שתף קטע נבחר

בת 18 במצב קשה לאחר ששכחה טמפון בגופה

הצעירה מאושפזת בבית החולים נהריה. לפני חודשיים אירע מקרה דומה לאישה בת 28. רופאה מסבירה: "הטמפון עצמו אינו מסוכן, אבל השארתו בגוף לשעות ארוכות מסכנת חיים"

במחלקה לטיפול נמרץ של בית החולים "גליל מערבי" בנהריה, מאושפזת במצב קשה צעירה בת 18 שבמהלך סוף השבוע האחרון, נלחמה על חייה, לאחר שכל מערכות הגוף שלה החלו לקרוס.

 

היום (ב') מצבה מוגדר יציב וכבר לא נשקפת סכנה לחייה, אך כאשר הגיעה לחדר המיון ביום חמישי, היא סבלה מתסמינים של הרעלה – חום גבוה, שלשולים, חולשה ומדדים חיוניים חלשים. הבדיקות שעשו לה הראו שהיא סובלת מקריסת מערכות, כתוצאה ממה שמכונה בשפה המקצועית "תסמונת ההלם הרעלי כתוצאה משימוש לקוי באמצעי הגיינה נשי". הצעירה שכחה להחליף את הטמפון והדבר יצר זיהום מסוכן שאיים להרוג אותה.

 

בבדיקה עם משפחתה של הצעירה התברר שהיא סבלה במשך מספר ימים קודם לכן מחום גבוה בלתי מוסבר, ורק כאשר החל מצבה להחמיר הובהלה לבית החולים.

הרופאים החלו בטיפול אנטיביוטי מוגבר ובמתן נוזלים שנועד לשקם את הפגיעות הפנימיות. זיהום משימוש לא נכון באמצעי הגיינה נשי אינו בלתי שגרתי, אך בבית החולים בנהריה מציינים, כי מדובר במקרה שני בחודשיים האחרונים.

 

ד"ר אלה אופיר מנהלת היחידה להריון בסיכון גבוה בבית החולים נהריה:"ברגע שהתברר שהצעירה השאירה את הטמפון בגופה במשך 16 שעות, אנחנו ניגשנו מיד להוצאת הטמפון באמצעות בדיקה וגינלית, הפעולה עצמה היא פשוטה מאוד. הטמפון עצמו אינו מסוכן, אבל השארתו בגוף היא הסכנה הגדולה".

 

היא מוסיפה: "מה שנגרם לצעירה הזאת נקרא תסמונת הלם רעלנית, זה נגרם כתוצאה מרעלן שמופרש מחיידק הסטפילוקוקוס אאורוס. החיידק הזה נמצא ברמות מסויימות כל הזמן בגוף ובכל מקום אבל הוא מפריש את הרעלן הזה רק כשהוא מצליח לחדור למערכת הדם.

 

"מתי זה קורה? כשיש לו תנאים אופטימליים לעשות את זה, הטמפון שנשאר זמן רב בנרתיק מאפשר לו את הטמפרטורה הנכונה וגם את התנאים הנכונים לגרימת זיהום.

צריך להבין, הנרתיק הוא בעל ספיגה גבוהה, הוא יכול ממש לייבש את הטמפון, החיידק יכול לשבת בטמפון, או בחלל הנרתיק ולחדור למערכת הדם, הטמפון המיובש עלול גם לשרוט את הנרתיק ולייצר קרקע פורייה לזיהומים.

 

"אחרי שהוא כבר חודר למערכת הדם, מגיעים התסמינים הייחודיים לרעלן הזה – חום גבוה, שלשולים, חולשה והקאות ובעיקר פריחה נרחבת הנותנת אינדיקציה לכך שהרעלן מתחיל להרוס מערכות בגוף. מיד לאחר מכן מגיעות הפגיעות הפנימיות וב-10% מן המקרים, התסמונת הזאת מסתיימת במוות".

 

הרופאים בבית החולים בנהריה הופתעו בעיקר משום שמקרים כאלה הם נדירים בבית החולים אבל בחודשיים האחרונים אותו הדבר קרה פעמיים.המקרה הקודם היה של צעירה בת 28 תושבת האזור שהובהלה במצב קשה מאוד וטופלה במשך מספר שבועות בטיפול נמרץ, גם היא סבלה מאותה תסמונת קשה וכעת היא נמצאת בשלבי שיקום ארוך.

 

מה חשוב ללמוד מהמקרה הזה? ד"ר אופיר משיבה:"ראשית חשוב להימנע משימוש בטמפון בעת שהאישה לא נמצאת במחזור וכן, בתקופה שבין מחזור אחד למשנהו. יש חשיבות להשתמש בטמפון עם כושר ספיגה הנמוך ביותר ולהקפיד להחליפו מדי ארבע עד שש שעות. אנחנו ממליצים לא לישון עם טמפון בלילה ולהיות ערים לשינוי במצב הגופני. בכל מקרה של פריחה, אדמימות, חולשה או חום גבוה, יש להוציא מיד את הטמפון ולפנות לטיפול רפואי".

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זום 77
מומלץ להחליף את הטמפון כל ארבע שעות
צילום: זום 77
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים