תחזית האינפלציה ירדה ל-2.4%
ממוצע הציפיות לאינפלציה בשנה הקרובה ירד, לאחר שעמד בחודש שעבר על רמת שיא שנתית של 2.6%. ממוצע הציפיות בשוק ההון ירד ל-2.2%. הירידה נובעת מכך שהשוק תמחר את ההתייקרויות של החודש האחרון כבר בחודש שעבר
תחזית האינפלציה לשנה הקרובה ירדה מרמה של 2.6% בחודש אוגוסט לרמה של 2.4%, כך פירסם היום (ה') בנק ישראל. התחזית המבוססת על הפער בין אגרות החוב צמודות המדד לאגרות החוב שאינן צמודות למדד עלתה מרמה של 2.1% באוגוסט לרמה של 2.2%. ניתן לייחס את הירידה בתחזיות האינפלציה לכך שעליית המע"מ והשפעת התחזקות הדולר והתייקרות הנפט על המחירים כבר שוקללו בתחזיות האינפלציה בחודש שעבר.
כזכור, מדד המחירים לצרכן שפורסם בחודש ספטמבר הצביע על עלייה של 1% במחירים, בעקבות העלאת המע"מ ב-1%, התייקרות הנפט בעולם, היחלשות השקל מול הדולר וייקור מוצרי המזון.
בנק ישראל מפרסם מידי חודש שתי תחזיות אינפלציה. האחת מבוססת על הפער שבין הריבית המשולמת על אגרות חוב צמודות מדד לריבית המשולמת על אגרות חוב שאינן צמודות למדד המחירים.
ההנחה היא שכאשר יש ציפיות להתייקרויות, גורמים שמנפיקים אגרות חוב הצמודות למדד המחירים יורידו את שיעור הריבית שהם משלמים לרוכשי האגרות, כדי לפצות על עליית המדד. כך מסייע הפער בין הריביות לחשב את הציפיות בשוק ההון לאינפלציה. לצד זה, מחשבים גם ממוצע פשוט של תחזיות האינפלציה שפרסמו בנקים, בתי השקעות, חברות ביטוח וכל גורם אחר שעוסק בניתוח מגמות במשק הישראלי ובכלכלה העולמית.
למרות הירידה בתחזיות, מדובר עדיין בתחזית אינפלציה גבוהה יחסית, מעל למרכז תחום היעד הממשלתי (2%). רמת האינפלציה, לצד התחושה הכללית בציבור כי אנו מצויים בעיצומו של גל התייקרויות, מעלות מחדש את השאלה האם בנק ישראל יצטרך להעלות בקרוב את הריבית, כדי לרסן את רמות המחירים.
הוועדה המוניטרית של בנק ישראל תתכנס ביום שני כדי להחליט על גובה הריבית במשק לחודש אוקטובר, כאשר הריבית נמצאת ברמה נמוכה יחסית של 2.25%. בחודשים האחרונים בחרו חברי הוועדה להשאיר את הריבית על רמתה הנוכחית, כדי לאזן בין הצורך למנוע עליות מחירים, מחד, לבין הצורך לעודד השקעות במשק בעת האטה כלכלית, מאידך.
ישנם המעריכים כי בנק ישראל ימשיך במגמה להורדת הריבית עד לרמה של 2%, שכן האינפלציה אינה חורגת מהיעד שקבעה הממשלה ואף מוצר בסיסי לא מתייקר בשיעורים חריגים, כמו שהתייקרו הדירות בשנים 2009-2011.
מנגד, ישנם אלה הרואים בהימנעות מהורדת הריבית בחודשים האחרונים, סימן למדיניות מרסנת של הבנק המרכזי, אשר נועדה לתת מענה לעליות המחירים המדאיגות את בכירי הבנק.