שתף קטע נבחר

ביקורת בעיריית ת"א: כמה מקלטים יפונו בחירום?

דו"ח מבקרת העירייה עוסק בין השאר בטיפול בתושבים בשעת חירום. הבעיות: לא ברור כמה מקלטים שהושכרו עד לשעת חירום יש בדיוק, רק מיעוטם יכול לשמש נכים - ומאין יגיעו המזרנים?

דו"ח מבקרת עיריית תל-אביב הוצג היום (ב') בפני חברי מועצת העיר תל-אביב, ואושר. פרק אחד שפורסם כולל בדיקה מקיפה שערכה מבקרת העירייה סביב היערכות עיריית תל אביב-יפו בנוגע לטיפול בצורכי התושבים בשעת חירום. בדו"ח תוארו פגמים בתכנון וליקויים בהתנהלות העירייה.

 

עוד חדשות ב-ynet:

 

חלק אחד של הביקורת, שנערכו באפריל-ספטמבר 2011, נוגע לפינוי מקלטים בשעת חירום. על המקלטים הדו-תכליתיים, כלומר כאלה שכרגע נמצאים בשימוש של גורם כלשהו באישור העירייה (דוגמת מתנ"סים וכו'), כתבה המבקרת: "קיימת אי-בהירות בנוגע לגורם האחראי לפינוי מקלטים דו-תכליתיים בשעת חירום".

 

על פי הביקורת, לעירייה יש הסכמי שכירות עם שוכרים במקלטים שונים ברחבי העיר, ועל אלה לפנות בשעת חירום את המקלט תוך 24 שעות. אם הם אינם עושים זאת, על העירייה לפנות את המקלט, אולם בבדיקת הביקורת בנושא נמצאו כמה בעיות. ברשימה שנמצאת ברשות המחלקה האחראית על הפינוי, יש 75 מקלטים בלבד, ואילו ברשימה נוספת שהעביר מנהל מחלקת המקלטים בעירייה נרשם שיש 197 מקלטים כאלו בעיר, כך שאין התאמה בין מספר המקלטים שנמצא אצל הגורמים השונים בעירייה.

 

בעירייה מסרו בתגובה: "האחריות היא על מינהל המקלטים. 75 מקלטים יפונו על ידי מטה התברואה, 70 אחרים יפונו על ידי אגף החינוך, והשאר - רובם בתי כנסת - אינם נדרשים לפינוי כי תכולת הציוד בהם לא מפריעה, דוגמת ספסלים וכיסאות".

 

מקלט בתל-אביב. כמה כאלה צריך לפנות בעת חירום? לא ברור (צילום: אמיר לוי) (צילום: אמיר לוי)
מקלט בתל-אביב. כמה כאלה צריך לפנות בעת חירום? לא ברור(צילום: אמיר לוי)

 

הביקורת גם ערכה סיורים ומצאה כי בשל מגבלות בהנגשת המקלטים הציבוריים התחתיים בעיר למוגבלים, כלומר אלה שמתחת לאדמה, קיימים רק 18 מקלטים ציבוריים היכולים לשמש את אוכלוסיית הנכים בתל אביב-יפו. גם המקלטים האלה נגישים למוגבלי תנועה בלבד ולא לאנשים המוגבלים בראייה ובשמיעה.

 

מהעירייה נמסר בתגובה: "המקלטים התת-קרקעיים אינם מאפשרים ביצוע התאמות להנגשת נכים. אין הנחיות פיקוד העורף ומומחה מטעם העירייה לנגישות ללקויי ראייה ושמיעה".

 

ומה לגבי מזרנים ושמיכות למפונים? הביקורת מצאה כי על פי חוק הנהלים של אגף שפע במתקני הקליטה והשהייה לשעת חירום, אמורים להתקבל כ-4,000 מזרנים ממחסן שבו הם שמורים. בפועל יש במחסן זה רק 900 מזרנים בקירוב, ומתוך 8,200 שמיכות נדרשות יש 4,300 בלבד במחסן.

 

מהעירייה נמסר על כך: "מחסני העירייה לציוד לינה למפונים משמשים כמאגר כללי לצורכי המפונים. לא ניתן לדעת מראש איזה מרכז קליטה יופעל וכמה מפונים יימצאו בו בזמן אמת, ולכן הציוד אינו מוקצה מראש אלא מרוכז כמאגר. ציוד הלינה יוקצה למתקנים בחירום בהתאם למספר המפונים שיימצאו בו".

 

הביקורת מצאה עוד כי אם מבנה העירייה באבן גבירול ייצא משימוש בגלל פגיעת טיל, תעבור העירייה לפעול מבניין חלופי, בניין בזק שיוכשר לשעת חירום. אלא שמשיחות עם בעלי התפקידים בנושא נמצא כי העובדים כלל אינם מכירים את המבנה החלופי, את דרכי הגישה אליו ואת החלוקה הפנימית בו, ואינם יודעים אילו אמצעים יעמדו לרשותם. הם לא ביקרו כלל

במבנה החלופי.

 

בעירייה אמרו בתגובה כי בזמן הביקורת היה החמ"ל בשיפוץ. "השיפוצים הסתיימו ובינואר 2012 נערך ביקור בחמ"ל החלופי והעובדים הכירו את דרכי הגישה ואת החלוקה הפנימית של חדרים בחמ"ל". 

 

נקודה לחיוב שמצאה הביקורת הייתה העובדה שתקן כוח האדם בחירום מאויש בקרוב ל-100%, כשכל 7,000 עובדי העירייה ו-500 עובדי החינוך העצמאי משובצים לתפקידים בשעת חירום.

 

הדו"ח הוצג הערב בפני חברי מועצת העיר על ידי יו"ר ועדת הביקורת, חבר המועצה יואב גולדרינג (עיר לכולנו). ראש העיר רון חולדאי אימץ אותו, והוא אושר בישיבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בניין עיריית תל-אביב. כולם יודעים לאן עוברים אם ייפול טיל?
צילום: שאול גולן
יו"ר ועדת הביקורת, יואב גולדרינג
מומלצים