שתף קטע נבחר

 

טוב או רע? שנה להסכם - הרופאים עדיין חלוקים

שנה לאחר שהרופאים חתמו על הסכם שכר עם האוצר העוסקים במקצוע עדיין חלוקים. ארגון רופאי בתי החולים ערך אירוע תחת המסר כי "מה שהיה רע לא השתנה, ומה שהיה טוב נהרס". מנגד, בהסתדרות הרפואית מרוצים: "הרווחנו בענק ל-9 שנים"

רופאי ארגון רופאי בתי החולים (ארב"ל), המתנגדים להסכם שנחתם בין ההסתדרות הרפואית לאוצר, מסכמים שנה לחתימתו בנימה פסימית עם הטענה כי "מה שהיה רע לא השתנה, ומה שהיה טוב נהרס. רופאים עושים את המינימום הנדרש ורצים לרפואה הפרטית". מנגד, מזכ"לית ההסתדרות הרפואית (הר"י), עו"ד לאה ופנר, סבורה כי "הרווחנו בענק לתשע שנים. במצב של היום, היו מקפיאים את שכר הרופאים ובטח לא מוסיפים".

 

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות

 

בארגון ארב"ל לא שכחו את מאבק הרופאים של השנה שעברה, אבל כעת ממקדים את כל המאמצים בזירה המשפטית ובוועדים בבתי החולים, כדי להחליף את הנהגת ההסתדרות הרפואית, האחראית לטענתם לכל הרעות החולות של מערכת הבריאות.

 

שלשום (יום ג') התכנסו חברי ארב"ל בבית אריאלה בתל אביב כדי לסכם שנה לא מוצלחת מבחינתם, מאז נחתם הסכם הרופאים, ובמטרה לחשוב על דרכים להפלת הנהגת ההסתדרות הרפואית גם בעזרת בית המשפט וגם בבחירות לוועדי הרופאים בבתי החולים.

 

 

פרופ' יהודה אולמן, ממקימי הארגון, אמר שרופאים רבים לא קיבלו את הכסף שהובטח להם, אף על פי שבחודש האחרון שולמו חלק מן הכספים הללו רטרואקטיבית בהוראת הממונה על השכר. זה לא מתקן את העוול האמיתי שהוא ההסכם עצמו, לטענתם: "גם התיקונים שנעשו בינתיים הם תיקונים קוסמטיים. רופאים טובים יורדים במשרה הציבורית שלהם למינימום הנדרש כדי להמשיך להיות קשורים לבית החולים ורוב הניסיון וההכשרה שלהם שניתנו במערכת הציבורית, הולכים למערכת הפרטית".

 

פרופ' אולמן סבור שהכנסת שעון הנוכחות להסכם גרמה לרופאים רבים להתנהל ב"ראש קטן" ובסופו של דבר גם התמורה הכספית של השעון לא תחזיק מעמד. "יש קולות מאוד ברורים בשטח, בהנהלות בתי החולים וגם בקופות החולים, המדברים על כך שלא ניתן יהיה לשלם שעות נוספות בלי סוף", אמר. "אז מה שקרה זה שרופאים שעבדו קודם לכן בלי לחשב שעות, יושבים ועושים את החישוב של איפה הם היו, מתי ולמה כן או לא שילמו להם. הפכנו לפקידים שמחשבים שעות, לקחו מאתנו את האלטרואיזם של המקצוע".

 

"לא מקיימים הסכמים? אל תחתימו שעון"

ד"ר ישראל אייליג, סגן יו"ר ההסתדרות הרפואית שחתם על ההסכם, אמר במעמד החתימה כי מדובר בהסכם היסטורי. שנה אחרי, גם הוא מביע מורת רוח מהיישום בשטח: "אני עדיין חושב שההסכם טוב, אבל האוצר, בתי החולים וקופות החולים מנסים לעשות תרגילים בשביל להתחמק ממה שכתוב בו. מבחינתי היינו צריכים לפנות לערכאות משפטיות על אי תשלום פיצויים ומענקים בזמן ואי תשלום שעות נוספות", אמר, וסייג: "אבל אני כידוע רק אחד מהסגנים, עדיין יש אנשים אצלנו שמאמינים שבמשא ומתן אפשר להתקדם יותר, גם אם זה משא ומתן על דברים שכבר נחתמו".

 

 

ד"ר אייליג הוסיף כי רופאים שלא מקבלים את מה שהובטח להם בהסכם, לא צריכים לקיים אותו מצדם. "אני חושב שהם לא צריכים להחתים שעון", אמר. "אבל יש לפעמים הרגשה שקולי הוא קול קורא במדבר".

 

במהלך השנה שחלפה התלוננו רופאים על שלא קיבלו את הפיצויים שהגיעו להם, שמספר התורנויות לא ירד כפי שהבטיחו ועל המענקים המדינה גובה מס גבוה. ד"ר מיקי הייפלר, רופא מתמחה ממובילי מאבק המתמחים, עתר בשנה שעברה לבג"ץ על מנת שיאפשרו לו להתפטר מהעבודה ולעבור לעבוד בחו"ל. לדבריו, "המשכורת האישית שלי עלתה ב-30 אגורות לשעה, מ-29.80 שקל ל-30.10 שקל".

 

למה לא נאבקים כמו בשנה שעברה?

 

"זה בא ממקום שאומרים לנו, 'זה מה יש. אכלתם אותה לשבע השנים הקרובות ושבו בשקט'. את זה בית המשפט אמר לנו, אז אין לנו מה לעשות. אין לי ספק שניפגש עוד פעם בשנת 2019".

 

אחת מהוגות הסכם הרופאים היא מזכ"לית ההסתדרות הרפואית עו"ד לאה ופנר. שנה אחרי היא מרוצה מאוד מהתוצאות ולא מתרגשת מ"חבלי הלידה" שלו בשנתו הראשונה. "יש שינויים דרמטיים", אמרה. "יש בתי חולים שהיו על פי הגדרתם מדבר, ורופאים לא הגיעו לשם והם התמלאו ברופאים שמילאו תקנים. המחלקה לגינקולוגיה בבית החולים פוריה בטבריה התמלאה, בבית החולים בנהריה נוספו 32 רופאים חדשים. גם בסורוקה, מחלקת הילדים התמלאה ברופאים, פתחו מחלקה פנימית שלמה חדשה, לא היו רופאים לפתוח מחלקה פנימית קודם לכן. סך הכול נוספו למערכת יותר מ-400 תקנים וזאת רק ההתחלה".

 

ומה עם התורנויות שלא ירדו?

 

"המגמה שאנחנו רואים היא שמספר התורנויות לרופא ירד בצורה ניכרת. גם המקצועות שהוגדרו במצוקה קיבלו אוויר לנשימה, 16 רופאים החלו התמחות בנאונטולוגיה, אותו מקצוע שלפני ההסכם היו בו רק שני מתמחים בכל הארץ.

 

"בפנימיות מספר הרופאים שפתחו פנקס התמחות הכפיל את עצמו. יש שיפור גם בגריאטריה. אני גם חושבת שמעבר להכול, זה שחתמנו להרבה זמן בדיעבד הציל אותנו מהקפאות השכר הצפויות במגזר הציבורי בעקבות המיתון. אם ההסכם היה מסתיים בעוד שנה, כמו שכולם רצו, היום היו נותנים לנו משהו? התשובה היא לא".

פורסם לראשונה 12/09/2012 23:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר ישראל אייליג
צילום: גיל יוחנן
לאה ופנר
צילום: ירון ברנר
מומלצים