שתף קטע נבחר
 

לא סתם יובש: איך תזהו אטופיק דרמטיטיס

היא תוקפת 30% מהילדים בעולם המערבי, גורמת לגרד וכאבים, אבל גם לדחייה חברתית וכיום מוגדרת כמחלה כרונית קשה. החדשות הטובות: לרוב היא חולפת עם ההתבגרות. מדוע היא פורצת והאם יש טיפול שיכול לסייע? הכל על אטופיק דרמטיטיס

היא מגרדת, מציקה ומתפשטת לאט לאט בכל הגוף: אטופיק דרמטיטיס (דלקת עור אטופית) הפכה בשנים האחרונות למגיפה ממש, כאשר המחקרים האחרונים שנערכו בנושא מצביעים על כך ש-30% מהילדים בעולם המערבי סובלים ממנה. במדינות הלא מפותחות, לעומת זאת, מדובר על אחוזים בודדים בלבד.

 

"יש הרבה מאוד ספקולקציות בנוגע למספרים הגבוהים, אבל מה שאנחנו יודעים לומר בודאות הוא שזו מחלה שקשורה לשכבה סוציו-אקונומית גבוהה", מנסה הסביר ד"ר דני בן-אמיתי, מנהל יחידת עור ילדים במרכז שניידר לרפואת ילדים. "אחת התאוריות שמנסה להסביר את הנושא היא התאוריה ההיגיינית. תיאוריה זו גורסת כי ילד שזוכה לאיכות חיים נקייה ומוגנת יותר נחשף לפחות זיהומים וכך מערכת החיסיון שלו יכולה ליצור פחות הגנות מפני מחלות אלרגיות. במדינות לא מפותחות החשיפה לזיהומים היא הרבה יותר גבוהה, ולכן הגוף לומד גן על עצמו יותר.

 

עוד על התפתחות ובריאות בערוץ הורים :

מחקר ישראלי: תרופה במקום ניתוח להוצאת שקדים

השיטה שתהפוך את התינוקות שלכם לחכמים יותר

חזרה לגן - ולמחלות: 5 עצות לחיזוק מערכת החיסון

 

"ישנה תיאוריה נוספת שגורסת דיברו כי יש קשר להנקה, כיוון שבמדינות המפותחות מניקים פחות. תיאוריה אחרת מדברת על הרכב החיידקים במעי ועל הקשר לפרו-ביוטיקה. יש הרבה מאוד ספוקלציות, אבל רק עובדה אחת, והיא שהשכיחות גבוהה יותר במדינות המפותחות". 

 

-עם כל המחקרים שנעשו בנושא, עוד לא נמצאה תשובה חד משמעית? 

"בגלל קצב הגידול המהיר יש המון מחקר בנוגע למחלה, כמות של כ-100 מאמרים בשלושה חודשים. ולמרות כל המחקר הזה עדיין אין ידע ברור וחד משמעי לגב הגורמים למחלה. מה שכן ניתן לומר הוא שבשנים האחרונות עולות העדויות כי הבעיה היא בתפקוד של העור כמחיצה. כתוצאה מכך מים בורחים החוצה והעור נהיה יבש יותר. בעיה נוספת שגורמת ההפעה במחיצה היא שיש עלייה בכמות החיידקים שחודרים לעור ובאלרגיות".

 

בן-אמיתי מציין כי עד לפני מספר שנים ההתייחסות למחלה הייתה שולית, אך כעת מבינים שזו מחלה שלא רק גורמת אי נעימות, אלא משפיעה על כלל תחומי החיים. "בדקו ומצאו כי התופעות פניות, ביניהן הגרד והכאבים, והתופעות החברתיות, כמו הסטיגמה השלילית והחייה החברתית, פוגעים מאוד באיכות החיים. היום אנחנו מבינים שאטופיק דרמטיטיס סקרב יים זו מחלה שמקבילה בחומרתה לסוכרת נעורים. זה לא דבר שניתן לזלזל בו. היא מאוד פוגעת בילד ובמשפחה כולה".

 

ביטוי נוסף שיש לעלייה בשכיחות המחלה הוא הכלכלי. "המספרים מצביעים על כך שהטיפול בילד שסובל מאטופיק דרמטיטיס בארצות הברית עומד על 2,000 דולרים בשנה. העלות הכוללת בארצות הברית נאמדת ביותר ממיליארד דולרים. מדובר בהיקפים אדירים. זו מחלה שיש לה השפעה כלכלית ורפואית מאוד משמעותית".

 

-מה צריך להעלות אצל הורים חדש כי ילדם סובל מהמחלה?

"המהלך של המחלה הוא החלק המחשיד", מסביר בן-אמיתי. "מדובר במחלה כרונית והתקפית והיא באה לידי ביטוי ביובש, בגרד ובתהליך דלקתי של העור. אבל חשוב להבין שאין קריטריונים מוסכמים של כל הרופאים לגבי זה. יש מחלות אחרות שנותנות תמונה דומה ולכן יש בעייתיות לא פשוטה באבחון. פעמים רבות האבחנה נעשית על דרך השליליה. למשל, אם יש ילד שסובל מעל ארבעה חודשים אבל הוא לא מתגרד - אז זו לא דלקת עור אטופית. לעומת זאת, אם רואים ילד שסובל לאורך זמן מיובש של העור וגרד ניכר במשך יותר משנה, ומוסיפים לכך את הרקע הגנטי של מחלות אלרגיות, כמו אסתמה או נזלת אלרגית אצל אחד ההורים, אז החשד גובר כי מדובר באטופיק דרמטיטיס.

 

"לכן, אני ממליץ להורים לשים לב לתופעות הבאות: יובש וגרד שנמשך לאורך כמה שבועות, ילד שקם בבוקר ומגרד לו מאוד, ילד עם נטיה לעור יבש, לגרד ופריחות חוזרות - כל זה צריך לעורר חשד". 

 

-כיצד מטפלים באטופיק דרמטיטיס?

"קודם כל חשוב להדגיש שמטרת הטיפול היא שליטה והקלה על הביטויים של המחלה - ולא ריפוי", מדגיש בן-אמיתי. "בדיוק כמו במחלות כרוניות אחרות, לא ניתן להעלים אלא רק להקל. חשוב מאוד שהחולה והמשפחה יהיו מודעים לכך. בנוסף חשוב לדעת שדלקת עור אטופית היא מחלה שסטטיסטית נוטה לחלוף עם ההתבגרות. השכיחות שלה היא אחוזים בודדים בגיל המבוגר. לכן יש סיכוי גבוה שזה יחלוף בעצמו, והמטרה שלנו בטיפול היא להקל".

 

-באיזה דרכים ניתן להשיג הקלה? 

"בעבר הטיפול התמקד בהקלה קצרת טווח: שלא יהיה גרד. בשנים האחרונות מנסים לפתח טיפולים שמטרתם מניעה מוקדמת של ביטויי המחלה לזמן ממושך, כדי להקטין את השכיחות והחומרה והלגדיל את ההפוגה. בין השאר מנסים לשפר את תפקוד העור כמחיצה.

 

"במרבית המקרים עולם הרפואה יודע להשתלט על הביטויים של המחלה בטיפולים פשוטים ולהשיג תוצאה טובה, אך מדובר בעבודה שמצריכה התמסרות של המשפחה וההורים. אחד הדברים שחשוב להקפיד עליהם הוא שימוש בתכשירי לחות. בנוסף,אנחנו ממליצים על רחצה שמטרתה ניקוי, אבל שלא מייבשת את העור. זה כולל רחצה עם תכשירים מנקים, שמנים למיניהם, שלא מייבשים".

 

-אתה ממליץ על תכשירי לחות. חשוב להקפיד על תכשיר שמיועד לאטופיק דרמטיטיס או שגם תכשיר פשוט יתאים? 

"ההמלצה היא שבתום הרחצה יעשה שימוש בתכשירי לחות כדי לשמר את המים בעור. כיוון שהדבר העיקרי הוא ההיענות של הילד ובני משפחתו, מה שהכי חשוב הוא שהתכשיר יהיה נוח ונעים לעיסוי. יכול להיות שיהיה תכשיר שהרופא חושב שהוא נהדר, אבל ההורים לא סובלים את הריח - וזה יכשיל את כל הטיפול כי הם לא יעשו בו שימוש. לכן הכי חשוב שהילד וההורים יאהבו אותו. חשוב לדעת ששימוש רב באותם תכשירי לחות מפחית בצורה ניכרת את השימוש בתכשירים הרפואיים, כלומר כאלו שמכילים סטרואידים וכו"'.

 

בן אמיתי מציין כי בנוסף לתכשירי הלחות יש בשנים האחרונות מספר תכשירים שמטרתם לשמור על העור כמחיצה. "בארץ יש תכשיר אחד כזה כיום, ובארצות הברית יש נוספים שאולי בהמשך יגיעו לכאן".

 

פן נוסף בטיפול, לדברי בן-אמיתי, הוא מניעת תחושת הגרד. "אנחנו יודעים שיש מעגל במחלה", הוא מסביר. "כשילד מגרד את העור הוא נהיה דלקתי ומפריש חומרים שרק מגבירים את הגירוד. אנחנו רוצים לשבור את אותו מעגל קסמים. אחת הדרכים לעשות זאת היא על ידי מניעה של גורמים שמעוררים גרד: צמר, סיבים גסים, ישיבה על דשא, בעלי חיים. צריך לעשות כל מאמץ להקטין את החשיפה של הילד אליהם. בנוסף ישנם תכשירים תרופתיים, אנטי-היסטמינים. חשוב לומר שאין הוכחה ליעילות שלהם בטיפול, אבל אנחנו רואים, מהניסיון שלנו, שהם מקלים על הילד.

 

"בנוסף לכך אנחנו מטפלים בזיהום. החולים באטופיק דרמטיטיס הם נשאים של חיידק בשם סטפילוקוק זהוב. הסיכוי למצוא אותו על גבי העור של אדם בריא הוא 10%. אצל החולים באטופיק דרמטיטיס הוא 90%. חיידק כזה שנמצא בעור בריא ותקין לא מסוגל לחדור פנימה. אבל בחולה האטופי, בגלל שהעור לא מתפקד כמחיצה, קל לו יותר לחדור וזה מעלה את הסיכון לזיהומים בעור. לכן יש חשיבות רבה בניסיון להפחית את שכיחות החיידקים בעור וכיום ישנם ניסיונות לפתח מגוון של תכשירים שיעשו זאת, כיוון ששימוש בתכשירי סבון מביא ליעילות מאוד מוגבלת. בשנים האחרונות יש, למשל, פיתוח של בד שמיועד לבגדים שחוטיו מצופים בחומר בעל פעילות אנטי-בקטריאלית.  זה בד די יקר, אבל הרעיון הוא להפחית את שכיחות הנשאות". 

 

-ומה ניתן לעשות בינתיים?

"ישנם חולים שאני ממליץ להם לעשות אמבטיות עם אקונומיקה, כאשר שמים חצי כוס אקונומיקה על אמבטיה מלאה. זה אפקט דומה למה שקורה בבריכת השחייה. עושים זאת פעמיים בשבוע. אבל אני מדגיש שאלו שיטות שאנו ממליצים רק  לילדים שאצלם המרכיב הזיהומי מאוד בולט. זה לא חלק שגרתי בטיפול.

 

"דבר נוסף שניתן לעשות הוא לטפל בתהליך הדלקתי. הטיפול נעשה על ידי סטרואידים במשחות, שמוכר כבר הרבה מאוד שנים. לצערי המילה טרואידים מובילה לפחד אצל ההורים, החולים והרופאים, והרבה פעמים זה גורם לפגיעה בהיענות של החולים לטיפול. בשל כך נעשו בשנים האחרונות ניסיונות למצוא שיטות שונות, שמטרתן להפחית את החשיפה של החולה לתכשירים סטרואידיים, כגון טיפול פרואקטיבי, שבו לא מפסיקים את השימוש במשחות גם כשיש רגיעה. בשיטה הזו, בחלק ניכר מהמקרים, גדלים המרווחים בין התלקחות להתלקחות והתועלת היא שלאורך זמן הצריכה שלהן היא נמוכה יותר, ויש פחות חשיפה לסטרואידים".

 

-מה לגבי הרפואה המשלימה?

"בשנים האחרונות יש עלייה ניכרת בפנייה לרפואה משלימה. חשוב לי להדגיש שלמרות העלייה בפופולריות, אין נתונים קליניים מבוקרים לגבי היעילות שלה. לכן יש עם זה בעיה. זו הסיבה שהיכולת שלי כרופא להפנות חולים לרפואה המשלימה היא נמוכה, כיוון שכיום אין לי דרך לבסס את השפעות הטיול באמצעותה".

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אטופיק דרמטיטיס. לא ידוע עדיין מה הגורם
צילום: shutterstock
מומלצים