טיוטת הרפז: ביקורת על מינוי גלנט ונוה ע"י ברק
המבוקרים בפרשת הרפז יצטרכו להשיב בתוך שבועיים לטיוטה שהעביר להם המבקר בדימוס לינדנשטראוס. הביקורת נגד ברק מתמקדת במינוי אלופים, נסיון לפגוע בבניהו ותהליך מינוי גלנט. המבקר התייחס לאשכנזי ולקשר עם הרפז
קצת יותר ביקורת על ברק, קצת פחות על אשכנזי: מבקר המדינה בדימוס, מיכה לינדנשטראוס, העביר אתמול (יום ה') את הטיוטה השנייה של דו"ח הרפז למבוקרים. גורמים שנחשפו לדו"ח אמרו כי על שר הביטחון, אהוד ברק, מטיל המבקר אחריות כללית כמי שאחראי על מערכת הביטחון.
בחירות בארה"ב 2012 - כל הדיווחים ב-CNN ו-ynet
על-פי אותם גורמים, המבקר צפוי למתוח על ברק ביקורת על הודעה חריפה שפרסמה לשכתו נגד דובר צה"ל לשעבר, תת-אלוף אבי בניהו, שבו הוא הואשם כי פעל להאריך לרמטכ"ל לשעבר רב-אלוף במיל' גבי אשכנזי את הכהונה בשנה נוספת. ביקורת נמתחת על שר הביטחון גם על כך שמינה את סגן הרמטכ"ל, האלוף יאיר נוה, מבלי להתייעץ עם הרמטכ"ל אשכנזי ובניגוד לנהלים המקובלים בצה"ל.
בנוסף נמתחת ביקורת על ברק גם על כך שלא ערך בדיקה מקיפה בסוגיית הקרקעות של האלוף יואב גלנט, לפני שהביא את מינויו לרמטכ"ל לאישור הממשלה. המבקר, כך על-פי גורמים שעיינו בטיוטה, התייחס גם להחלטה לקדם שני קצינים בכירים לדרגת אלוף וגם על מינוי דובר צה"ל לשעבר, ליאור לוטן. עוד בנוגע לברק נכתב על כך שאנשי לשכתו של שר הביטחון פעלו כדי לאסוף חומר מפליל נגד בניהו יחד עם דובר מפלגת העבודה באותם ימים ועל כך שעצר במשך שנה את סבב המינויים.
לגבי אשכנזי, המבקר מותח עליו ביקורת בנוגע לקשר עם בועז הרפז, על הדרך שבה טיפל במסמך ועל כך שהעביר אותו לאלוף משנה גבי סיבוני ומשם הגיע המסמך לתקשורת. על אלוף פיקוד הצפון, אלוף גדי אייזנקוט, מתייחס המבקר לכך שהמשיך להעביר הלאה את המסמך, למרות התנגדותו של אשכנזי.
גורמים שראו את הטיוטה אמרו כי אין הבדל משמעותי בינה לבין הטיוטה הראשונה, פרט לכך שהתווספה ביקורת על שר הביטחון אהוד ברק. בטיוטה הנוכחית לא מופיע המושג "גימד" שהוזכר בקשר לכך שאשכנזי "גימד" את יחסיו עם הרפז כשהציגם למטכ"ל, למשטרה ולציבור. עיקר הביקורת בטיוטה, כמו בגרסה הקודמת, מתייחסת לאשכנזי ווינר ופחות לברק.
שבועיים לתגובה
לאחר שקיבלו את הדו"ח יוכלו המבוקרים להגיב בתוך שבועיים, עד 27 בספטמבר, פחות משבוע עד שהמבקר בדימוס מיכה לינדנשטראוס יסיים את הזמן שבו הוארך תפקידו.
אלוף-משנה ארז וינר, שבנוגע אליו היו שינויים מינוריים בלבד בין הטיוטה הראשונה שבה נכתב שאסף מידע מכפיש על לשכת ברק ואף שוחח עם הרפז על הנושא, לא יוותר. הוא צפוי להיאבק על שמו הטוב,ולהגיש תגובה מפורטת למבקר בזמן שהוקצב לו. אשכנזי צפוי להעביר את הערותיו באופן מצומצם יחסית. הרמטכ"ל לשעבר רק מבקש לשים את הפרשה מאחוריו. זו הייתה משאלתו אחרי הטיוטה הראשונה ובטח אחרי הטיוטה שהוגשה היום ומביאה שיפור מסוים מבחינתו.
במקביל, גורמים במערכת הביטחון העריכו כי ייתכן מאוד שהדוח הסופי לא יתפרסם ואם הוא כן יראה אור, הוא יפורסם על-ידי המבקר החדש יוסף שפירא. המשמעויות של הדו"ח בנוגע למינויים בצה"ל מתמקדות במירוץ לתפקיד סגן הרמטכ"ל. האלוף אייזנקוט נותר המועמד המוביל להחליף את האלוף נוה וככל הנראה לא ימנעו ממנו להתמודד על התפקיד. לעומתו, לא ברור מה יעלה בגורלו של אלוף-משנה ארז וינר, שמינויו לתפקיד קצין חינוך ראשי בוטל.
לאחר הגשת הטיוטה, מסרה עו"ד שרון קלינמן מטעמו של הרמטכ"ל לשעבר, רב אלוף במילואים גבי אשכנזי כי "מעיון ראשוני, עולה בבירור שרא"ל במיל' אשכנזי וסביבתו לא היו מעורבים בכתיבת המסמך, זיופו או הדלפתו". "עוד ברור", כתבה נציגתו של הרמטכ"ל לשעבר, "כי רא"ל במיל' אשכנזי לא ביקש מעולם הארכת כהונתו לשנה חמישית כרמטכ"ל, ובעיקר כי אין
שום יסוד לטענת הפוטש או לטענה בדבר התערבות בהליך מינוי הרמטכ"ל. עוד עולה כי אין ולא היו שום קשרים עסקיים בין רא"ל (מיל') אשכנזי וסביבתו לבין הרפז".
גם שר הביטחון, אהוד ברק, פרסם הודעה ומסר כי הוא "מביע סיפוק מהממצאים העולים מטיוטת דו"ח הרפז שהופצה הערב וזאת מבלי להיכנס לתכנים בטיוטה". בהודעה שנמסרה מלשכתו נכתב כי "שר הביטחון ברק ציין את הערכתו לעבודה היסודית של מבקר המדינה וצוותו".
Read this article in English