שתף קטע נבחר

 

ישראל נערכת לקבור הריסות בניינים יחד עם גופות

ל-ynet נודע על התרחיש בתרגיל הגדול: חלקי בניינים שקרסו על בני אדם יוטמנו באתרים מיוחדים - באישור הלכתי. במשרד להגנת העורף מסבירים: "אם מגדלי עזריאלי יקרסו ברעש אדמה, לא נדע בדיוק מי היה שם. לא נזרוק לים כמו טורקיה"

מתכוננים לגרוע מכול: במסגרת תרגיל העורף השנתי הגדול הקרוב "נקודת מפנה 6" תפקוד את ישראל "רעידת אדמה" בעוצמה גבוהה בשעה 11:00 בבוקר, שממנה ייפגעו אזורים רבים ברחבי המדינה. ל-ynet נודע כי אחד התרחישים שיתורגלו יהיה "קבורת ההרס": הטמנה של חלקי בניינים שנפגעו ובתוכם גופות של אזרחים שלא הצליחו לאתר.

 

 

שמונה אתרי הקבורה ההמונית המיועדים לצורך כך אותרו וסומנו על-ידי משרד הפנים, שאחראי על הנושא, לפני כמה שנים. אלו למעשה שמונה מחצבות ישנות וגדולות שאינן פעילות, שהוכרו כבתי קברות ייחודיים.

 

בשיחה עם ynet הסביר ראש אגף תכנון ותיאום במשרד להגנת העורף, אבי דוד, שיוביל את שבוע החירום הלאומי בעוד כחודש, כי "מדובר בתרחיש קיצוני שבו אחרי 48 או 72 שעות כבר יהיה בלתי אפשרי להציל לכודים חיים, בגלל כמות גדולה מאוד של בניינים שהתמוטטו ויכולות מוגבלות לאתר גופות".

 

"אחרי 48 או 72 שעות כבר אי אפשר יהיה להציל" (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
"אחרי 48 או 72 שעות כבר אי אפשר יהיה להציל"(צילום: רועי עידן)

 

נוהל כזה הופעל לדבריו ברעידת האדמה הגדולה בטורקיה ב-1998, "אבל אז השליכו את פסולת הבניין עם הגופות לים כי לא הייתה להם יכולת לאתר את רבבות הלכודים", הוא הוסיף. "מבחינתנו, אנחנו מדברים על כאלו שלא נוכל להציל בימים הראשונים שאחרי הקריסה, וקבורה שכזו תתבצע רק לאחר חיפושים רבים בין ההריסות. זה יקרה במצב של מספר הרוגים מצומצם שאיתורם יהיה ארוך מאוד ורק לאחר שניסינו לחתוך נתונים ולאתרם. זה רלבנטי למצב שבו גופה קבורה מתחת לאלפי טונות של חומרי בניין".

 

דוד גילה עוד כי בתום עבודת מטה של ועדת השרים לענייני רעידות אדמה, ההערכות של המדינה מדברות על אלפי הרוגים כתוצאה מרעש אדמה בעוצמה גבוהה.

 

התהליך עצמו, לדברי הבכיר במשרד להגנת העורף, "אושר מבצעית והלכתית על-ידי משרד הדתות ובתרגיל ייקחו חלק גופי החירום הרלבנטיים, בהם גם פיקוד העורף.

 במצב לדוגמה שבו מגדלי עזריאלי יקרסו מרעידת אדמה חזקה, לא יהיה לנו מידע על כל מי שנמצא שם כי רבים יהיו קונים מזדמנים בקניון, לכן לא תמיד נדע כמה בדיוק ומי הלכודים".

 

פסולת הבניין תפונה לפי התכנון, במקרה כזה, על-ידי חברות פרטיות תחת פיקוח של רשויות החירום. המחצבות שנבחרו פוזרו ברחבי הארץ, בצפון, במרכז ובדרום. במצב חירום כפי שיתורגל, יתכנסו נציגי ועדות התכנון המחוזיות עם נציגי הרבנות הראשית והקרן לשיקום מחצבות, לתאם את ביצוע המהלך בפועל.

 

לדברי השר להגנת העורף, אבי דיכטר, "רעידת אדמה מייצרת לנו באותה נקודת זמן אתגר משותף לכל הגופים גם יחד. זה לא איום מתגבר כמו טילים, אלא רגע שמתחיל ברעידה של 40 שניות ומסתיים רק לאחר שנים של שיקום נזקים. מצב שבו גופות לא יגיעו לקבורה אלא יזרקו לים כמו שקרה במדינות אחרות שחוו רעידת אדמה - אסור שיקרה כאן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תרגיל פיקוד העורף. ארכיון
צילום: רועי עידן
השר דיכטר עם אלוף פיקוד העורף. "אתגר משותף"
צילום: אייל בסון, משהב"ט
מומלצים