דו"ח: מקקים ואזיקים חלודים בתאי הפרדה בכלא
בדיקת הסנגוריה הציבורית באגפי הפרדה בתשעה בתי סוהר ברחבי המדינה חשפה שהיית אסירים בתנאים בלתי אנושיים. אסיר בבית סוהר השרון שהה בתא הפרדה במשך שבע שנים, ובבית הסוהר הדרים פונה תא השירותים למסדרון הסוהרים
דו"ח מיוחד של הסנגוריה הציבורית חושף תמונה עגומה בכל הקשור להחזקת אסירים בתנאי הפרדה. הדו"ח שמתפרסם הלילה (יום ד') מסכם ליקויים שנמצאו באגפי הפרדה בתשעה בתי סוהר במהלך 2011. בדו"ח נטען כי אסירים שמוחזקים בתנאי הפרדה חשופים לתנאים קשים ובלתי אנושיים, ללא נגישות אמיתית לפעילויות טיפול ושיקום. כמו כן מצביע הדו"ח על התעלמות מאסירים שסובלים מלקויות נפשיות קשות ואסירים קטינים.
ארה"ב בוחרת 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet
מהנתונים שהציג שירות בתי הסוהר לסנגוריה הציבורית, מאות אסירים מוחזקים בתנאי הפרדה וחלקם שוהים בהפרדה 23 שעות ביממה לתקופות ממושכות. נכון ליוני 2012 שהו 121 אסירים בהפרדה בבתי הסוהר בישראל. 24 שוהים בהפרדה זוגית, 12 קטינים, שלוש נשים, 18 אסירים ביטחוניים, 39 מוחזקים לתקופה מרבית של שלושה חודשים, 24 מוחזקים לתקופה של עד שנה, 21 מוחזקים בהפרדה עד שנתיים ו-36 מוחזקים בהפרדה מעל שנתיים.
בדו"ח צוין כי מהמידע שקיים ברשות הסנגוריה הציבורית, חלק מהאסירים שוהים בהפרדה 24 שנים. עוד נטען בדו"ח כי בתא המיועד למי שקיים חשש שישים קץ לחייו בבית סוהר השרון, שהה אסיר במשך שבע שנים. בתא אחר שהה אסיר שסבל מבעיות פסיכיאטריות בתנאי הפרדת יחיד כתשע שנים (למעט 17 חודשים שבהם שהה בתא רגיל). אסיר בכלא גלבוע מוחזק זה שנתיים ברצף בהפרדה, ומתוך 24 שנות מאסר שנגזרו עליו, הוא הוחזק במשך כ-20 שנה במצטבר בהפרדה.
אחד הפרקים בדו"ח עוסק בפירוט ליקויים שנמצאו באגפי הפרדה בשב"ס במהלך ביקורים רשמיים, שאותם ביצעו עורכי הדין המועסקים בסנגוריה הציבורית. בתשעה מתקנים נמצאו לכאורה ליקויים חמורים באגפי ההפרדה. הם כללו בין היתר חום ומחנק קשים בקיץ וקור בחורף, תנאי תברואה ירודים, מזיקים בתאים, תאורה בלתי מספקת, תנאים מבניים שיש בהם כדי לפגוע בפרטיותם של הכלואים ועוד.
אחת הדוגמאות המייצגות בדו"ח עוסקת באגף ההפרדה בבית הסוהר הדרים. המבקרים העריכו לגביו כי אסור להמשיך ולשכן בו אסירים לפני שייערך במקום שיפוץ נרחב. בשירותי אחד התאים בבית הסוהר קיים פתח הפונה למסדרון הסוהרים – דבר שמונע פרטיות לעושים את צרכיהם. עוד נטען בנוגע לאגף ההפרדה בהדרים כי הקירות חשופים עד לבטון וכי מקקים מהלכים על הרצפה והקירות.
הדו"ח גם מצביע על ליקויים רבים וחמורים בכל הקשור למחסור בטיפול סוציאלי ושיקומי ראוי לאסירי הפרדה ועל מחסור בטיפול רפואי זמין ובמיוחד במעקב פסיכיאטרי ראוי. כמו כן מצביע הדו"ח כי החזקה בהפרדה של אסירים חולי נפש עומדת "בניגוד לעקרונות היסוד של שיטת המשפט בישראל ויש להפסיק לנקוט אותה לאלתר. מקומם של אסירים אלה, בתקופות שבהן אינם מאושפזים במחלקה לבריאות הנפש של שירות בתי הסוהר, איננו באגפי ובתאי ההפרדה".
עוד מגלה הדו"ח כי אסיר ששהה בתא הפרדה בכלא השרון וסובל ממצב פסיכיאטרי קשה ביותר, היה אזוק בידיו וברגליו חמישה חודשים ברציפות, גם כאשר נמצא בתאו לבד, בשל החשש שיפגע בסוהרים. בעת ביקור רשמי של נציגי הסנגוריה הציבורית, הסוהרים לא יכלו להסיר מהאסיר את האזיקים מאחר שהם היו חלודים. המבקרים העריכו כי מקומו של האסיר בבית חולים פסיכיאטרי.
"לעגן חוק לטובת אסירי הפרדה"
לפי הדו"ח, כאשר מובאים אסירים לבית המשפט לצורך הארכת תקופת ההפרדה שלהם, כמחציתם אינם מיוצגים ואילו המדינה תמיד מיוצגת בעורך דין אחד לפחות. בסנגוריה הציבורית קראו "לעגן בחוק את זכותם של אסירי הפרדה שאינם מיוצגים לייצוג משפטי בידי סנגור ציבורי".
במסקנות הדו"ח נקבע כי "ההפרדה בישראל בלתי-מידתית ומופרזת ובניגוד לחוק שגורס כי 'הפרדה תינקט כאמצעי אחרון בלבד, ובאין מוצא אחר', תוך התעלמות מהתוצאות הקשות ומהתנאים הפיזיים הקשים, וכי היעדר התנאים רק מגדיל את הנזקים שנגרמים לאסיר בשל בידודו המתמשך ומעצים את הבעיות שהבידוד בא למנוע".
ד"ר יואב ספיר, הסנגור הציבורי הראשי, ציין כי "קשה להאמין שזה המצב בישראל בשנות האלפיים. גישת ההפרדה אף פוגעת אנושות בסיכויי שיקומו של האסיר וביכולתו להשתלב בחברה לאחר שחרורו ממאסר. ממצאי הדו"ח והליקויים שנחשפו בו צריכים להטריד את הציבור בכללותו".
שב"ס: הלקחים הופקו
משירות בתי הסוהר נמסר בתגובה כי "הליך ההפרדה הינו הליך חריג ביותר, המתבצע תחת ביקורת שיפוטית קפדנית ובשים לב לכך שמתקיימות עילות ההפרדה שבדין.
המדובר בהכרח בל יגונה ומוסכם כי הליך זה יוצר קשיים שונים ששב"ס פועל במטרה לצמצמם. שב"ס מברך על ביקורות הסנגוריה הציבורית, מקבל לידיו את תוצאותיהן ועושה ככל שביכולתו על מנת לתקן את הליקויים הנמצאים בהן. במקרים שבהם התגלו הפרות של הפקודות והנהלים נערכה בדיקה, הופקו הלקחים ובמידת הצורך בעלי התפקידים האחראים הועברו מתפקידם".
עוד נמסר משירות בתי הסוהר כי "מתוך מגמה ברורה של שיפור תנאי מחיית האסירים בכל בתי הסוהר וכחלק מהתוכנית הרב שנתית של שב"ס, שופצו ושודרגו גם מרבית אגפי ההפרדה תוך השקעה של מאות אלפי שקלים. בימים אלה שוקדים אנשי המקצוע בוועדה משותפת לבחינת אפשרות הרחבת הטיפול והשיקום בקרב אסירי ההפרדה וזאת תוך התחשבות במטרות ההפרדה ובשיקולי הביטחון.
כארגון הכליאה הלאומי נמשיך לממש את ייעודנו להבטחת משמורת בטוחה ונאותה לכלל המוחזקים שבאחריות שב"ס ולמען ביטחון הציבור".