שתף קטע נבחר

דו"ח: ל-18% מעמותות המזון אין אישור ניהול

מיזם אינטרנטי שבו מעורב משרד המשפטים פרסם דו"ח שלפיו מאז שנת 2000 קמו 662 עמותות מזון לנזקקים, ורק 160 מתוכן מדווחות לרשם העמותות כפעילות: "התחום עדיין בלתי מוסדר, החברה מתמודדת עם מחסור במזון למשפחות רבות"

ל-18% מתוך כלל עמותות הסיוע בתחום המזון אין אישור ניהול תקין על פי חוק. כך נחשף היום (ה') בדו"ח חדש שפרסם אתר "גיידסטאר", מיזם אינטרנטי משותף למשרד המשפטים, קרן רוטשילד וג'וינט ישראל - העוקב אחר פעילות העמותות. המשמעות: לעמותות הללו אין אישור של ניהול תקין מרשם העמותות, בשל שורה של סיבות שעלולות לגבול בפלילים.

 

בחירות בארה"ב 2012 - כל הדיווחים מ-CNN ו-ynet

 

ערב ראש השנה עמותות הסיוע בתחום המזון מגבירות את מאמצי החלוקה ומתחרות ביניהן על תשומת הלב הציבורית. הדו"ח, שמתבסס על נתוני רשם העמותות, מספק לראשונה הצצה נדירה לעלום הסבוך של העמותות. מהנתונים ניתן ללמוד על מספר העמותות

 שמחזיקות אישור ניהול תקין, מספר העמותות שמדווחות על פעילותן לרשם העמותות, באילו ערים מרביתן פועלות ועל אילו תרומות נזכה לראות זיכוי במס ההכנסה.

 

הדו"ח מצביע על זינוק חד במספר העמותות בשנים האחרונות. לפי הנתונים, מאז שנת 2000 נוספו 662 עמותות מזון לנזקקים, חלקן כבר אינן פעילות וכיום רק 160 מתוכן מדווחות לרשם העמותות כעמותות פעילות. עוד עולה מנתוני "גיידסטאר" כי 44% אחוז מכלל עמותות המזון, כ-170, מסווגות כדתיות.

 

לפי הנתונים, נכון לשנת 2010 היו קיימות בישראל 385 עמותות מזון המדווחות לרשם העמותות, סך מחזור פעילותן הסתכם בשנת 2010 ב-835 מיליון שקלים. בנוסף, 35% מהעמותות והארגונים זוכים לתמיכה ממשלתית. לכ-45% מהן יש אישור לפי סעיף 46, המאפשר הטבת מס לתורמים.

 

"הדברים נשארו כשהיו"

הממשלה מודעת לסוגיית המזון וחלוקתו אף נדונה בוועדת איצקוביץ, שהמליצה לפעול להסדרת הנושא. למרות זאת, מסקנות הוועדה טרם יושמו. "הציבור והתורמים צריכים לדעת שעמותה ללא אישור ניהול תקין היא כזאת שתמרור אזהרה מתנוסס מעליה", אמר ל-ynet ד"ר ניסן לימור, חוקר המגזר השלישי וראש המכון לאחריות אזרחית במרכז ללימודים אקדמיים.

 

"התחום עדיין כאוטי ובלתי מוסדר", טוען ד"ר לימור. "החברה הישראלית

עדיין מתמודדת עם בעיה של מחסור במזון למשפחות רבות, זאת למרות מספר רב מדי של עמותות המספקות מזון לנזקקים".

 

לימור מתח ביקורת על פעילות הממשלה בעניין זה. "מעציב לגלות שהגיע חג נוסף והדברים נשארו כשהיו", הוא אמר. "חשוב להסדיר את העניין במהרה, על מנת להבטיח לכל משפחה נזקקת את המזון הדרוש לה ולהבטיח לציבור שכל הכסף שנתרם למטרה זאת יגיע למטרתו".

 

ואיפה מחלקים הכי הרבה מזון? לפי הדו"ח, ירושלים נמצאת בראש טבלת מספר העמותות הפעילות, ו-53% מכלל עמותות המזון פועלות בתחומה (כ-127 עמותות). מיד לאחר ירושלים נמצאת תל אביב עם 24% (81 עמותות) מכלל העמותות ובפער ניכר אחריה נמצאים מחוז מרכז עם 11%, מחוז חיפה עם 4%, ומחוז דרום, מחוז יו"ש ומחוז צפון עם שני אחוזים בלבד לכל מחוז.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סלי מזון לנזקקים. אילוסטרציה
צילום: דלית שחם
מומלצים