ארץ החרדונים: צפו בדור העתיד של חרדוני הענק
עשרות חרדוני צב מצויים, הנחשבים לגדולים בחרדוני ישראל ומגיעים לאורך של כ-80 ס"מ, חוגגים בשבועיים האחרונים את הגחתו לעולם של דור העתיד ב"ארץ החרדונים" באילת. צפו בקטנים מתחרדנים בשמש לצד ההורים באיזור שהיה עד לא מכבר בסכנה קיומית עקב הרחבת כביש 90
שנתיים לאחר ש"ארץ החרדונים" סמוך לאילת זכתה להגנה מפני הרחבת כביש 90, עשרות חרדוני הצב המצויים, מתרבים בהצלחה ודור העתיד יצא בשבועיים האחרונים מחוץ למחילות המוגנות.
עוד בערוץ בע"ח:
- חג עצוב: נתפסו ציידי צבאים בשמורת ניצנים
דני מולכו, פקח ניטור מזיקים ביחידה הסביבתית של רשות הטבע והגנים וחוקר חרדוני צב הדורים, מגיע לעיתים קרובות במסגרת תפקידו אל אזור המחייה של החרדונים המצויים בסכנת הכחדה בטבע. מולכו מגיע כדי לוודא שאין פעילות חריגה של נהגי טרקטורון, ג'יפים או מטיילים באיזור, שעלולים לפגוע בשלום החרדונים הגדולים.
עשרות החרדונים הבוגרים המאכלסים את האיזור בפאתי העיר אילת, היו עסוקים בחודשים האחרונים בהזדווגות. הנקבות הטילו את הביצים ושמרו עליהן במחילות מפני טורפים. חרדוני הצב נוהגים להזדווג בחודשי מאי ויוני. עשרות החרדונים הקטנים בוקעים לקראת סוף אוגוסט ומתחילים את מסע ההישרדות שלהם בעולם.
לדברי מולכו, היציאה ההמונית החלה לפני כשבועיים. "ראיתי בו זמנית שבעה צעירים לאחר הבקיעה אך ברור שמדובר בכמות גדולה יותר שעדיין נחבאת במחילות. ההורים מבחינתם סיימו את הטיפול בצעירים ומלבד השארה של גללים למאכל, כמזון ראשוני, הצעירים לומדים לשרוד בכוחות עצמם".
עד שיגדלו, חשופים לסכנות טריפה ודריסה
עד שיגיעו לבגרות מינית בעוד כארבע-חמש שנים ולגודל מרשים שירתיע כל חיית בר גדולה, הם צפויים לעמוד בפני סכנות טריפה רבות. החל מדורסים, לטאות ונחשים שינסו לטרוף אותם.
מולכו מעריך כי באיזור נחפרו על ידי החרדונים למעלה ממאה מחילות פעילות ובמקום חיים עשרות פרטים, דבר שהופך אותו לאחד הריכוזים הגדולים בישראל של החרדונים הגדולים.
חרדוני הצב המצויים נחשבים כגדולים ביותר בחרדוני הארץ. הם מצויים באזור הנגב, הערבה ובאזור ים המלח. בטבע הפרטים הבוגרים עשויים להגיע למשקל של עד כשלושה קילוגרם ולאורך של כ-80 ס"מ.
הם חובבי צמחים מובהקים וניזונים בעיקר מתפרחות ועלים של צמחי מדבר. חרדוני הצב המצויים, למרות היותם נפוצים ביותר בישראל, מוגדרים כחיות בסכנת פגיעות בטבע עקב ציד למטרות מאכל ופגיעה באזורי המחייה הטבעיים שלהם. בנוסף לאיום הציד, תנועת מטיילים ברכבי שטח גם עלולה לפגוע בזוחלים הגדולים.
הצופה. חרדון צב מצוי צעיר באילת (צילום: דני מולכו, רט"ג)
במחקר שנערך במדבריות קטאר לפני כשנתיים, בחנו חוקרים מאירופה וקטאר מאות דוגמיות של גללי חרדוני צב וגילו כי 84 אחוז מהם שאריות של צמחים. בשאר הגללים נמצאו שרידים של חרקים, פרוקי רגליים ואפילו אבנים זעירות.
החוקרים העריכו כי בתקופות בהן ישנה רעיית יתר באזורי המחייה של החרדונים על ידי צאן וגמלים, החרדונים נאלצים לוותר על המזון הצמחי המועדף עליהם ומגלים גמישות גם לגבי מזון בשרי כדוגמת חרקים. לדברי החוקרים, התחרות בין אוכלי העשב לחרדונים היא בעיה סביבתית עולמית שעלולה לאיים לא רק על החרדונים הנדירים אלא גם על הצמחייה האנדמית.
מולכו מציין כי זו חוויה מרגשת ביותר לצפות בצעירים בימיהם הראשונים עם אותה התנהגות כמו הבוגרים ומתחרדנים יחדיו בשמש.