שער האריות: תם השיפוץ בשער המפורסם של י-ם
5 שנים אחרי שהחל פרויקט שימור ושיקום חומות ושערי העיר העתיקה בי-ם, הושלם שיפוצו של השער שדרכו פרצו הצנחנים לעיר ב-1967. וגם: שוחזר הכתר המפואר שבשער שכם
הושלמה עבודת השימור והייצוב של שער האריות שבמזרח חומת העיר העתיקה. שער מרשים זה, הוא האחרון מבין שבעת השערים הפתוחים של החומה, שטופלו בקפדנות ובמקצועיות בשנים האחרונות.
עם תחילת עבודות השימור בשער האריות, התברר כי "תא הלוחם", שאיכלס בעבר את מי ששמר על השער והיה ממוקם מעל לכניסה, נמצא בסכנת קריסה. התא פורק במלואו, אבנים שבורות בו הוחלפו והוא הוחזר ועוגן בחזרה לחומה. עבודות השימור והניקוי נעשו גם בשני האריות (ברדלסים המהווים את סמלו של השליט הממלוכי בייברס), החקוקים בשני צדי השער.
עוד על שערי ירושלים בערוץ התיירות:
- ירושלים של מטה: תגליות מהחפירות בשער יפו
- מאה שערים - מאה מסכות: עושים שכונה בפורים
- ירושלים: שער יפו עבר מתיחת פנים ונחנך מחדש
העבודות בחומות העיר בוצעו על ידי מנהל השימור של רשות העתיקות, ביוזמת הרשות לפיתוח ירושלים במסגרת פרויקט כולל לשימור ולשיקום חומות העיר העתיקה, במימון משרד ראש הממשלה. העבודות נמשכו 5 שנים, ובמהלכן שומרה החומה שנבנתה ושופצה במחצית המאה ה-16 על ידי הסולטאן העות'מאני סולימאן הראשון. החומה טופלה משני צידיה, לאורך כמעט ארבעה קילומטר.
כל אבן מאבני החומות צולמה בלייזר, תועדה ונלמדה, כ-1,000 אבנים מתפוררות יוצבו, כ- 2,000 מ"ר של אבני החומה פורקו ונבנו מחדש עקב השתרשות צמחייה בהם, כ- 2,000 מ"ר בראש החומה יוצבו ונאטמו לחדירת מים, כ-350 שיניות שומרו והושלמו בהן אבנים, ובסך הכל נוקו כ-5,000 מ"ר מפני החומה.
שער האריות בזמן השיפוץ (צילומים: אבי משיח, רשות העתיקות)
"פרויקט מהמורכבים והחשובים שבוצעו בארץ"
לדברי הממונה על העיר העתיקה ברשות לפיתוח ירושלים, ענר עוזרי, "עבודות השימור בשער האריות השלימו את פרוייקט שימור החומות. החומות נוקו ויוצבו לרווחת המבקרים בעיר, תוך הקפדה על שמירת האותנטיות והמראה המקורי שלהן".
לדברי מנהל מינהל שימור ברשות העתיקות, מר רענן כסליו: "פרויקט הדגל הזה הוא מהמורכבים, מהגדולים ומהחשובים שבוצעו בארץ, והיו מעורבים בו מיטב אנשי המקצוע של מינהל שימור. כעת, יוכל ציבור המבקרים בירושלים ליהנות מההדר ומהעוצמה של החומות, ממש כמו שנהנו מהם האנשים כשהוקמה החומה, לפני כ-500 שנה".
כסליו מוסיף, כי חשוב להמשיך לתחזק את החומות גם לאחר השלמת הפרויקט, על מנת לשמור ולהציג את אחד המונומנטים החשובים בירושלים לאורך שנים.
החומות נוקו ויוצבו לרווחת המבקרים בעיר. משמרים בשער האריות
שער שכם: שוחזר הכתר
ובתוך כך, בתום עבודות שימור נרחבות בשער שכם, השער הגדול והמרשים ביותר של ירושלים, שארכו כמעט שנה, יכולים כעת המבקרים במקום ליהנות מיופי השער במלוא הדרו, ממש כפי שחווה הציבור במשך מאות שנים עד לפגיעה ב"כתר" בקרבות מלחמת ששת הימים.
במסגרת פרויקט שיקום השער, שוחזרו גם עיטוריו שוחזרו, ובהם גם ה"כתר" המפואר שבראש השער. כאשר ניגשו עובדי מינהל השימור של רשות העתיקות לשחזור את עיטורי שער שכם, הם נעזרו בתמונות של השער מראשית המאה ה-20, מהימים בהם שלטה האימפריה הבריטית בירושלים.
בתמונות נראה השער במלוא תפארתו, כשהכתר של אשנב הירי המרכזי בראשו, ועל בסיס זה ניגשו המשחזרים למלאכה. ה"כתר" עבר במסגרת העבודות ייצוב הנדסי באמצעות 11 עוגנים אשר עיגנו אותו לליבת החומה. במקביל, שוחזרו ארבע אבני העיטור במלואן, ותקרתו קורתה מחדש בלוחות אבן כבעבר, על בסיס הצילומים ההיסטוריים.
שער שכם לפני השיפוץ
וכך הוא נראה אחרי
"כל העבודות במקום בוצעו תוך הידברות עם סוחרי השוק, וכדי למנוע פגיעה במסחר, בוצעו חלק מהעבודות החל בסגירת הדוכן האחרון בשעה 22:00, ועד לשעות המוקדמות של הבוקר, טרם פתיחת המסחר", אמר אבי משיח, אדריכל הפרויקט מטעם מינהל השימור של רשות העתיקות.
"בשל יפיו של שער שכם, הוא גם השער המתועד ביותר מבין שערי ירושלים, והחומר התיעודי והצילומים הרבים שלו, אפשרו שיחזור מדוייק של מראו", הוסיף משיח.
העבודה על החומה כללה שימור, הסרת סכנה ושיקום מרכיבים בחומה. וכן סריקה באמצעות קרן לייזר לצורך מדידה מדוייקת של החומה ובמיוחד בשערים, שנסרקו ונלמדו ברמת האבנים הבודדות.