איראן לא משקיעה: "פחד ממלחמה, הכול יאבד"
שיחות עם איראנים מתחומי העסקים, התעשייה והמחקר חושפות מציאות עגומה של אבטלה גואה, הימנעות מהשקעות בכלכלה ובריחת מוחות. "הרבה מיזמים מופסקים. החברות לא משקיעות. הן חושבות שאולי תהיה מלחמה והכול יאבד"
איש עסקים איראני עשיר יושב בלובי של אחד מהמלונות המפוארים בדובאי ונד בראשו בעוד הוא מקונן על מצבה הכלכלי של ארצו. "העסקים מתייבשים, התעשייה קורסת. אפס השקעות", הוא אומר ומדגיש: "אני יודע, אני רואה זאת במו עיניי". הוא בדרכו חזרה מאירופה, שם הוא מנהל חברה למוצרי חשמל. הוא מגיע ליבשת שמטילה סנקציות על איראן מספר פעמים בשנה.
ארה"ב בוחרת 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet
עוד חדשות בעולם :
בריטניה תפתח חקירת רצח הסוכן הרוסי שהורעל
גאורגיה: ביצעו מעשי סדום באסירים במטאטא
במיאנמר בונים מדינה בעזרת סדרות אמריקניותאיראן נתונה לסנקציות של המערב ולאמברגו נפט בשל חתירתה ליכולת גרעינית שהמערב חושש שנועדה לפיתוח נשק גרעיני ואילו טהרן טוענת שמטרותיה אזרחיות. באופן רשמי, מגיע שיעור האינפלציה ל-25 אחוזים, ויש כלכלנים הטוענים כי הוא למעשה כפול מכך. צמצום הייצוא והקושי בייבוא חומרי גלם גרמו לאובדן מאות אלפי מקומות עבודה. הירידה הדרמטית בערך הריאל, שאיבד כמחצית מערכו בשנה החולפת, הביאה לקיצוצי שכר.
"אנחנו קרובים לאבטלה מסיבית בערים ולתורים לחלוקת סיוע ממשלתי. יש אפשרויות מוגבלות לאותם אנשים והם ימצאו את עצמם בסוף בתור ללחם", טוען מהרדאד אמדי, יועץ כלכלי לאיחוד האירופי, שנולד באיראן ועובד בבריטניה.
"אין לי תקווה"
סוכנות רויטרס שוחחה בטלפון עם מספר תושבים באיראן שסיפרו על האבטלה הגואה. הם ביקשו לשמור על עילום שם:
מונה, בת 31, איבדה את משרתה במחלקת כוח האדם של חברה גדולה שעוסקת בתחומי הנפט, הגז והבנייה לפני שישה חודשים, ומאז לא מצליחה לחזור לשוק העבודה. החברה התחילה בקיצוצים לפני שלוש שנים אך בשנה החולפת התנאים הידרדרו וחלק מהעובדים לא קיבלו משכורות כבר כמה חודשים.
מונה סיפרה כי פוטרה לאחר שכתבה מכתב מחאה להנהלה, יחד עם כמה מעמיתיה. "בהתחלה הייתי מוטרדת רק ממה לעשות עם הזמן שלי, אבל במהרה המציאות הכלכלית הקשה הכתה בי". חסכונותיה נגמרו והיא מכרה תכשיטים לשלם חשבונות. עכשיו היא סובלת מדיכאונות. "אין לי תקווה לעתיד. כשאתה מאבד תקווה, כבר לא אכפת לך יותר".
עלי, מהנדס מכונות בן 42, פוטר מחברה קטנה לציוד תעשייתי שמתקשה לייבא חומרים מאירופה בשל הסנקציות. "מה יכולנו לעשות? לא יכולנו להביא את החומרים מסין, האיכות לא טובה מספיק. החברה העסיקה אלף עובדים לפני שנתיים וכעת היא מעסיקה רק 400. עלי חושש שבקרוב תיאלץ לסגור את שעריה, כמו חברות רבות אחרות.
"כל כך הרבה מיזמים תעשייתיים מופסקים. החברות לא משקיעות. הן חושבות שאולי תהיה מלחמה והכול יאבד", מעיד עלי.
תעשיית הרכב בצרות
קרן המטבע העולמית הודיעה באפריל כי הכלכלה האיראנית צמחה בשני אחוזים בשנה שעברה והיא חוזה צמיחה של 0.4 אחוזים השנה. המדינה הייתה מפיקת הנפט הרביעית בעולם ב-2011 אבל ייצוא הנפט שלה צנח מ-2.4 מיליון חביות ליום לכמיליון בלבד בשנה שעברה. כך טוען משרד האוצר האמריקני. טהרן מכחישה זאת.
המרכז הסטטיסטי האיראני הודיע כי שיעור האבטלה הוא 12.9 אחוזים בשלושת החודשים הראשונים של השנה הפרסית שהחלה במרס. אך אנליסטים במערב מתקשים להאמין לכך. "זה אפילו לא קרוב", טוען אמדי. הוא מייחס את הנסיקה באבטלה לתעשיית הרכב, המגזר התעשייתי הגדול ביותר.
איראן הייתה יצרנית הרכב ה-13 בעולם ב-2011, וייצרה 1.6 מיליון כלי רכב. אך יצרנית הרכב הצרפתית פז'ו סיטרואן הפסיקה לספק לאיראן חלקי רכב, בשל הקושי לקיים עסקאות עם הבנק האיראני המרכזי, בשל הסנקציות. במקביל, טהרן הפסיקה סובסידיות ממשלתיות על מוצרי מזון בסיסיים ועל דלק.
"זקוקים להם, לא בוטחים בהם"
המיתון אינו מוגבל רק למגזר התעשייתי. נסרין איבדה את משרתה כמרצה באוניברסיטה לפני 18 חודשים ומאז היא מנסה למצוא משרת הוראה או מחקר. למזלה, הדירה שבה היא גרה בבעלותה והיא מצליחה למצוא עבודות מחקר זמניות.
"אלמלא המשפחה שלי הייתה תומכת בי, הייתי עכשיו במצב אומלל. זה משפיל בשבילי לפנות לחלק מהמקומות האלה לעבודה אבל הייתי חייבת". היא סיפרה על כ-20 פרופסורים נוספים שפוטרו או אולצו לפרוש ועל מקורות מימון שיבשו.
כמו איראנים רבים אחרים, היא החליטה לעזוב את המדינה אם תוכל. היא חלק מתופעה של בריחת מוחות מהרפובליקה האסלאמית. הנתונים המהימנים האחרונים הם מ-2009, אז עזבו את המדינה 150 אלף אזרחים משכילים ומיומנים, לטענת קרן המטבע העולמית.
בחזרה במלון בדובאי, איש העסקים מדגיש עד כמה זקוקה איראן למומחים טכניים ולבעלי מקצועות מנוסים כדי לנהל את הכלכלה. "יש מיליוני איראנים משכילים ואינטליגנטים מחוץ למדינה. הממשלה זקוקה להם, אבל היא לא בוטחת באיש".