לאחר רצח השגריר, הלובים גירשו אנשי המיליציה
מאות מפגינים פשטו על מספר בסיסים בבנגזי ששייכים לארגונים איסלאמיים קיצוניים, בהם זה שפעיליו הואשמו במות השגריר האמריקני. שלושה נהרגו בחילופי האש. "זו נקודת מפנה עבור תושבי בנגזי", קרא אחד מהם
תושבי לוב מתרעמים על רצח השגריר האמריקני בבנגזי, ובמיוחד על המעורבות של המיליציות האיסלאמיות בכך - ולא ממתינים לאמריקנים שיחליטו על אופן התגובה המתאים. מאות מפגינים תומכי המשטר פשטו אמש (יום ו') על מספר מתחמים השייכים לארגונים החמושים הפועלים בבנגזי, וגירשו את אנשיהם מהמקום. באחד המחנות התפתחו חילופי אש, בהם נהרגו שלושה בני אדם. "זוהי נקודת מפנה עבור תושבי בנגזי", קרא אחד המפגינים, שהשווה את ההשתלטות על המתחם המבוצר לנפילת הבסטיליה הצרפתית.
בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet
תחילה תקפו המפגינים מתחם בעיר השייך לארגון "אנסר אל-שריעה", שאנשיו הואשמו במעורבות במתקפה נגד הקונסוליה האמריקנית בבנגזי. הם הציתו מבנים וכלי רכב וקראו "לוב, לוב". החמושים ירו תחילה באוויר בניסיון לפזר את המפגינים, אולם בהמשך פתחו באש לעבר המוחים ופצעו כמה מהם.
לבסוף רבים מהפעילים נסוגו ועזבו את המחנה שכותר, "כדי לשמור על ביטחון העיר", כהגדרת דובריהם. המפגינים, שבזזו את המחנה, קראו עוד: "דמם של השהידים לא נשפך לשווא". עומר מוחמד, סטודנט שנטל חלק בפשיטה, הסביר כי מדובר במפגן תמיכה בכוחות הצבא והמשטרה. "אני לא רוצה שאנשים בלבוש אפגני יעצרו אותי ברחוב ויתנו לי הוראות, אני רוצה לראות רק אנשים במדים", אמר.
לאחר מכן, פנו המפגינים לעבר המטה של בריגדת "ראף אללה א-סהטי" – שדווקא פועלת בחסות משרד ההגנה הלובי. במקום התפתחו חילופי אש שכללו ירי רקטות ושהובילו למותם של שלושה בני אדם. גורמים רפואיים מסרו כי עוד 22 נפצעו. בתום הקרבות, שנמשכו כשעתיים, עזבו אנשי המיליציה את המחנה. התוקפים פשטו אז על מתקן צבאי שממוקם בחווה המרוחקת כ-15 קילומטרים מבנגזי, וגנבו משם נשק ותחמושת.
עוד לפני העימותים, צעדו ברחובות בנגזי כ-30,000 מפגינים שהביעו מחאתם נגד המליציות החמושות שחותרות תחת ממשלת המעבר שהוקמה לאחר מות השליט שהודח, מועמר קדאפי. הם קראו "לא למיליציות", ונשאו שלטים שדרשו מהרשויות להקים כוח שיטור ראוי במקומן. "בנגזי במלכודת", נכתב באחד השלטים, "איפה הצבא? איפה המשטרה?". כרזות אחרות הביעו צער על מותו של השגריר כריסטופר סטיבנס, שנהרג יחד עם עוד שלושה אמריקנים. "לוב איבדה ידיד", צוין באחת מהן. זו הייתה ההפגנה הגדולה ביותר שהתקיימה בעיר מאז נפילת קדאפי.
פעילי המליציות השונות אמנם רואים עצמם כמגנים של המהפכה הלובית, שלטענתם מספקים את הביטחון שרשויות אכיפת החוק לא מציעות לתושבים, אולם מעדויות רבות עולה שהם פועלים יותר כמו חברי כנופיות, שעוצרים ומאיימים על יריביהם וכן תוקפים תושבים שלא מקפידים על חוקי האיסלאם. בנוסף, גורמים רשמיים ועדי ראייה הציגו באחרונה ראיות לכך שאנשי "אנסר אל-שריעה" השתתפו במתקפה על הקונסוליה האמריקנית.
הרשויות בלוב ניסו בינתיים להרגיע את הרוחות והזהירו מפני "הכאוס" שמחוללת המחאה. נשיא האסיפה הלאומית של לוב, מוחמד אל-מג'ריף, אמנם בירך על התקוממות הציבור אל מול "הארגונים הלא לגיטימיים", אבל קרא למפגינים להבדיל בין המיליציות הלא חוקיות לבין הכוחות שפועלים בשיתוף כוחות הביטחון הרשמיים, כמו בריגדת "ראף אללה א-סהטי".
פורסם לראשונה 22/09/2012 05:52
המוחים על רקע האש שפרצה באחד המחנות
צילום: AP
מומלצים