שתף קטע נבחר

 

למרות הסנקציות: הקולה והאייפון עדיין באיראן

מתרגשים מאיי-פון 5? גם באיראן מצפים למכשירי "אפל", שלא נעלמו ממדפי החנויות למרות העיצומים. והם לא לבד, מוצרים מארה"ב הם רכוש נחשק ברפובליקה האיסלאמית החל מקוקה קולה ועד שיניים תותבות. "האיראנים יודעים שמוצרים אמריקניים הם מהטובים ביותר", מודים במדינה

למרות שנים של איבה מושרשת ועיצומים כלכליים שלאחרונה רק מתהדקים, עדיין ניתן למצוא מוצרים אמריקניים על מדפי חנויות באיראן. הם מגיעים דרך ערוצי ייבוא עקיפים וישירים, שהשימוש בהם אינו מפר את האמברגו האמריקני.

 

ברקע לעיצומים, נמשכת "המלחמה הקרה" מול איראן:

"פיצוץ בקווי חשמל לאתר גרעין"

אינדיק חוזה: עימות צבאי עם איראן ב-2013

30 מדינות פותחות בתרגיל ימי במפרץ הפרסי

נתניהו: קרבים לסוף המשחק באיראן, צריך קו אדום

 

מכירת מוצרים כאלה באיראן מצביעה על הקושי הרב לבודד אותה. קשריה של איראן עם מדינות אסיה מעמיקים ואיתם גם ערוצי ההפצה של מוצרים ממדינות אחרות לרפובליקה האיסלאמית. עם זאת, העיצומים פוגעים במטבע האיראני וגורמים להעלאת מחירים של מוצרים מיובאים – ולכן עלול הלחץ מבית לגבור.

בטהרן אפשר למצוא מכשירי איי-פון, קולה ונעלי נייק. ויש קונים, בעיקר צעירים כמו קמייר ניאקי, סטודנט איראני בן 19. "אני מחפש תמיד מוצרי 'אפל' חדשים בחלונות הראווה", סיפר הצעיר בעודו משחק "אנגרי בירדס" באיי-פון שלו, שעלה לו כ-800 דולר.

 

מוכר בשטק בטהרן, גם אוכמניות מארה"ב מגיעות לדוכנים באיראן (צילום: AP) (צילום: AP)
מוכר בשטק בטהרן, גם אוכמניות מארה"ב מגיעות לדוכנים באיראן(צילום: AP)

 

בשנה שעברה ייצאה ארה"ב מוצרים בשווי 229 מיליון דולר לאיראן, לפי נתונים של הממשל האמריקני. רשימת המוצרים מגוונת: שיניים תותבות, מסטיקים, אוכמניות, קיסמים ואנטיביוטיקה. בראש הרשימה ניצבת החמאה. במהלך השנים חלה ירידה מ-747 מיליון דולר ב-1992 ל-228 מיליון דולר ב-1998. מכשירי אייפון ומוצרים אחרים של אפל מגיעים לאיראן דרך דובאי או מפיצים באסיה. אבל לא רק "אפל" חודרת לשוק האיראני, גם מוצרי מחשב של מייקרוסופט, ובגדים של ליוויס וטומי הילפיגר.

 

ביי ביי קדילק, שלום "זמזם" קולה

איראנים בגיל העמידה זוכרים תקופות שבהן החנויות היו מוצפות במוצרים אמריקניים, והקדילק הייתה הרכב הסטנדרטי בכבישים. מאז המהפכה באיראן ב-1979 נודעת ארה"ב במדינה כ"השטן הגדול", ובתפילות יום השישי נוהגים לקרוא באוניברסיטת טהרן "מוות לאמריקה".

 

אך אפילו ההנהגה האיראנית לא הצליחה לעמוד בדרכן של הקולה והפפסי. המשקאות האלה מצליחים כבר שנים בשוק האיראני, המונה 75 מיליון בני אדם. העיצומים של משרד האוצר האמריקני על איראן משאירים מרחב תמרון למזון ולמשקאות. יש הנרתעים מהפופולריות של המשקאות, שבאים על חשבון המתחרה המקומי, "זמזמם קולה", שקרוי על שם באר חשובה בעיר מכה. חברת "זמזם" שייכת לארגון שזוכה לתמיכת המשטר, אולם היא נאבקת על מקומה בשוק עם המתחרה האמריקני.


מפגינים נגד ארה"ב, אבל קונים ליוויס וטומי הילפיגר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מפגינים נגד ארה"ב, אבל קונים ליוויס וטומי הילפיגר(צילום: רויטרס)

 

רזה קאזמי, שעובד בבית חולים ממשלתי בטהרן, נשא בקבוק קוקה קולה גדול ומצרכים נוספים שקנה בחנות במרכז העיר. "אשתי ושלושת ילדיי אוהבים את זה. זה טעים", הוא אמר. באותה החנות מוכרים גם סכיני גילוח של ג'ילט וטיטולים של פמפרס מתוצרת ארה"ב. מוצרי בריאות אינם נכללים בעיצומים.

 

הסנקציות כן מורגשות: מחיר הייבוא עולה

"זה זמן רב שהאיראנים יודעים שמוצרים אמריקניים הם מהטובים ביותר", אמר מסעוד מוהאג'ר, בעל טור כלכלי במדינה. "אם הממשלה תאסור על מכירתם, הם יגיעו לשוק דרך מבריחים". עד להגברת העיצומים לאחרונה, חברות אמריקניות רבות מכרו מוצרים באיראן, בהן קאטרפילר וג'נרל אלקטריק, אולם בהמשך הן ביטלו את קשריהן עם איראן.

 

מרבית המוצרים מארה"ב הגיעו לאיראן דרך דובאי, אולם משזו הגבירה את הפיקוח לאור העיצומים,

כעת ערוץ המעבר העיקרי הוא דרך מדינות אסיה. חוקר תעשיות טכנולוגיה מאיראן, ג'עפר טהראני, הדגיש כי "טכנולוגיה אינה מכירה גבולות". כאן משתלבים האקרים כמו אמיר בן ה-23. הוא גובה חמישה או עשרה דלר עבור פריצת מכשירי איי-פון כדי שיעבדו ברשת האיראנית: "יש לי 15-10 לקוחות ביום", סיפר. מעל עשרה מוצרי אפל נמכרים מדי יום בחנותו של מנסור אהדי בטהרן: "אנו מייבאים אותם ממדינות שכנות פשוט כי הביקוש גבוה".

 

אך יש לחצים ברורים. צלילה בערך המטבע, הריאל האיראני, שהגיע לשפל חסר תקדים השבוע, העלה את עלויות הייבוא באופן ניכר. מחירים של מוצרים רבים כמעט הוכפלו – החל בקוסמטיקה וכלה בטכנולוגיה. עבור מעמד הביניים ההולך וגדל באיראן, המכה ליכולת הקנייה שלהם עלולה להגביר את זעמם כלפי הרשויות. אם תשאלו את אמיר, פורץ מכשירי האיי-פון, למרות המרחק הגיאוגרפי והעוינות השלטונית – הוא חיי את החלום האמריקני: "אני מרוויח מאפל, אני שותה קולה ואני חולם לקנות פורד מוסטנג".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא רק אייפון, גם תעשיית פורצי המכשיר משגשגת
צילום: טל שחר
צילום: shutterstock
"קוקה קולה זה טעים", מספר עובד ממשל בטהרן
צילום: shutterstock
מומלצים