שני צמחוני במדור ליום כיפור
יש הטוענים שאכילת בשר לפני הצום מכבידה על הצמים, בשבילם ובשביל של אלה שנמנעים, מדור שני צמחוני מציע ארוחה מפסקת של לחם מלא, ממרח אבוקדו וטופו, טחינה ירוקה, קציצות ירק אפויות, קוסקוס מלא וגם מרק מהביל לשבירת הצום
ראש השנה כבר מאחורינו ובפתח סוכות, אבל לפניו יש לנו את יום כיפור, וכמה כבר אפשר לדבר על אוכל ביום כיפור? אז זהו, שאפשר, ואפילו הרבה. לפני הצום אנחנו נוטים לאכול המון כדי שלא נהיה רעבים, וגם אחרי הצום, כשאנחנו ממש רעבים. מה מומלץ לאכול לארוחה של לפני הצום, המכונה סעודה מפסקת, ולארוחה של אחרי הצום?
עוד בערוץ האוכל:
- אותה עוגה בגישה שונה: מאפי דבש לראש השנה
הפנקייק של השכן ירוק יותר: מתכונים עם נבטוטים
שוחה נגד הזרם: סלמון פראי מאורגון
לפני הצום:
- מומלץ לאכול פחמימות מורכבות כמו לחם מלא, פסטה מקמח מלא, דגנים מלאים וכודומה.
- מומלץ גם להוסיף שומנים העוזרים לשמירת תחושת מלאות בקיבה כמו שמן זית, אבוקדו, טחינה.
- בנוסף, כדאי להוסיף חלבונים הנותנים תחושת שובע לאורך זמן. גם הם בדומה לפחמימות המלאות מתפרקים לאט ועוזרים לשמור על תחושת שובע.
מה לא כדאי לאכול?
- מטוגנים הגורמים לצרבת.
- מלוחים הגורמים לתחושת צימאון.
- ירקות בכמות גדולה, הם גורמים לתחושת שובע שלא תחזיק מעמד יותר מידי זמן.
ביהדות יום כיפור לא נחשב ליום של עצב, להפך, הוא יום של שמחה, יום של חג - אנחנו שמחים על ההזדמנות שניתנה לנו לתקן ולהתקדם. הרבה לא אוכלים בו ולכן הסעודה שלפניו צריכה להיות ממש סעודת חג. כשאני מכינה סעודות חג אני אוהבת לדמיין מראש מה אכין, איך הדברים ישתלבו זה בזה מבחינת טעם ומראה, מתי אני אעשה את הקניות, ואיך הארוחה תהיה הרמונית וטובה.
הנה הארוחה שלי:
לחם מלא
לחם המורכב מחצי שיפון וחצי חיטה מלאה, בתוספת גרעיני חמניות וגרעיני דלעת.
המרכיבים:
1/2 1 כוסות קמח מלא
1/2 1 כוסות קמח שיפון
שלוק שמן זית
1/4 1 כוסות מים ועוד קצת שמוסיפים אח"כ, אם צריך
1/4 כוס גרעיני דלעת
1/4 כוס גרעיני חמניות
כף דבש
כפית מלח
כף שמרים יבשים
אופן ההכנה:
- מערבבים את הקמחים.
- שמים במיקסר עם וו לישה כוס אחת מתערובת הקמחים ואת כל שאר הרכיבים חוץ מהגרעינים.
- מערבבים במהירות נמוכה ומוסיפים את שאר הקמח והגרעינים. לשים כ-5 דקות.
- נותנים לבצק לתפוח בחוץ כחצי שעה.
- לשים עם הידיים 2 דקות.
- חוזרים על שלבי התפיחה והלישה (שלב 4 ושלב 5) 3 פעמים, בכל שעה וחצי.
- מסדרים את הבצק בשתי תבניות אינגלישקייק עם נייר אפייה (הקפידו על הנייר אחרת לא תצליחו להוציא את הלחם).
- מורחים עם הידיים קצת מים על הלחם ומנפים מעליו מעט קמח (לקישוט).
- נותנים לבצק לתפוח בתבניות עוד חצי שעה-שעה.
- אופים בתנור שחומם מראש לטמפ' של 180 מעלות במשך 25 דקות.
ממרח אבוקדו וטופו
המרכיבים:
2 אבוקדו רכים
1/4 קובית טופו
1/2 כפית מלח
מעט שמן זית
מיץ מ-1/2 לימון
1/4 בצל - לפני יום כיפור עדיף לוותר על הבצל, אבל אם אתם מכינים סתם כך, הוא מוסיף
אופן ההכנה:
- טוחנים במעבד מזון את כל ההמרכיבים, למעט האבוקדו עד לקבלת מרקם אחיד.
- מוסיפים את האבוקדו וטוחנים עוד טיפה, רק שיתמזג עם המרקם הקיים.
טחינה ירוקה
המרכיבים:
1/2 כוס טחינה גולמית משומשום מלא
1/2 כוס מים
מיץ מ-1/2 לימון
שן שום
1/2 כפית מלח
1/2 צרור פטרוזליה, רק העלים, ללא הגבעולים
אופן ההכנה:
- טוחנים את כל החומרים במעבד מזון על לקבלת מרקם אחיד.
קציצות אגוזים, טופו וירק אפויות בתנור
המרכיבים:
כוס אגוזים קצוצים
1/2 כוס קמח
1/2 כוס שמנת אלפרו
צרור בצל ירוק
1/2 צרור פטרוזליה, רק העלים, ללא הגבעולים
1/2 חבילת טופו
1/2 בצל
כפית מלח
מעט פלפל שחור
שמן זית לשימון
אופן ההכנה:
- מחממים את התנור לטמפ' של 200 מעלות
- טוחנים במעבד מזון את הפטרוזילה והבצל.
- מוסיפים את שאר הרכיבים ומערבבים על לקבלת מרקם אחיד.
- משמנים היטב תבנית מרופדת נייר אפייה. בעזרת שתי כפיות מכינים קציצות ישר לתבנית המשומנת.
- אופים במשך 12 דקות.
- מוציאים את הקציצות, הופכים אותן ומורחים עליהן מעט שמן זית.
- מחזירים לתנור לעוד 12 דקות.
- מוציאים ונהנים מכל ביס!
קוסקוס מלא וירקות עם חומוס
אני לא יודעת להכין קוסקוס, מצטערת. בד"כ אני לא אוהבת להשתמש בדברים מוכנים משקיות אבל במקרה הזה אני חורגת ממנהגי ומכינה את קוסקוס (מלא) ע"פ ההוראות שעל השקית. מרק של קוסקוס, אצלנו בבית, הוא תמיד בחתיכות גדולות וכמעט ללא המיץ של המרק, זו מנה מאד משביעה ומאד טעימה!
המרכיבים:
קוסקוס משקית
בצל גדול
גזר
קישוא
תפוח אדמה
מעט שמן קנולה לטיגון הבצל
כוס גרגירים חומוס מושרה ומבושל (או קופסת שימורים)
1/2 צרור פטרוזליה, רק עלים
חבילת סלרי
מים רותחים
אופן ההכנה:
- מכינים את הקוסקוס ע"פ ההוראות שעל השקית.
- חותכים את הבצל לקוביות גדולות ומטגנים במעט שמן קנולה.
- חותכים את הקישוא והגזר לעיגולים ואת תפו"א לקוביות גדולות.
- קוצצים את הפטרוזיליה ואת עלי הסלרי, את הגבעולים של הסלרי חותכים לחתיכות די גדולות.
- מוסיפים את שאר הירקות לבצל ומערבבים כך שהם יטגנו מעט.
- שופכים מים רותחים כך שיכסו את הירקות.
- מוסיפים את החומוס.
- מוסיפים את התבלינים.
- מבשלים עם מכסה פתוח על אש גבוהה עד שהירקות מתרככים.
- מגישים את הקוסקוס ומעליו את המרק.
אחרי הצום:
אמא שלי אמרה לי, עוד בילדותי ועד היום, שאם שוברים את הצום עם הרבה מתוק יש עליה מהירה של סוכר ואז ירידה מהירה שמלווה בכאב ראש נורא ואיום. כל שנה מחדש אני מתפתה ושוברת את הצום בעוגה נפלאה, אולי השנה אני אצליח לעשות אחרת. אמא שלי אומרת שהכי טוב לשבור את הצום במרק ירקות חם ואורז לצידו כך הארוחה משביעה, אבל קלה. אז לסיום הצום: מרק ירקות של אמא ואורז מלא עגול
מרק ירקות של אמא
אמא שלי מכינה את מרק הירקות הכי טעים שאכלתי, הוא מלא ירקות, עשיר ומלא טעם ואני חושבת שהוא גרם לי לסלוד מכל אבקות המרק למניהן. הטעם שלא כ"כ עשיר וטעים והוא מתובל רק במלח. הסוד הוא בטיגון של הבצל והירקות ורק אז מוסיפים את המים הרותחים, הטריק הזה נותן המון טעם למרק ולא מצריך שום אבקה.
בין המרק של אמא למרק שלי יש שוני אחד קטן, היא שמה את הפטרוזיליה שלמה ואת עלי הסלרי שלמים ואחרי שהמרק מוכן היא מוציאה אותם - היא עושה את זה בגלל שילדים קטנים, ברוב המקרים, לא אוהבים את "הירוקים שצפים להם במרק". אני מאד אוהבת אותם ולכן אני קוצצת את עלי הפטרוזיליה ועלי הסלרי ומוסיפה אותם למרק - הדבר נתון לשיקולכם.
המרכיבים:
בצל גדול, חתוך לקוביות
קישוא גדול, חתוך לקוביות
תפוח אדמה גדול, חתוך לקוביות
גזר, חתוך לקוביות
כרובית, מפורקת לפרחים
כוס אפונה קפואה
חבילת פטרוזליה
חבילת סלרי
מעט מלח
מעט שמן קנולה
אופן ההכנה:
- מטגנים היטב את הבצל עד להזהבה. מוסיפים את הקישוא, הגזר, תפו"א והכרובית, ומערבבים.
- אם החלטתם להוסיף את העלים קצוצים, זה הזמן, אם לא, מוסיפים רק את גבעולי הסלרי קצוצים ומערבבים.
- מוסיפים את המלח ומערבבים.
- מערבבים עד שכל הירקות מטוגנים ורכים מעט.
- מוסיפים מים רותחים בכמות כפולה מהירקות ומבשלים עד שהירקות מתרככים לגמרי.
- מוסיפים את האפונה. טועמים ומתקנים תיבול.
אורז מלא עגול
אני בד"כ מעדיפה אורז מלא עגול כי הוא בשרני יותר ולדעתי טעים יותר. מי שרגיל לאורז לבן בד"כ יעדיף אורז מלא ארוך שדומה יותר בטעמו לאורז לבן - או לפחות כך אומרים, אני לא טעמתי.
לקח לי הרבה זמן ללמוד להכין אורז, בגלל שאני אף פעם לא מבשלת לפי מתכונים. אחרי הפעם העשירית בערך התקשרתי לאמא שלי ובקשתי את המתכון המדוייק. מאז אני מקפידה עליו ויוצא נפלא.
המרכיבים:
כוס אורז מלא עגול
2 כוסות מים רותחים
מעט שמן קנולה
כפית מלח
אופן ההכנה:
- בוררים את האורז - אורז מלא לפעמים מכיל תולעים, אז זה כדאי, פשוט שמים אותו על בצד אחד של צלחת שטוחה, מעבירים על פעם כמות קטנה לאמצע מסתכלים שהכול נקי ומעבירים לצד השני של הצלחת. זה לא לוקח יותר מ-5 דקות לכוס אורז, אז אל תוותרו על השלב הזה.
- מחממים סיר על האש, כשהסיר ממש רותח מוסיפים את השמן (2-3 כפות), המלח והאורז ומערבבים עד שכל האורז מקבל קצת צבע מבריק מהשמן.
- מוסיפים את המים הרותחים.
- מחכים שהמים יבעבעו ומבשלים על אש גבוהה עם מכסה פתוח ל-3 דקות.
- מורידים את האש למינימום וסוגרים את הסיר היטב. מהשלב הזה ועד סוף השלב האחרון לא פותחים את הסיר בשום אופן.
- מבשלים על אש נמוכה עוד 25 דקות.
- מכבים את האש ולא פותחים את הסיר.
- משאירים את הסיר סגור לעוד 20 דקות. וזהו! לא מסובך מידי, אבל חשוב לדייק.
- רוצים לשאול את שיראל שאלה קולינרית? היא מחכה לכם בפייסבוק
שלה
- צילומים וסטיילינג: ראובן ושני אילת
- בשיתוף אתר הצמחונות הישראלי
- לכל הטורים של
שני צמחוני