הרוצחת מקמר רוז' לא תעמוד לדין: לוקה בדמנציה
היא הואשמה בפשעי מלחמה, פשעים נגד האנושות, רצח, עינויים ורדיפה דתית, אך בית הדין המיוחד לפשעי מלחמה בקמבודיה של האו"ם קבע כי לנג טירית בת ה-80 אינה כשירה לעמוד לדין. "ההחלטה לא הוגנת. איפה הצדק?", זעם אדם שאשתו ושני ילדיו הוצאו להורג על ידי החונטה הצבאית
- בחירות בארה"ב 2012
- לכל הכתבות של CNN ו-ynet
עוד חדשות בעולם :
בית הדין קבע כי לנג טירית בת ה-80, ששימשה כשרה לענייני חברה בשנות ה-70 בקמבודיה והייתה האשה הבכירה ביותר בקמר רוז', תשוחרר ממאסר תוך 24 שעות. לפי ההערכות, בין 1975 ל-1979 חוסלה רבע מאוכלוסיית קמבודיה (כ-1.7 מיליון בני אדם) על ידי התנועה האולטרה-קומוניסטית ב"שדות הקטל". עוד אלפים עונו, הורעבו ונאנסו ב"אוטופיה החקלאית" של הרודן פול פוט, שכונה "האח הראשון בדרגה".
קרובי משפחות קורבנות הקמר רוז' הגיבו בתדהמה להחלטת בית הדין ואמרו כי היא לא הוגנת.
בית הדין המיוחד של האו"ם מסר כי טירית סובלת ממחלה ניוונית ומתקדמת שדומה לאלצהיימר ופוגעת ביכולת הנפשית שלה.
טירית הייתה גיסתו של פוט ובית המשפט האשים אותה במעורבות ב"תכנון, הכוונה, תיאום והוראה על טיהורים נרחבים" והואשמה בפשעים נגד האנושות, רצח, עינויים ורדיפה דתית. לטענתה האישומים נגדה הם "100 אחוז שקריים" ואמרה שהיא תמיד פעלה לטובת העם הקמבודי.
טירית אינה היחידה שעומדת לדין. ביחד איתה נאשמו שלושה מנהיגים נוספים בקמר רוז', בהם בעלה בן ה-86 ינג סארי שכיהן בתפקיד שר החוץ של החונטה, נון צ'י בן ה-85, שכיהן בתפקיד האידיאולוג של התנועה הקומוניסטית הקיצונית וקיו סמפן בן ה-80, שהיה האיש מספר 2 בתנועה אחרי פול פוט.
בהחלטת בית הדין המיוחד נמסר כי למרות אי העמדת טירית לדין, אין זה אומר כי האישומים נגדה יבוטלו. עם זאת, קרובי המשפחות של קורבנות הקמר רוז' מתקשים להתנחם מהחלטת בית הדין. "אני בהלם. תמיד קיוויתי שמנהיגי הקמר רוז' יועמדו לדין, אבל עכשיו הם משחררים אותה", אמר בו מנג, קמבודי בן 71 שאשתו ושני ילדיו הוצאו להורג על ידי החונטה הצבאית בכלא הידוע לשמצה "טול סלנג" (S-21).
לדבריו, החלטת בין הדין "לועגת למותם של קמבודים רבים. איפה הצדק לאשתי וילדיי המתים?".
קרוב לשני מיליון בני אדם, כאמור, מתו במדינה האסייתית בארבע השנים שהתנועה הייתה בשלטון - כתוצאה מרעב ומחלות, עבודת פרך, או בהוצאות להורג. מבין הקורבנות, יותר מ-17 אלף היו חברי מפלגות, דיפלומטים, נזירים בודהיסטים, מהנדסים, רופאים, סטודנטים, מוזיקאים, רקדנים, שהובאו אל בית הספר בלב פנום פן שהפך למרכז עינויים ואשר בראשו עמד קאינג גואק איב, שנודע בכינוי "דוץ'". בתחילת השנה נידון "דוץ'" למאסר עולם אחרי שערער על עונש של 35 שנות מאסר שנגזרו עליו.