שתף קטע נבחר
 

עובדים בסין? כך לא תסתבכו עם רשויות ההגירה

אם עד כה השילוב של המלים "סין" ו"הגירה" היה מקור לתביעות פיצויים של עובדים סיניים בישראל, הרי שהמצב מתהפך לנגד עינינו. המעצמה מושכת מהגרי עבודה, רבים מהם מנהלים ומומחים מערביים, ומקשיחה את חוקי ההגירה

צירוף המלים "מהגרי עבודה בלתי חוקיים בסין" יכול היה להישמע מופרך לחלוטין עד לפני כמה שנים בודדות. סין נחשבה למדינה המספקת עבודה רבה וזולה לעובדי כפיים ובלי שום יכולת להתחרות במדינות היעד של הגירה בלתי חוקית בעולם: ארה"ב, מערב אירופה ואפילו ישראל. לעשות עסקים – כן, לייצר? לייבא? כמובן, אבל לגור שם ולעבוד באופן בלתי חוקי? לא ממש.

 

  • לקריאת טורים נוספים של טל רשף

 

הדברים בסין השתנו מאוד בשנים האחרונות. עלתה רמת החיים ואיתה גם עלו רמות השכר, וסין ניצבת מול מחפשי עבודה קשי יום. הדברים התחילו ממהגרים מן הכפר אל העיר בתוך סין, שלעתים עשו זאת גם בלי לקבל אשרת הגירה פנימית כנדרש בחוק, והמשיכו הלאה אל מהגרים מן הארצות השכנות דוגמת לאוס, מונגוליה ונפאל המחפשים תעסוקה במדינה שהפכה לפס היצור של העולם.

 

לא רק בפועלים חקלאיים ושוטפי כלים במסעדות מדובר, סין גם מושכת מנהלים ומומחים המחפשים עבודה בחברות הסיניות הצומחות. הפיקוח הבלתי הדוק גרם לכך שבעבר היו מומחים זריים יכולים לעבוד לא פעם בסין תוך הפרת כללים וחוקים, ופעמים רבות הוצגו כנציג בקרת איכות מטעם לקוח לטובת עיסקה כזאת או אחרת.

 

סין, בדרכה הטיפוסית, משתהה לפני שהיא מתחיל לפעול, אך כשהיא עושה זאת זה נעשה במלוא העוצמה. אכיפה מוגברת, הקשחה בחקיקה וחובות ציות חדשים למעסיקים ולפרטיים הופכים את הניוד לסין לתהליך הנמצא בפיקוח, הן לעובדי כפיים והן לעובדים בכירים, תהליך שיש מחיר להפרת החוקים שלו, ושכדאי לתכנן אותו מראש. לשינוי חוקי המשחק יש גם השפעה מתגברת על החברות הסיניות שפעם יכלו להעסיק בקלות ובלי פיקוח רב מומחים ומנהלים מערביים. היום, לאחר התקנות החדשות, המצב השתנה באופן קיצוני ועבודה ללא אשרת עבודה מהווה סיכון גדול למומחה, למנהלים ולחברה המארחת.

 

כיצד מתבצע התהליך? 

עו"ד צבי קן-תור, ממשרד עוה"ד קן תור עכו, אשר מתמחה באשרות עבודה למומחים ברחבי העולם מציין כי לאחרונה הוקשחו מנגנוני האכיפה והענישה בסין עקב שהייה ועבודה בלתי חוקית של עובדים ושל מומחים, דבר שמחייב הקפדה גדולה מבעבר על הציות לחוק. החקיקה החדשה מתייחסת הן כלפי מעסיקים והן כלפי המומחים עצמם. הדרישות הקודמות והחדשות הופכות את תהליך קבלת אשרת העבודה לארוך ומורכב מבעבר, ולהליך אשר הפרתו כרוכה בעונשים כבדים הרבה יותר מעבר.

 

תהליך קבלת אשרת עבודה לסין מחולק לשני חלקים, כאשר חלק אחד נעשה בעוד העובד בישראל והחלק השני ייעשה לאחר שהעובד מגיע לסין. התהליך מתחיל בביצוע בדיקות רפואיות מקיפות להן נדרשים העובד ובני משפחתו הנלווים מעל גיל 16. ניתן לבצע זאת בישראל, אך קיימת אפשרות שאגף הבריאות הסיני לא יכיר ברישומים זרים שאינם תואמים לדרישותיהם והבדיקות ייפסלו. במקרה כזה נגלה שהושקע כאן כסף וזמן יקר ובמידה והבדיקה תיפסל ייאלצו ממילא העובד ובני משפחתו לבצע מחדש את הבדיקות בסין .

 

לאחר אישור הבדיקות וקבלת מסמכים, ינפיקו הרשויות הסיניות למומחה הזר רישיון העסקה ומברק "הזמנה" להנפקת ויזת העבודה בשגרירות. השלב הבא הוא הנפקת ויזת הכניסה המתאימה בשגרירות סין בתל אביב אשר לאחר הנפקתה יוכלו העובד ומשפחתו להיכנס לסין ולהסדיר רישום זמני. התהליך מסתיים בסין בהנפקת אשרת העבודה והשהייה בסין. שאחריה יוכל העובד לעבוד בצורה חוקית בסין. התהליך צפוי לארוך כחודשיים.

 

הגלגל התהפך

אם עד כה השילוב של המלים "סין" ו"הגירה" היה מקור לתביעות פיצויים של עובדים סיניים בישראל, הרי שהמצב מתהפך לנגד עינינו. הקונגרס העממי הלאומי של סין העביר בחודש יוני השנה חוקים אשר מגבירים באופן חד ומיידי את הענישה כלפי מעסיקים מקומיים וכלפי מומחים ועובדים זרים אשר שוהים ועובדים בסין באופן בלתי חוקי. כך למשל נקבעו לראשונה דרישות זיהוי ביומטריות וחובות ציות חדשים למעסיקים ולפרטיים, תוך הגברת האכיפה של החוקים הקיימים בסין.

 

החקיקה החדשה באה לאור ביקורות שנערכו לאחרונה על ידי רשויות ההגירה במספר ערים מרכזיות אשר הראו הפרות רבות של החוק. הוסדרו נושאים כמו העסקה שלא כדין, עבודה ללא אשרה תקפה, אשרת שהייה או עבודה מחוץ לתחום שאושר, וחריגה ממסגרת התפקיד והגדרותיו כפי שמופיעים ברשיון התעסוקה. דוגמא נוספת להקשחת האכיפה בסין היא חובת רישום השהיה בתחנת המשטרה או במלון בתוך 24 שעות מזמן הגעת העובד לסין.

 

עו"ד קן-תור יודע לספר כי החקיקה החדשה כוללת בין השאר, גם עלייה חדה בקנסות עקב הפרת חוקי הגירה. למשל הקנס על בעל עסק המעסיק עובד זר, שעד לאחרונה לא היה יכול לעלות על 8,500 דולר, ינוע כיום בין סכום של כ-1,700 דולר לבין 17,000 דולר לכל עובד. הקנס המרבי החל על מומחים זרים אשר נמצאו עובדים ללא היתר מתאים הוכפל ל-3,200 דולר. בנוסף לכך, מעסיקים יחויבו בוויתור על הרווח שנבע מהעבודה הבלתי חוקית של עובדים זרים.

 

במקרים מסוימים יהיה ניתן לעצור מומחים זרים לתקופה של 15 יום אם הם חשודים בכך שהם עובדים בסין באופן בלתי חוקי. כמו כן, על פי החוק, המעסיקים הסינים מחוייבים מעכשיו לדווח לתחנות המשטרה המקומיות על כל חשד ומידע בדבר חוסר היענות בכניסה, שהיה ועבודה לא חוקית.

 

כחלק ממעבר כלכלת העולם מזרחה מופיעות שם תופעות ותקנות שעד כה היו רק נחלת המערב, סין עוברת שינויים מפליגים ולעתים קשה לעקוב אחריהם. מי שהתרגל לשוק עבודה סיני נזיל יוכל להרים גבה, אבל החל מחודש יוני השנה חוקי המשחק השתנו ומי שלא יתאים את עצמו לכך עלול לשלם על כך מחיר.

 

 

טל רשף מנהל את פורום אסיה-ישראל לעסקים, יועץ, מרצה ומפתח עסקי לעסקים בסין , מחבר הספר המדריך הישראלי לעסקים בסין, מרצה לתרבויות בחברות ובחוגי בית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים