הוחלט לעצור אותו ושני גברים נוספים. "במשטרה האשימו אותי שפרצתי לאתר. זה לא נכון. הייתה תקלה באתר ולא ידעתי על כך. באותו הזמן לא יכולתי לדעת שמדובר במידע חסוי. מזכירות בית המשפט עשו טעות והעלו לאתר כל מסמך שנסרק", אמר הלוי, תוך שהוא מטיל את האחריות על הנהלת בית המשפט. "אם האתר הזה הוא מאגר מידע, אז הם עברו על חוק הגנת הפרטיות. אם הייתה להם כוונה שלא לחשוף מסמכים, הם היו צריכים לבנות אתר מאובטח".
יחד עם הלוי נעצר גם עו"ד בועז גוטמן, בעבר ראש מפלג ביחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה), וכן מכר של הלוי, שחשוד גם כן בפריצה למחשבי בית המשפט. על פי החשד, גוטמן קיבל מסמכים מהלמו הנוגעים להולילנד ולפרשות אחרות, ובודקים אם בגלל היותו קצין בכיר לשעבר ידע על תחילת חקירות עוד לפני שפורסמו - ואז הזמין מסמכים סודיים מהלוי.
במערכת בתי המשפט דחו את הטענות כי מדובר במחדל אבטחה. "אתר בתי המשפט הינו אתר המוגן באמצעים מתקדמים מפני
חדירה בלתי מורשית אליו, והוא מלווה דרך קבע על-ידי חברת אבטחת מידע הבודקת כי הוא אינו ניתן לחדירה", נמסר ממערכת בתי המשפט. "חרף כל אמצעי ההגנה נעשתה כניסה בלתי מורשית לאתר בתי המשפט".
"לצורך טיפול נחסמה לזמן קצר אפשרות הפעולה באתר באחת מיחידות המערכת ואפשרות הגישה הלא מורשית נחסמה. חברת אבטחת המידע בדקה ומצאה כי אכן לא ניתן להיכנס לאתר בתי המשפט ללא הרשאה, ובעקבות זאת חודשה הפעילות המלאה באתר. הנושא עצמו מצוי בחקירת משטרה".
עו"ד אילן שדי, פרקליטו של בועז גוטמן שנעצר אף הוא בפרשה, מסר בתגובה: "מרשי נעצר בשבוע שעבר על ידי המשטרה, ובו ביום שוחרר על ידי בית המשפט בתנאים מגבילים. הוא כופר בחשדות המיוחסים לו ושמו השתרבב לפרשה רק משום שבמשך שש השנים האחרונות ייצג את משה הלוי במסגרת הליכים משפטיים רבים, ללא כל תשלום. הוא מבקש מרשי למסור כי בנסיבות שנוצרו הוא מפסיק את הייצוג של הלוי".
Read this article in English