איידס: גלולות מונעות ויתושים מעבירים?
כך לפחות חושבים בני הנוער בישראל, לפי סקר שערך הוועד למלחמה באיידס. בנוסף - 80% בטוחים שהאיידס הגיע לישראל מאפריקה, שליש סבורים שאפשר להידבק במחלה בשירותים ואחד מכל חמישה סבור שאם "גומרים בחוץ" – אי אפשר להיכנס להריון או להידבק במחלה
בורות מדאיגה בקרב בני הנוער המקיימים יחסי מין: מסקר שנערך על ידי הוועד למלחמה באיידס בקרב תלמידים, עולה תמונה מדאיגה לפיה, רבים מבני הנוער לא יודעים על דרכי ההדבקה באיידס.
רבים משוכנעים שמקלחת חמה וגלולות מונעות הדבקה ב-HIV, שאפשר להידבק מנשיקה צרפתית, ושאפשר להידבק בנגיף משימוש משותף בשירותים או מעקיצת יתוש. אחד מכל חמישה גם בטוח שאם "גומרים בחוץ" – אי אפשר להיכנס להריון או להידבק ב- HIV.
עוד כתבות על איידס ב-ynet:
- תוחלת חיים של נשא HIV שמטופל בקוקטייל - 75 שנה
הוועד למלחמה באיידס מקיים מערך סדנאות הסברה על מחלת האיידס, דרכי ההדבקה וההתגוננות בפניה. בשנה האחרונה העביר הוועד סדנאות הדרכה בקרב למעלה מ-12 אלף תלמידים.
במסגרת הסדנאות, ערך הוועד גם סקר ראשון מסוגו בקרב בני הנוער. סקר קודם שערך הוועד על ידי מכון "מותגים" גילה כי 53% מההורים מעולם לא קיימו ולא מתכוונים לקיים שיחה עם ילדיהם לגבי התנהגות מינית אחראית.
17% בטוחים שאפשר להידבק מעקיצת יתוש
הסקר נערך בקרב 226 תלמידים בגילאים 16-18 הלומדים בבתי ספר ממלכתיים ברחבי המדינה. מהסקר עולה כי כ-80% סבורים שהאיידס הגיע לארץ מאפריקה. 34% בטוחים שאפשר להידבק ב- HIV כתוצאה משימוש באותו תא שירותים. 17% סבורים שאפשר להידבק ב-HIV מעקיצת יתוש.
כעשירית מהנשאלים, אמרו שמקלחת חמה אחרי סקס מפחיתה את הסיכון להידבק בנגיף או להיכנס להריון. אחד מכל חמישה בני נוער סבור שאם גומרים בחוץ לא ניתן להיכנס להריון או להידבק בנגיף.
בנוסף, כשליש סבורים שכדי להיות מוגנים יותר כדאי לשים שני קונדומים, אף ששני קונדומים מגבירים את הסיכון לנפילת הקונדום. כ-15% סבורים שגלולות למניעת הריון מונעות הדבקה באיידס.
מקורות המידע: מהחברים ומהאינטרנט
ומהיכן מקבלים בני הנוער מידע על מין והדבקה במחלות מין? כ-40% - רובן בנות - שומעים מהחברים את המידע, 14% מהאינטרנט, 8% מבית הספר, 4% מהמשפחה והשאר מקבלים את המידע ממקורות אחרים.
"חלק גדול מהנערים והנערות בישראל סובל ממחסור חמור בידע בכל הקשור לדרכי מניעה בהידבקות ב-HIV", אומר יונתן קרני, מנכ"ל הוועד למלחמה באיידס, "נתון זה מגדיל את הסיכוי להידבקות בנגיף ובמחלות נוספות המועברות במין ובמקביל מאדיר את הסטיגמה כלפי אנשים שחיים עם איידס או HIV.
"גילינו שמקור המידע העיקרי של תכנים לגבי דרכי הדבקה בנגיף הוא החברה שבמקרים רבים מעניקים מידע מוטעה המנציח את שרשרת הבורות והיעדר מידע מדויק.
לצד ההורים שחייבים לדבר עם ילדיהם על חשיבות קיום יחסי מין מוגנים, גם בתי הספר מוכרחים להמשיך ולפעול באחריות תוך העברת תכנים מקצועיים שילמדו את התלמידים להתנהל מינית באופן אחראי".
מספר הנשאים בארץ - בעלייה
על פי נתונים של השנים האחרונות, בשנת 2010 חלה עלייה של כ-12% במספר הנדבקים, בהשוואה לשנה הקודמת. בעשור האחרון חלה עלייה מתמדת במספר הנשאים החדשים.
כך למשל, בשנת 2003 נרשמו 303 נשאים חדשים, בשנת 2008 עלה מספרם ל- 390, בשנת 2009 היו בארץ 381 נשאים חדשים ואילו בשנה שעברה מספרם עמד על 430.
בנוסף מצביעים הנתונים על כך שמספר הנשאים הגדול יותר הוא של גברים: בעוד שבשנת 2003 אובחנו 151 גברים ו-124 נשים כנשאים של הנגיף. בשנת 2010, לעומת זאת, נרשמו 278 גברים נשאים, בהשוואה ל-133 נשים בלבד.
אולם בעוד שמספר הנשאים בארץ במגמת עלייה, בעולם נמצאת מגיפת האיידס בבלימה: מנתוני ארגון הבריאות העולמי עולה כי בשנה שעברה אובחנו 2.7 מיליון בני אדם בעולם הנושאים את נגיף ה- HIV , מספר דומה למספר הנשאים המאובחנים בשלוש השנים האחרונות.
בסוף השנה שעברה הגיע מספר הנשאים בעולם ל-34 מיליון. מספר הנשאים החדשים בעולם נמצא בירידה של 21%, מאז השיא שנרשם בשנת 1997.
מספר מקרי המוות מהנגיף נמצא גם הוא בירידה, אם כי קלה: בשנה שעברה נרשמו 1.8 מיליון מקרי תמותה בקרב חולי איידס, בהשוואה ל-1.9 מיליון בשנת 2009. ירידה זו מיוחסת לאבחון המוקדם ולטיפול היעיל בקוקטייל התרופות לאיידס.
שיפור מסויים נרשם גם באיזור הסאב-סהרה שבאפריקה, שם נמצאת מגיפת האיידס בשיאה. בהשוואה לשנת 2009 חלה עלייה של 20% במספר האנשים נשאי הנגיף המקבלים את קוקטייל התרופות. בארגון הבריאות העולמי מעריכים כי בזכות הקוקטייל נמנעו 700 אלף מקרי תמותה ברחבי העולם בשנה שעברה.