שנה יקרה: "טירוף מחירים, הממשלה אשמה"
סיגל ויצמן בת 32 מירושלים מקצצת בחטיפים: "מה כבר אפשר לקנות ממשכורת של 7,000 שקלים? אנחנו מרגישים פראיירים". שמעון שקיר, בן 55 מעפולה, נאלץ לעבוד בשתי עבודות כדי להתפרנס: "קטסטרופה של ביבי ושטייניץ". רגע לפני ארוחת החג פגשנו לקוחות מיואשים ברשתות השיווק
ראש השנה שנחגוג הערב (יום א') עומד להיות יקר משמעותית מזה שחגגנו לפני שנה. מדד המחירים לצרכן שעלה ב-1% הוא רק עדות נוספת לכך. ק"ג עגבניות שקניתם בראש השנה שעברה ב-2.5 שקלים בממוצע נמכר ערב החג הזה ב-7.99 שקלים לק"ג בשופרסל דיל בעפולה (יותר מפי 3) ואם תקנו במרכולים בתוך הערים תשלמו אף יותר מ-10 שקלים. "הממשלה אשמה. זו קטסטרופה של ביבי ושטייניץ", האשים שמעון שקיר, בן 55, שנאלץ לעבוד בשתי עבודות כטבח ומלגזן. אמש פגשנו אותו וצרכנים מיואשים נוספים בעפולה, בבני ברק, באילת ובירושלים.
אזרחי ישראל מגיעים אל שולחן החג חבולים מגזירות כלכליות שכוללות את עליית המע"מ והזינוק החד במחירי הדלק. גל ההתייקרויות מורגש היטב בקופות. מחירו של הלחם האחיד שעלה בשנה שעברה 4.92 שקלים התייקר ל-5.24 שקלים (6.5%). ק"ג מלפפונים שנמכרו בשנה שעברה בכ-2.5 שקלים לק"ג מצאנו ערב החג במחיר כמעט כפול - 4.99 שקלים לק"ג בסניף שופרסל דיל באילת.
בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet
כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:
- פאנטה מגיב לרה"מ: "קו אדום - דחיקתנו לפינה"
- המשפחה מתפרקת? יוסף אסד ערק מהמשטר
- "הוא אגוז קשה לפיצוח": כך נשבר נהג הטרקטורון
- עוד תמונות של קייט: צולמה גם בשעת מעשה?
12 ביצים רגילות שעלו בשנה שעברה 9.8 שקלים מצאנו בסניף רמי לוי בתלפיות בירושלים במחיר של 11.89 שקלים (כ-20% יותר מבשנה שעברה). באותו הסניף מצאנו ק"ג סוכר לבן ב-3.99 שקלים לעומת מחיר של 3.69 שקלים בממוצע לפני שנה (התייקרות של כ-8%). שמן קנולה עץ הזית שעליו שילמתם אשתקד 12.79 שקלים נמכר השנה ב-15 שקלים בשופרסל דיל בעפולה (התייקרות של 17%). אם לא די בכך, כדי להגיע לסופרמרקט תצטרכו בוודאי לתדלק. ליטר בנזין 95 אוקטן זינק מ-7.27 שקלים בתקופה המקבילה אשתקד ל-8.25 (תוספת של 13.5%).
השוק הזה פרוע
מי: מאיר (52) ואגם (5) דלויה
מאיפה: אילת
מה עושים: מאיר מנהל חברת משלוחים, אגם תלמידת גן
איפה קונים: אילת
כמה זה עולה להם: "קנינו עכשיו ב-995 שקל ואני יכול להגיד שהמצב די גרוע. אפילו יחסית לאירופה אנחנו מאוד יקרים. אני לא מבין, באילת יש פטור ממע"מ, אז איך יכול להיות שבאשדוד או בתל-אביב יותר זול מכאן? סל הקניות שלי התייקר בשנה האחרונה ב-20 אחוז".
מי אשם: "כולם. הממשלה, רשתות השיווק, הספקים. השוק הזה פרוע, אין יד מכוונת וכולם אחראים".
אני מרגישה פראיירית
מי: סיגל ויצמן (32)
מאיפה: ירושלים
מה עושה: קונדיטורית
איפה קונה: תלפיות, ירושלים
כמה זה עולה לה: "עשיתי עכשיו קנייה ב-810 שקל. המשכורת עומדת ומחירי המזון עולים, אז שינינו את הרגלי הקניה. קונים פחות מותרות כמו שוקולדים וחטיפים. גם מוצרי חלב לא קונים כמו פעם. אפילו מוצרי הניקיון מאוד יקרים ועכשיו בחג זה בא לידי ביטוי. גם הילדים מרגישים את הידוק החגורה. מה כבר אפשר לקנות ממשכורות של 7,000 שקל?".
מי אשם: "מי שאחראי לזה אלה האנשים שיושבים בכנסת ובראשם ראש הממשלה. להם יש את היכולת להשפיע. מישהו צריך לקום ולעשות משהו. ביבי חושב שאפשר להתנהל ככה מול העם ושאנחנו נסתדר, אבל אנחנו מרגישים פראיירים".
דואגים רק לעצמם
מי: שלומי (40) ולנה (30) לוי
מאיפה: אילת
מה עושים: שלומי בעלי חברה לאירועים, לנה מנהלת חנות בגדים
איפה קונים: אילת
כמה זה עולה להם: "קנינו עכשיו ב-1,182 שקל. זה מדהים שאנחנו חיים במדינה שיש בה הכול אבל לאנשים אין מה לאכול. כל הזמן מרגישים עלייה במחירים. בהשוואה לסל הקניות של השנה שעברה ההבדל עצום. לפחות 20 אחוזים".
מי אשם: "הממשלה. זה מכעיס כי במקום לדאוג לשכבות החלשות הם דואגים רק לעצמם".
הרשתות אשמות
מי: אליהו הללי (55)
מאיפה: כפר תבור
מה עושה: עוסק בטקסטיל
איפה קונה: עפולה עילית
כמה זה עולה לו: "עד עכשיו לא התייחסתי בכלל למחירים, אבל עכשיו ראיתי שהעוף התייקר ביותר מ-30 אחוז. הקניות לחג עלו לי בערך 2,000 שקל כולל ההשלמות, וזה צריך להספיק ל-25 אנשים בערב החג ועוד 15 אחר כך. אני לא מחפש מקום יותר זול. אשתי היא זאת שעושה את הקניות בדרך כלל".
מי אשם: "הרשתות שמנצלות את התקופה. עכשיו הן רוצות להחזיר את כל ההכנסות שהן איבדו בגלל המבצעים שהן נתנו לפני החג. רק הן אחראיות".
את אשתי זה לא מעניין
מי: שמעון שקיר (55)
מאיפה: עפולה
מה עושה: טבח ומלגזן
איפה קונה: עפולה עילית
כמה זה עולה לו: "אני מרגיש את ההתייקרויות במיוחד בבשרים, שעלו ב-30 אחוז לעומת השנה שעברה. אבל את אשתי זה לא מעניין. היא שמה בעגלה ולוקחת הביתה. גם העגבניות והגזר נורא יקרים. הגעתי כבר ל-3,000 שקל בלי להרגיש".
מי אשם: "בעיקר הממשלה. זו קטסטרופה של ביבי ושטייניץ. הם מיליונרים שכל כמה חודשים מקבלים תוספת. אני עבדתי 35 שנה בתדיראן עד שבעטו אותי. עכשיו אני עובד בשתי עבודות ועוד עושה אקסטרות. אבל גם לרשתות השיווק יש אחריות".
יש פה קרטל
מי: עמי (47) ועליזה (46) מימון
מאיפה: אילת
מה עושים: עמי עובד בנמל, עליזה בעירייה
איפה קונים: אילת
כמה זה עולה להם: "קנינו עכשיו ב-816 שקל וזה לא נורמלי. סל הקניות שלנו עלה השנה בערך ב-30 אחוז. וזה כשאנחנו עושים את החג אצל המשפחה. תאר לעצמך כמה זה היה יוצא אם היינו מארחים".
מי אשם: "לא הממשלה אלא רשתות השיווק. יש ביניהן קשר שהוא כמו קרטל שקט והמחירים עולים בהתאמה. אנחנו שבויים שלהן. אם הלקוחות יביעו מחאה, נראה יותר תשומת לב והמחירים יירדו".
להתחנן שיבואו לקראתי
מי: שני חזן (37)
מאיפה: קיבוץ אילות
מה עושה: מזכירה במשרד ענף הקיבוץ
איפה קונה: אילת
כמה זה עולה לה: "קניתי עכשיו ב-1,490 שקל. מרגישים את ההתייקרות. ההכנסה לא משתנה והמוצרים רק מתייקרים. אחר כך מתפלאים איך אנשים מגיעים למצב קשה ולמינוס ענק. ההוצאות פשוט מטורפות".
מי אשם: "שר האוצר. החלשים נדפקים מכל הסיפור הזה. כאם חד-הורית אני כבר חולה מהמלחמות האלה. צריך להתחנן שיבואו לקראתך וזה משפיל. המדינה צריכה למצוא פתרונות לגל ההתייקרויות הזה, כי כך זה לא יכול להימשך".
מחירי הדלק אשמים
מי: בני כהן (50)
מאיפה: ירושלים
מה עושה: עובד בדואר
איפה קונה: תלפיות, ירושלים
כמה זה עולה לו: "באתי לעשות השלמות לקנייה המרכזית לחג שעלתה 800 שקל ועכשיו הוספתי 412 שקל. אני קונה פה קבוע ואני יכול להגיד שעגלה שלפני בערך חצי שנה עלתה לנו בממוצע 400 שקל, עולה היום יותר מ-500. אז אני מגביל את עצמי בכמויות ומשתדל לקנות רק מה שצריך. אם הייתי קונה פעם שישה בקבוקים של יין, היום אני קונה רק שניים".
מי אשם: "אני חושב שזה מושפע מההתייקרויות בעולם של דברים כמו מחירי הדלק, ועל זה צריך להוסיף את כל הגזירות הכלכליות והמסים הגבוהים. הממשלה צריכה להתעשת כדי שלנו, מעמד הביניים, יהיה יותר קל. אנחנו סוחבים את כל הנטל של הכלכלה".
יותר זול באינטרנט
מי: סופי אלוש (30)
מאיפה: רמת-גן
מה עושה: אשת הייטק
איפה קונה: בני ברק
כמה זה עולה לה: "קנינו הפעם בערך ב-500 שקל. כבר חצי שנה אני עושה קניות ברמי לוי באינטרנט כי זה יותר זול. עכשיו שילמתי פה 20 שקל על שוקו במקום 13. זה ההבדל".
מי אשם: "קשה לי להגיד. אבל אני מקווה שכולם יוכלו לקנות לחג לפחות כמו שאנחנו יכולים לקנות".
לפעמים אני נחנק
מי: ירון כהן (44)
מאיפה: רמת צבי
מה עושה: בעלי קייטרינג
איפה קונה: עפולה עילית
כמה זה עולה: "עשיתי עכשיו קניות ב-1,600 שקל. למרות שאני מרוויח יפה, ואין לי משכנתא גבוהה, גם אני נחנק לפעמים. זה טירוף. אני הולך אחרי המבצעים. למשל, ראיתי עכשיו שמוכרים חזה עוף ב-13 שקל אז קניתי הרבה כי זה מחיר טוב. אבל השבוע הייתי צריך לקנות עגבניות שרי לקייטרינג שלי וכמעט בכיתי. מוכרים אותן ב-15 שקל לקילו. ברור לי שעושים עלינו קופה".
מי אשם: "זאת אחריות של הממשלה יותר מאשר של רשתות השיווק".
לא ליפול על ביבי
מי: דורון ושירלי גמבש-רחמים
מאיפה: רמת חן, רמת-גן
איפה קונים: בני ברק
כמה זה עולה להם: "עשינו עכשיו קניות לחג ב-1,700 שקל. המחירים עלו, בעיקר הבשר והגבינות. אנחנו מכניסים בערך 14 אלף שקל בחודש ויש לנו שלושה ילדים. לא מזמן עגלה דומה הייתה עולה לנו אולי 1,400 שקל. אבל אנחנו אכלנים ולא נפסיק לקנות או לאכול".
מי אשם: "זאת לא חוכמה ליפול על ביבי. האשמה היא של כל הממשלות לאורך השנים. אבל זו המדינה שלנו. במחאה החברתית מביאים לך את שלמה ארצי ואייל גולן. תסתכל מה קורה במדינות אחרות כדי להבין מה זאת מחאה".
המחאה נכשלה
מי: דנית ואייל (בני 27)
מאיפה: רמת אפעל
מה עושים: הוא רואה חשבון מתמחה,
היא מנתחת מערכות
איפה קונים: בני ברק
כמה זה עולה להם: "קנינו עכשיו בערך ב-700 שקל. המחאה החברתית לא עזרה. ממש צריך לחשוב על כל מוצר שקונים".
מי אשם: "גם הממשלה וגם אנחנו, כי אנחנו לא יכולים להפסיק לקנות. אבל בעצם, לפעמים אין לנו ברירה".