שתף קטע נבחר
 

איך לעבור בשלום את ארוחת החג עם ילדי ADHD?

ארוחת חג של שעתיים היא דבר לא פשוט לילדים בכלל, אבל לילדי ADHD מדובר במשימה כמעט בלתי אפשרית. מה עושים? מתכננים מראש, מקפידים על הפסקות להוצאת מרץ ומשלבים פעילויות שיעבירו להם את הזמן. מדריך לארוחה שקטה ומהנה

ארוחת החג כבר ממש בפתח ולצד השמחה הכרוכה במפגש משפחתי, מלווות את כולנו גם תחושות של מתח וחשש מההתמודדות שבמפגש עמוס תכנים ואנשים. עבור ילדים עם הפרעות קשב וריכוז האתגר בארוחה שכזו גדול עוד יותר.

 

גם עבור ילדים שאינם לוקים בהפרעת קשב עצם היציאה מהבית והמפגש סביב השולחן בבית אחר עם קרובי משפחה ואורחים רבים, משבש את אורח החיים הרגיל ומעורר התרגשות רבה, שיכולה להוביל חלק מהילדים להצפה רגשית, שבאה לידי ביטוי בהתנהגותם. אצל ילדים עם הפרעות קשב מדובר בקושי רב יותר והתנהגות זו, שאינה מתאימה לסיטואציה, מפריעה להם להשתתף בכיף בארוחה החגיגית, פוגעת ביכולתם של שאר המשתתפים ליהנות מהאווירה החגיגית והמיוחדת של החג ומביכה עד מאוד את הוריהם.

 

עוד על הפרעות קשב וריכוז בערוץ הורים:

5 כללים שישיגו לכם בוקר שקט עם ילדי ADHD

ADHD: חייבים לשבת עם הילד להכין שיעורים? 

לא סתם שובב: איך לזהות הפרעות קשב בגיל הרך

 

אז איך בכל זאת ניתן לעבור את ארוחת החג בלי בעיות מיותרות שיעיבו על האווירה? לפניכם כמה עצות שיקלו עליכם ויעזרו לילדים לחוות את הערב כחוויה נעימה וחגיגית.

 

1. התכוננו מראש

חשוב שהילדים יגיעו לשולחן החג לאחר שיחת הכנה ולא "יפלו" לתוך הסיטואציה. חשוב שידעו מי האנשים שמגיעים, מה יהיה תוכן הערב, מה נדרש באופן בסיסי מהאנשים בארוחה, ומהם בפרט. זה יאפשר להם , אפילו באופן לא מודע, לערוך התארגנות פנימית וחשיבה על דרכים שבהם יחושו נוח יותר, מה שיפחית את מפלס החששות ואת רמת ההתנהגות הבעייתית.

 

2. בחרו מקום

גם כאן מדובר על נושא שדורש הכנה וחשיבה מראש. ילדים עם הפרעות קשב, בעיקר כאלו שסובלים גם מהיפראקטיביות, מתקשים לשבת לאורך זמן במקום אחד. לכן מומלץ להציע להם לשבת במקום שמתאים להם, אולי מקום שמאפשר ניידות ותנועתיות שאיננה פוגעת באחרים או מקום פחות "סוער", עם אנשים המועדפים עליהם לידם. לא כדאי, למשל, להושיב אותם במקום שאי אפשר לצאת ממנו, אלא אם כולם קמים ומפנים מקום. זה מבליט את הצורך התנועתי שלהם ועלול להביך אותם.

 

תנו להם לשבת עם האנשים המועדפים לידם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תנו להם לשבת עם האנשים המועדפים לידם(צילום: shutterstock)

 

3. הפסקות בארוחה

מומלץ שלא לקיים ארוחה רצופה ממושכת של שעתיים או יותר, אלא לעשות פסקי זמן להתאווררות, להסתובבות והשתובבות. אם זה לא ניתן, אפשרו לפחות לילדים את הזמן הזה.

 

4. אתגרו את הילדים במהלך הארוחה

תנו להם לעשות דברים שיהפכו את הארוחה לפחות חדגונית. ניתן לאתגר אותם, למשל, בתפקידים סביב השולחן.

תנו להם להגיש, להוריד כלים, לסדר מפיות, לבדוק מה אחרים רוצים לשתות, אפילו לטאטא (הרבה ילדים עם הפרעת קשב אוהבים את הפעילות הזו, שמאפשרת להם לנוע בחופשיות ולקבל מחמאות על נדיבותם ורצונם לעזור). זה יספק את הצורך שלהם בתנועתיות, ויוריד מכם חלק מהמטלות.

 

5. פעילות כמקור תעסוקה 

כדאי לחשוב ולהביא מראש אביזרים שונים שאפשר להתעסק איתם במהלך הארוחה. אם אתם בעניין, אולי אפילו תכינו הפעלות שניתן לקיים בין המנות, כדי שיהיה יותר גיוון ועניין. לצעירים אפשר להציע משחקים קטנים שיונחו על השולחן, ולבוגרים יותר משחקי "חבילה עוברת" או חידונים, שגם יעבירו את הזמן בהנאה וגם יהוו עבורם אתגר.


הכותבת היא מנהלת מרכז מהו"ת ומומחית לאבחון וטיפול בהפרעות קשב במכללת סמינר הקיבוצים




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הפרעות קשב וריכוז. תנו להם הפסקות בארוחה
צילום: shutterstock
מומלצים