שתף קטע נבחר

 

ארה"ב לישראל: הסנקציות עובדות, יש עוד זמן

הממשל האמריקני השיב בשלילה לדרישת נתניהו לשרטט קו אדום והלילה הבהיר דובר הבית הלבן, ג'יי קרני: "אנחנו מאמינים שנותרו זמן ומקום עד שהמאמצים ישאו פרי". לדבריו, "סנקציות ובידוד דיפלומטי הם הדרך הטובה ביותר להבטיח שאיראן לא תשיג נשק גרעיני"

אחרי שבוע של שקט יחסי בעימות הפומבי בין וושינגטון לירושלים, שבו לכותרות המהלומות המילוליות בין ישראל לארצות הברית. הממשל האמריקני הציב את הקו האדום שלו וענה למעשה בשלילה לדרישה של ראש הממשלה בנימין נתניהו לשרטט קו אדום "נחוש וברור" לאייתוללות. דובר הבית הלבן, ג'יי קרני, אמר הלילה (יום ג') כי יש עוד זמן לדיפלומטיה: "אם לחץ על איראן, סנקציות ובידוד דיפלומטי מייצרים שינוי בהתנהגות האיראנית, זו הדרך הטובה ביותר להבטיח שהיא לא תשיג נשק גרעיני".

 

הדובר הבהיר שהנשיא אובמה נחוש למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני ובעניין זה הוא שותף לדעתה של ישראל: "אנחנו מאמינים שנותרו זמן ומקום עד שהמאמצים ישאו פרי". הוא הדגיש שחלון ההזדמנויות להגיע לפתרון לא יישאר פתוח ללא הגבלת זמן. "הנשיא מחזיק את כל האופציות על השולחן".

 

פינג-פונג על הקו האדום, כותרות אחרונות

ארה"ב עונה לנתניהו: הצבת קו אדום לא מועילה

ישראל נגד קלינטון: דבריה מאיצים הצנטריפוגות

נתניהו דורש קו אדום, קלינטון מסרבת

 

"האמריקנים מאותתים שהם לא מוכנים לקבל תכתיבים מישראל", הסבירו גורמים מדיניים, והעריכו כי המחלוקות והחשש מ"מלכודת פוליטית" הם מהסיבות לכך שעדיין לא נמסרה הודעה רשמית על פגישה החודש בין נתניהו לנשיא האמריקני ברק אובמה.

  

"האמריקנים לא יכולים לקבל קווים אדומים", אמר ל-ynet גורם מדיני. "הם לא מוכנים לדרישה כזו כי היא מסנדלת אותם. ראש הממשלה רוצה למעשה התחייבות מן הנשיא כי בהינתן תנאים מסוימים - ארצות הברית תתקוף. לפי שעה, האמריקנים מאותתים כי הם לא מוכנים לקבל תכתיבים כאלו. חזרנו לימי המהלומות המילוליות, ויש לכך משמעות לגבי התנגדות ארצות הברית לקבל את הדרישה לקווים אדומים. נתניהו רוצה מעין פיקדון, והם לא מוכנים לתת את הפיקדון. הדרישה הזו מרגיזה את הממשל. הם רוצים לשמור לעצמם את חופש ההחלטה".

 

בישראל מעריכים כי אחת הסיבות לכך שטרם נמסרה הודעה רשמית על פגישת פסגה בין נתניהו לאובמה בסוף החודש נוגעת לחשש במטה הבחירות של הנשיא כי פגישה שתסתיים ללא הבנות שיספקו את ראש הממשלה "יכולה להיות מלכודת פוליטית. הם מתלבטים ומתחבטים בשאלת הפגישה, מחשש שפגישה לא טובה תוביל אחריה הזדמנות צילום חמוצה וכעוסה, שעשויה להשפיע על מערכת הבחירות בארצות הברית. יש כאן בעיית אמון קשה ביותר בין הממשל לנתניהו".

 

האירופים מחוץ למשחק

השבוע האחרון התאפיין במסרים סותרים אך "מרוככים" יותר בהשוואה לשבועות שקדמו לו. גם ראש הממשלה וגם שר הביטחון אהוד ברק שידרו בהתבטאויות פומביות כי ישראל מעוניינת להרגיע את הרוחות הסוערות ביחסים עם הממשל. שר הביטחון אף שיבח ביום חמישי את ההיערכות האמריקנית הצבאית במפרץ הפרסי "לקראת אפשרות של התמודדות עם האתגר האיראני", והדגיש בנאום שנשא בהרמת כוסית של מפלגתו "עצמאות" את חשיבות היחסים עם המעצמה. אמש הוא שוב נשמע שונה מבעבר הלא רחוק ואמר כי "עלינו לדחות מלחמות שאפשר לדחות".

 

ברק לצד גנץ. הדגיש חשיבות היחסים עם ארה"ב (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון) (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
ברק לצד גנץ. הדגיש חשיבות היחסים עם ארה"ב(צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
 

אלא שבעקבות חילופי הדברים בין וושינגטון לירושלים אתמול, מעריכים בישראל כי הטונים עשויים לעלות שוב. בירושלים צופים כי גם נתניהו יגיב לדבריה של מזכירת המדינה הילרי קלינטון, כדי להמשיך ולשדר את הדחיפות ואת הבהילות שבצורך להציב דד-ליין לאיראנים. אלו, גם על פי גורמי המודיעין הישראליים, שהציגו את עמדתם בפני הקבינט המדיני-ביטחוני בשבוע שעבר, ממשיכים בינתיים בהעשרת אורניום ובפיתוח נשק גרעיני.

 

איראן על הפרק, כותרות נוספות

זו לא סוריה: האם עוד אפשר להפתיע את איראן?

ההתנצחות סביב איראן: נתניהו ופרס בפגישת פיוס

"ישראל תשתק את איראן בהלם אלקטרו-מגנטי"

 

בכירים אירופים הגיעו בימים האחרונים לביקורי בזק בישראל, אולם במשרד החוץ בירושלים אומרים כי "מדובר ב'החתמת כרטיס' של האירופים. הם הציגו את העמדות שלהם בנושא ההתנחלויות וגם בנושא האיראני, אך באירופה מבינים כי המשחק כולו הוא בין ישראל לארצות הברית. הם לא פונקציה בשיח הזה".

 

חלוץ: פיל לא מציב קו אדום לנמלה, הוא מוחץ אותה

בזמן שבירושלים דורשים את אותו קו אדום, וגורמים מדיניים אומרים שדבריה של קלינטון "לא מרתיעים את איראן, אלא להפך", הרמטכ"ל לשעבר דן חלוץ מביע התנגדות לתביעה זו של נתניהו מאובמה. "אני לא מאמין בקווים אדומים, כי כשמגיע הזמן הקו האדום כבר אינו רלוונטי, כי הנסיבות שונות", אמר חלוץ בוושינגטון. "מעצמות לא צריכות להציב קווים אדומים. פיל לא צריך להציב קו אדום לנמלה, הוא פשוט מוחץ אותה".

 

חלוץ, שפרש ממפלגת קדימה לפני כחודשיים, חזר על עמדתו כי ישראל אינה צריכה לתקוף לבד באיראן. לדבריו, כל ויכוח פומבי בין ארה"ב לישראל מהווה הישג לאיראן. "טיפסנו גבוה מדי, דיברנו יותר מדי וזה פגע בהרתעה", אמר הרמטכ"ל לשעבר, שהיה אורח של תנועת "ג'יי סטריט". לדעתו, "לא צריך לקבל עכשיו החלטה לגבי תקיפה. אני לא ממליץ לתקוף מיד, אבל לעולם לא צריך להסיר מהשולחן את אופציית התקיפה".

 

לגבי היכולת של ישראל לתקוף באיראן, אמר מי שהיה מפקד חיל האוויר כי "אי אפשר להשוות את היכולות הכמותיות של ארצות הברית לישראל. ישראל לא צריכה לתקוף לבד, אבל אל תזלזלו ביכולות שלנו". ההסתייגות של חלוץ מתקיפה נובעת מכך שלדבריו "אסור לסכן את האינטרסים של ישראל בשביל תקיפה".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה ונתניהו. חשש מהזדמנות צילום כעוסה
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
מומלצים