שתף קטע נבחר

חדשות הספרות: יום רואלד דאל בבריטניה

יום הולדת שהפך ליום זיכרון לסופר הילדים המוערך רואלד דאל, תביעה נגד זכויות יוצרים לספר "אנציקלופדיה של הרעיונות" וספרים חדשים לרועי שניידר ולכליל זיספאל

אז מה היה לנו השבוע

השבוע נחשפו ששת המועמדים הסופיים, לפרס מאן-בּוּקר 2012. הסופרים הם הילרי מנטל, ג'יט טהייל, טאן אוונג אנג, אליסון מור, וויל סלף ודברה לוי. הפרס הבריטי שמוענק מ-1968, נחשב לפרס החשוב ביותר בעולם הספרות אחרי פרס נובל.

 

מרבית המועמדים הם יוצרים מוכרים, שאף זכו או היו מועמדים לפרסים שונים, וגברו השנה על סופרים ידועים כגון אנדרה ברינק וניקולה ברקר. שם הזוכה יפורסם ב-16 באוקטובר ויזכה את סופרו בסכום של 50 אלף פאונד, בנוסף ל-2500 פאונד ומהדורה מיוחדת של הספר - שמוענקים לשאר המועמדים הנכללים ברשימה הקצרה.

 

תביעה בנוגע לזכויות יוצרים הוגשה על ידי הד"ר אביבית אגם-דאלי, לבית המשפט המחוזי בתל אביב על סכום של 250 אלף שקלים, נגד מחברי הספר "אנציקלופדיה של הרעיונות" שכתבו ד"ר דוד גורביץ' וד"ר דן ערב, וראה אור לאחרונה בהוצאת בבל. הדוברת טוענת כי היתה שותפה לכתיבת הספר וכן לעריכתו, וכי הובטח לה קרדיט ותשלום על עבודתה, שאלו לא ניתנו לה, ולכן פרשה מהעבודה המשותפת עליו כבר בשנת 2000.

 

מהוצאת בבל נמסר שהחוזה בין המחברים וההוצאה נחתם שנתיים אחרי שד"ר אגם-דאלי פרשה מן המיזם, כך שאם ישנה מחלוקת הרי שהיא נוגעת ליחסים שבין המחברים לד"ר אגם-דאלי. תגובות המחברים: "כתיבת 'אנציקלופדיה של הרעיונות' נמשכה 13 שנים והסתיימה ב-2012. אביבית אגם-דאלי שירתה כאסיסטנטית בשלבים המוקדמים של הכתיבה ופרשה מעבודתה בשנת 2000. מעולם לא הובטח לה כי היא תהיה חלק מ'רשימת הכותבים'. הדברים יוצגו לבית המשפט והוא יפסוק בעניין".

 

היום (ה') חוגגים ברחבי בריטניה את יום הולדתו של סופר הילדים המצליח רואלד דאל. מדובר ביום לאומי הנחגג מדי שנה, ובמהלכו מתחפשים הילדים לדמויות מספריו, בתי הספר מקדישים את היום ליצירתו, ומגוון פעילויות כגון מופעים והצגות, שעות סיפור ואפילו פסטיבל קטן מתקיימים ברחבי הממלכה המאוחדת. את היוזמה ייסדה אלמנתו של דאל, שסיפרה כי הרעיון היה אמור להיות חד-פעמי ונבע ממכתבים ששלחו ילדים לדאל, שחשבו כי הוא בן החיים, ותהו כיצד הוא חוגג את יום הולדתו. ההצלחה הייתה כה רבה עד שהוחלט להפוך את התאריך ליום רואלד דאל.

 

תערוכה וספר חדשים: "שי לילדינו - תרבות לילדים בקיבוצים" הוא שמה של תערוכה שבה נחשפת בראשונה תרבות פנימית עשירה לילדים שגדלו והתחנכו בקיבוצים. כלולים בתרבות זו רעיונות בתחומי האדריכלות, הקשר אל הטבע, חצר הגרוטאות, האמנות, המשחק והצעצוע, הספרות, התיאטרון, הבובטרון, הקולנוע והחג. התערוכה תוצג במשכן לאמנות עין חרוד, ותיפתח ביום שבת, 15.9.12, בשעה 12:00. את התערוכה מלווה ספר מחקר על אודות הספרות והתרבות לילדים בקיבוצים, שכתבה עינת אמיתי, אשר גם אצרה את התערוכה.

 

הקריקטוריסט ההודי אסים טריוודי (Aseem Trivedi) שוחרר בערבות, לאחר שנכלא בתואנה כי הקריקטורות הפוליטיות שלו מהוות הסתה כנגד המשטר. בית המשפט העליון טען כי אין סיבה להחזיקו במעצר, וביום שחרורו רבים מתומכיו ליוו אותו כשיצא לחופשי. טירוודי סרב להשתחרר בערבות קודם לכן, והתנה זאת בביטול ההאשמות נגדו, שכן העונש על הסתה יכול להוביל למאסר עולם. עם שחרורו אמר כי יש לחשוב מחדש על החוק, שנוסד בימי השלטון הבריטי בהודו במאה ה-19, משום שהוא היה רלוונטי לתקופה בה אזרחים חששו מהמלוכה ולא העזו לבקר אותה. כיום המצב שונה, והחוק פוגע בחופש הביטוי.

 

אירועים קרובים

אירוע פואטי על טהרת השירה יתקיים היום (ה') במסגרת פסטיבל הסיפור החיפאי. האירוע, ששמו "אוטו-פואטי", יעסוק בשירים שנכתבו בעקבות פזמונים המהווים חלק מהאוטוביוגרפיה הפואטית של כל כותב. את האירוע יזמו והפיקו שירה כהן וסברינה דה-ריטה, וישתתפו בו המשוררים והמשוררות: יואב איתמר, רחל אשרוב, חגית בת-אליעזר, נועם לוי, מיכל פירני, מרגו פראן, אילנה צמחוני, נועם שדות ואחרים. 13.9.12, בשעה: 20:30. מוזיאון חיפה לאמנות, רחוב שבתאי לוי 26, חיפה.

 

אירוע חגיגי לכבוד הופעת שני ספרים מאת דיוויד פוסטר וואלאס בעברית (הקיבוץ המאוחד-פועלים), יתקיים מחר (יום ו') תחת הכותרת: "מדברים על פוסטר וואלאס". באירוע ישתתפו: אסף גברון, אלינוער ברגר, דוד ויצטום, ליאת אלקיים, נגה אלבלך ומרים מונדי. על המוזיקה אחראיים רם אוריון ואסף גברון. 14.9.12, בשעה 15:00. לבונטין 7, תל אביב, הכניסה חופשית.

 

לרגל המהדורה החדשה לספר "ברקיע החמישי" מאת רחל איתן (עם עובד) תתקיים מסיבת היובל לפרסומו במוצאי שבת, 22.9.12. באירוע ישתתפו עמרי איתן, אריק גלסנר, תמר משמר, יהודית קציר, יעל ישראל ומיכאל לב טוב. יקראו מהספר: חגית גרוסמן, דינה צבי-ריקליס, יחזקאל לזרוב ואסתי זקהיים. 22.9.12, בשעה 20:00. "החללית", הירקון 70, תל-אביב. הכניסה חופשית.

 

חם מהתנור

ספרה החדש של כליל זיסאפל, "הקומדיה הציונית - התופת" ראה אור השבוע בסדרת "פרוזה אחרת" של הוצאת עם עובד. "תקופה ארוכה חיפשתי דרך ספרותית להביע את זעם ותסכול פוליטי", מספרת זיסאפל על הספר. "מאות הרישומים המופלאים של בוטיצ'לי לקומדיה האלוהית לדנטה שהוצגו בלונדון, פתחו בפני את שעריה של יצירת המופת מימי הביניים. במהרה למדתי שהפואמה במבנה ספרותי מהודק ובבניין חריזה מפואר, היא גם טקסט פוליטי, שהיה שערורייתי בזמנו.

דנטה קרא תגר על הממסד הנוצרי של פירנצה בימיו, תוך שימוש במסגרת המחשבה הנוצרית, בשפתה ובמיתוסים שלה.

 

"במדורי השאול קיבץ יחדיו את בני הזמן, קרדינלים פוליטיקאים ואנשים מן הישוב, עם החוטאים הגדולים של ההיסטוריה הנוצרית. האפיפיור ניקולאס השלישי נמצא בארץ תחתיות, ראשו קבור, אחוריו חשופים ורגליו עולות בלהבות. בלימבו, בין התופת לטור הטוהר או העדן, מתרוצצים מי 'שלא נקטו עמדה' בחייהם.

 

"כעבור כמה שנים נוכחתי שהדרך עבורי ליצירה בהשראת הקומדיה

עוברת דרך הכתובים העבריים", היא מוסיפה. "גזירת פסוקים ושזירתם מחדש, ואף הפיכתם על ראשם - הינו פרקסיס יהודי עתיק שראשיתו עוד בחז"ל, והוא הבסיס גם לספרות השיבוצים משירת ימה"ב למאפו. התוצאה בסופו של דבר רחוקה מהמקור, אך אחוזה כל כולה במקורות שלנו".

 

המלצת השבוע

ספר השירה הראשון של רועי שניידר, "ושירים אחרים", רואה אור בימים אלו בהוצאת ספרא. שניידר בן השמונה עשרה, זכה בחודש פברואר השנה בפרס פסח מילין למשורר בתחילת דרכו. הוא בחר להמליץ על הספר "אביבה-לא" לשמעון אדף (דביר), ומספר כי היכרותו הראשונית עם שירתו של אדף הייתה דרך להקת "כנסיית השכל".

 

"למעשה, השירים הראשונים שלהם שאהבתי הם אלה שהוא כתב את מילותיהם", הוא מסביר. "עם זאת, אף שניכר בהם כישרון רב, קוצר היריעה שבהם קטע את התעמקותי בכתיבתו. קיבלתי את הספר במתנה מחבר קרוב לאחר שידעתי זמן מה שאני מעוניין לרכשו. קראתיו לראשונה בבית אותו חבר. התחלתי, כפי שניתן להניח, בהתחלה ועד לסוף. 'אביבה-לא' הוא אוסף שירים עלילתי, מתמשך ועמוק בזמן ובמרחב, עוסק כולו במות אחותו של הדובר ובאֵבל, והוא הקים בי רגשות שלא הכרתי, יצר אצלי הזדהות עם מצבים זרים לי, וכל זאת בשירה ענקית ומופלאה שאין לתארהּ אלא בציטוטים מתוכהּ".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עטיפת הספר
"אנציקלופדיה של הרעיונות". האם היתה גניבה של זכויות יוצרים?
עטיפת הספר
לאתר ההטבות
מומלצים