שתף קטע נבחר

נרות צפים וחבקי מפיות: טיפים לעיצוב שולחן החג

רגע לפני ראש השנה אספנו עבורכם הצעות לעיצוב שולחן החג, כך שגם תוכלו לעצב אותו לתפארת ולהיות שיחת היום - ואולי אפילו לזכות בתחרות השולחן החגיגי של ynet נדל"ן בשיתוף גלריית דליה ארמוני, ולקבל פינת אוכל בשווי 16 אלף שקל. אז למה אתם מחכים? צפו בתמונות, צלמו את השולחן ושלחו אלינו

החגים הוא נושא השיחה אהוב ביותר בקרב הציבור הישראלי, והשאלה "איפה אתם בחג?" פופולרית כמעט כמו "מה שלומך?". אבל מה שהכי חשוב בכל הקשור לחגים היהודיים הוא האוכל - מה שהופך את שולחן האוכל ללב ההוויה המשפחתית.

 

רוצים לזכות בפינת אוכל? צלמו את שולחן החג

 

רגע לפני ראש השנה ובטרם מתחילה תחרות השולחן החגיגי של ynet נדל"ן בשילוב גלריית דליה ארמוני, שבמסגרתה תוכלו לזכות בפינת אוכל בשווי 16 אלף שקל, אספנו עבורכם שלל טיפים לעיצוב שולחן החג - כך שתוכלו לעצב אותו לתפארת ואולי גם לזכות בתחרות.

 

שימו לב: אתם מוזמנים להעלות את התמונות לאתר החל מ-16/9/2012. תאריך אחרון למשלוח תמונות: 19/9/2012 בשעה 20:00. צפו בסרטון שמזמין אתכם להשתתף בתחרות.

 

 

איזה שולחן עדיף?

נתחיל עם בחירת השולחן. איזה סוג עדיף? תלוי במספר האורחים שלכם. אפשר לבחור בשולחן גדול עם אופציה להארכה, שבו יכולים לסעוד בחג גם 14 איש, או בשולחן עגול ואלגנטי, שיכול להכיל רק שמונה איש. יגאל סייג, מנכ"ל ובעלים של רשת אליתה ליוינג, סבור כי "שולחן עגול הוא אינטימי ומקרב בין היושבים, כולם רואים את כולם ותחושת הביחד שוררת באוויר". לדבריו, "שולחנות עגולים הם פרקטיים, ומבחינת סטייל הם מאוד הרמוניים ומשתלבים עם העיצוב".

 

מי שבכל זאת מעדיף שולחן גדול יכול לפנות למעצב יפרח בן צבי, שמעצב את השולחנות בהתאם לצרכי הלקוח. לרגל החג השיק בן צבי יחד עם האדריכלית רונית טל שולחן אוכל ארוך המתפרש על פני לא פחות משלושה מטרים. השולחן נראה כעשוי עץ צבוע, אך למעשה עשוי מתכת חזקה ויציבה הצבועה אפוקסי לבן.

 

אפשר לבחור שולחן ארוך עם אופציה להארכה (צילום: אליתה ליוינג) (צילום: אליתה ליוינג)
אפשר לבחור שולחן ארוך עם אופציה להארכה(צילום: אליתה ליוינג)

 

 (צילום: אליתה ליוינג) (צילום: אליתה ליוינג)
(צילום: אליתה ליוינג)

 

לפני שאתם קונים שולחן, סייג מציע למדוד את מידות החדר בו תניחו את השולחן. "יש לנו נטייה לבחור שולחן גדול מדי, ולשכוח שפינת האוכל ממוקמת בין הסלון למטבח, וחשוב לשמור על מעבר חופשי למטבח. כשהשולחן לא בפרופורציה לחדר, הוא מהווה מכשול", הוא אומר. כמו כן, חשוב לשמור על מרחק של כ-70 ס"מ בין הקיר לכיסא, כדי שתוכלו להכניס ולהוציא את הכיסאות בקלות.

 

שימו לב גם לרגליים הפנימיות של השולחן, אם יש כאלה. האם הן מאפשרות ישיבה נוחה? ובכלל, האם השולחן פוגע בברכיים? שבו ותבדקו. וכדי למנוע שריטות ורטיבות, בחרו ציפוי אפוקסי מבריק, או פורניר שזו שכבת עץ דקה. בקשו שימרחו על הפורניר לאקה נגד שריטות וכך תשמרו על מראה הרהיט לאורך שנים.

 

ואולי עדיף את השולחן העגול? (צילום: אליתה ליוינג) (צילום: אליתה ליוינג)
ואולי עדיף את השולחן העגול?(צילום: אליתה ליוינג)

 

בחרו את המפה - ומשם תתקדמו

אחרי שרכשתם את השולחן המתאים, הגיע הזמן לעצב אותו לערב החג. מגי סולומון, מעצבת ובעלת מגי אמנות בסטיילינג לבית מציעה להתמקד בשני צבעים בלבד. לדבריה, לבן הוא צבע חגיגי ששילוב שלו עם צבע נוסף יוצר אווירה נעימה וכדאי לשלב אותו עם זהב, כסף, סגול כהה, ירוק או שחור. "שימוש בבדים שאינם מיועדים בדרך כלל לשולחנות יגנבו את ההצגה, כגון סאטן, בדי וילונות, תחרה וקטיפה", הוא מוסיפה. כמו כן, כדאי להשתמש בפלייסמנט מיוחד שיוסיף לעיצוב.

 

ענת פונרו-כפרי, מעצבת ראשית ברשת DOMO לעיצוב כלי בית, מציעה להתחיל דווקא מהמפה. "ארוחת חג מרשימה מתחילה בבחירת מפה שמהווה את הרקע ואת הבסיס לתפאורה המושלמת", היא אומרת. "בחירת המפה על גווניה ואופייה, בשילוב עם כלי ההגשה ואלמנטים קישוטיים שישלימו את השפה העיצובית, זו הזדמנות ליצירת בסיס מעניין ולא שגרתי שעוד ידובר עליו זמן רב אחרי שילך אחרון האורחים".

 

התחילו מהמפה. עיצוב של רשת דומו (צילום: דן לב) (צילום: דן לב)
התחילו מהמפה. עיצוב של רשת דומו(צילום: דן לב)

 

פונרו-כפרי סבורה שחשוב להתייחס גם לסידור הפרחים ולסכו"ם. "כדאי להקדיש סידור פרחים אישי שיונח ליד כוס השתייה האישית, ואולי אף לצרף אליו כרטיס ברכה הנושא את שמו של האורח", היא אומרת. "את הסכו"ם כדאי לעצב כחלק מהקונספט המנחה את עריכת השולחן כולו, ולהיעזר באלמנטים משלימים שידגישו אותו, כמו חבקים או מפיות בד אישיות".

 

פונרו-כפרי ממליצה להוסיף נרות אווירה, שאותם ניתן להציב על כנים ומעמדים מעוצבים ממתכת. גם כוסות שתייה מזכוכית שקופה יכולים לשמש כבית נרות מעולה, ותמיד אפשר להניח נרות צפים בכלי זכוכית. ליצירת מראה מואר ונוצץ ניתן להציב במרכז השולחן פמוטים גבוהים עליהם מוצבים נרות ארוכים. "ככלל, שימרו על אלמנטים עיצוביים במרכז השולחן בגובה נמוך מ-25 ס"מ או גבוה מ-60 ס"מ, כך שלא יפריעו לקשר עין בין הסועדים", היא אומרת.

 

כדאי להתייחס גם לסכום. עיצוב של רשת דומו (צילום: דן לב) (צילום: דן לב)
כדאי להתייחס גם לסכום. עיצוב של רשת דומו(צילום: דן לב)

 

הכל תלוי בפרטים הקטנים

לדברי שרית בוסתן ושירן קיקוס, מעצבות הבית של גן האירועים וילה סוקה במושב בני ציון. "אמנם את הסרוויס המוכר של החג מעט קשה להחליף כל שנה, אך שינוי יכול לבוא לידי ביטוי גם בהוספה או שינוי של פריטים קטנים כמו החלפת סגנון כוסות היין, שינוי צבע הסכו"ם, הוספה של צלחת אחת בצבע בולט כמו אדום או שחור למנה ראשונה על גבי צלחת הסרוויס הישן, לצד החלפת המפיות או המפה".

 

עוד רעיון מקורי הוא קולאז' תמונות משפחתיות המונח על המפה ועטוף בלמינציה, על מנת לשמר אותו מפני מגע התפוחים, הדבש והדגים. "מדובר בפריט פשוט להכנה, המצריך בסך הכל קרטון ביצוע, כמה תמונות משפחתיות וניילון, והוא ירים את האנרגיות בשולחן ויגרום לאורחים לדבר עליו עד לחג בשנה הבאה", הן אומרות.

 

השינוי בא לידי ביטוי בהחלפת סגנון כוסות היין. עיצוב ברשת דומו (צילום: דן לב) (צילום: דן לב)
השינוי בא לידי ביטוי בהחלפת סגנון כוסות היין. עיצוב ברשת דומו(צילום: דן לב)

 

אם החלטתם לארח עם שולחן אוכל ארוך, בוסתן וקיקוס מספרות שיש בידיכם כוח עיצוב רב. "אתם יכולים להשתמש בטכניקת שנקראת רפיטציה (חזרה) - לקחת אלמנט מסוים שיופיע מספר פעמים לאורך השולחן, ובכך ליצור קונספט. זה יכול להיות סוג מסוים של מפיות, פמוטים, זרים קטנים וכו'".

 

"מי שמעדיף שולחן באווירה קלילה יכול לפרוס מפה לבנה שמגיעה עד הרצפה, שתשמש כבסיס ועליה להניח כלים, פלייסמטים, מפיות ואביזרים בגוונים הרמוניים כמו ורוד פוקסיה וכתום, או ירוק תפוח, תכלת וכחול. ליצירת שולחן במראה כפרי ואינטימי יותר, שימוש בנרות בצבעים וגדלים שונים יקפיצו את העיצוב ויוסיפו לאווירה הרומנטית, מבלי להכביד על הכיס. מומלץ להשתמש בכלי הגשה בגוונים ובחומרים חמים יותר, כדוגמת עץ או חרס", הן מוסיפות.

 

אפשר להשתמש בטכניקת הרפיטציה. עיצוב של וילה סוקה (צילום: דרור כץ) (צילום: דרור כץ)
אפשר להשתמש בטכניקת הרפיטציה. עיצוב של וילה סוקה(צילום: דרור כץ)

 

"אחת הבעיות הבולטות שעולות בשלב הראשוני של עריכת השולחן, היא השימוש במספר סטים בשולחן אחד, שלא בהכרח תואמים בעיצובם זה לזה. במקרים אלו רצוי להימנע מעריכת כל סט בנפרד זה ליד זה, אלא לעשות מהם מיקס ולשלב ביניהם בסימטריה מסוימת, דבר היוצר קצת סדר בבלגן ובעיקר נראה כאילו הוא חלק מהעיצוב הכולל", הן אומרות.

 

בוסתן וקיקוס ממליצות איך בכל זאת ניתן ליצור מראה אחיד: "במקרים בהם ברשותנו שתיים או אפילו שלוש מערכות כלים בצבע לבן, אך עם עיטורים שונים, פלייסמט בצבעוניות תואמת שמונח מתחת לצלחת של כל סועד עשוי להוות בסיס עיצובי וקו מקשר בין הסטים השונים. כך, גם אם צלחת מסט אחת מעוטרת בפרחים ואחרת במעויינים, עדיין יתקבל שולחן במראה הרמוני ונעים לעין".

 

אפשר לעשות קצת סדר בבלאגן. עיצוב של איקאה (צילום: ירון ויינברג) (צילום: ירון ויינברג)
אפשר לעשות קצת סדר בבלאגן. עיצוב של איקאה(צילום: ירון ויינברג)

 

הסלמון הוורוד מתאים לצלחת לבנה

ברשת איקאה מציעות המעצבות יעל רביב פרננדס ואפרת איסרוביץ לקחת כלים שמיועדים לשימושים שונים ופשוט להשתמש בהם בתור כלים לעריכת השולחן. כך, למשל, קופסאות פלסטיק אדומות הפכו להיות קעריות מרק, משטחי עבודה לאפיה מסיליקון הפכו לפלייסמנטים ומשפך להשקיית עציצים הפך בעצמו לעציץ. לדבריהן, כדאי לשמור על צבעוניות אם רוצים לעצב שולחן חג לא סטנדרטי.

 

שוש ערמון, מעצבת ראשית באיקאה, מוסיפה כי שמכיוון שצבעי השולחן משפיעים על החושים בטרם הגשת המזון,  רצוי לבחור בצבעים נעימים לעין המשתלבים יחד. כמו כן, כדאי לתת את הדעת לגבי סוג המזון המוגש: דג סלמון ורוד, לדוגמא, מתאים על צלחת לבנה או שקופה. ניתן גם לפזר צנצנות זכוכית בגדלים שונים ללא מכסה במרכז השולחן, ובתוכן לשים נרות, פירות, פרחים או חלות דבש קטנות.

 

צבעי השולחן משפיעים על החושים. עיצוב של איקאה (צילום: ירון ויינברג) (צילום: ירון ויינברג)
צבעי השולחן משפיעים על החושים. עיצוב של איקאה(צילום: ירון ויינברג)

 

לדברי מוטי ישראלי, יועץ תאורה ראשי ברשת מחסני תאורה, אסור להתעלם מנושא התאורה בעת עריכת שולחן החג. "כשמארחים סועדים רבים, מומלץ להשתמש בגוף תאורה שניתן להעלאה או להורדה מהתקרה. ככל שנעלה את הנורה גבוה יותר, האור יכסה שטח גדול יותר של השולחן", הוא מסביר. "אפשרות נוספת להאיר את כל השולחן היא החלפת הנורות לחזקות יותר, כמו נורות פלורסנט קומפקטיות בגוון צהוב או הוספת מנורת עמידה.

 

אל תשכחו את נושא התאורה (צילום: אייל קרן) (צילום: אייל קרן)
אל תשכחו את נושא התאורה(צילום: אייל קרן)


פורסם לראשונה 11/09/2012 23:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איתי סיקולסקי
הצעה לעיצוב שולחן של רשת קסטיאל
צילום: איתי סיקולסקי
באדיבות וונדרס און דה נט
באדיבות וונדרס און דה נט
באדיבות וונדרס און דה נט
באדיבות וונדרס און דה נט
מומלצים