שתף קטע נבחר

דבש: מי אמר שהוא בריא?

הדבש נתפס על ידינו כעוזר לבריאות, אבל האם הוא באמת כל כך בריא, כמה כדאי לנו לאכול ממנו ומתי כדאי לנו לא להגזים בצריכתו? שושנה חן בדקה עבור מוסף "זמנים בריאים" את הסוגיה המתוקה וחוזרת עם תוצאות

החורף המתדפק, מביא עימו צריכה מוגברת של דבש כסגולה להתמודד עם הצטננויות. אבל האם הדבש כל-כך בריא?

 

עוד כתבות על יתרונות הדבש ב-ynet:

 

מה הוא מבטיח

על המוצרים עצמם, ובדקתי אריזות של כמה יצרנים מובילים, אין אף הבטחה של בריאות. "דבש דבורים טהור", הוא הנוסח החוזר על עצמו. אבל מועצת הדבש לא טומנת ידה בצלחת בשיווקו כמוצר בריא.

 

הרצל אבידור, מנכ"ל המועצה, אומר: "הדבש מתוק יותר מסוכר אך יש בו פחות קלוריות, 304 קלוריות ל‭100-‬ גרם לעומת 400 קלוריות בסוכר‭."‬

 

יש מי שמהללים את יכולותיו האנטיספטיות, טוענים שהוא מטפל בפצעים, הן משום שהוא מגביר את קצב צמיחת הרקמה הפגועה והן הודות לאנזימים הבולמים התרבות חיידקים. שרים גם שירי תהילה לתכונותיו החיסוניות ולסגולותיו בריפוי הצטננות. בקיצור, טבעי ובריא.

 

 

אם הדבש בריא, איך לדבורים יש מחלות? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אם הדבש בריא, איך לדבורים יש מחלות?(צילום: shutterstock)

 

למה אני סקפטית?

לא כל מה שבא מן הטבע חייב להיות בריא. הדבש הרי תלוי גם בתזונת הדבורים. האם הן לא מקבלות, למשל, אנטיביוטיקה להתמודדות עם מחלות דבורים?

 

כן, כן, יש מחלות דבורים! עובדה. בפברואר האחרון הוסרו מהמדפים בקנדה שש אריזות שונות של דבש מתוצרת משק לין הישראלי, המפוקח על ידי כל הגורמים הרלוונטיים, כולל מועצת הדבש.

 

הרשויות הקנדיות טענו שקיים חשש להימצאות שאריות אנטיביוטיקה ממשפחת הסולפונמיד בדבש הזה, "שעלולות לגרום לתגובות רציניות ואפילו לסכן חיים של אנשים הרגישים לסולפונומידים‭."‬ וחוץ מזה, גם 304 קלוריות למאה גרם לא הולכות ברגל.

 

מה אומרים המומחים?

פרופ' איתמר רז, ראש המרכז לסוכרת בהדסה ויו"ר הפורום הישראלי לאורח חיים בריא, ממליץ להגביל מאוד את צריכת הדבש שכן הוא מכיל סוכרים שאינם בריאים: גלוקוז, שמעלה את רמת הסוכר בדם; ופרוקטוז, שעלול להשפיע על ההרכב השומני בדמנו, להעלות את רמת הטריגליצרידים ולגרום לתנגודת אינסולין.

 

המרכיבים האנטיספטיים בדבש חשובים פחות לדעתו, מה גם שתכונותיו החיובית של הדבש מתייחסות לדבש דבורים בצורתו הטבעית ולא כפי שהוא נמכר בסופרמרקטים.

 

הטוקסיקולוג ד"ר דריו ורטניק מדגיש כי לאור העובדה שהדבש מגיע מגוף הדבורה, הוא נושא עימו גם רכיבים שליליים, כמו חומרי הדברה שמגיעים אל הפרח. עלול להימצא בו חיידק הבוטולין, שיכול לגרום לילדים לחלות בבוטוליזם.

 

הוא עלול להכיל, כאמור, שאריות אנטיביוטיקה, והיו אפילו מקרים בניו-זילנד של אנשים שמתו כתוצאה מאכילת דבש מפני שהדבורים ייצרו אותו מצוף המכיל רעלן בשם טוטין, שנמצא בצמחי בר.

 

מה אומרים במועצת הדבש?

אבידור משוכנע בחשיבותו הבריאותית. "שני הסוכרים המצויים בדבש, הגלוקוז והפרוקטוז, הם סוכרים טבעיים שמצויים גם בפירות וירקות. צריכת הסוכר, שמגיע ממקורות טבעיים, עדיפה על צריכת סוכר מעובד. גורמי האכיפה בישראל עורכים בדיקות תכופות לגבי שאריות חומרי הדברה בדבש. הבדיקות מוכיחות כי השאריות הינן חריגות, והן מטופלות. לא הוכח שמקרה המוות בניו-זילנד נגרם מאכילת דבש‭."‬

 

מה אומרים במשק לין?

ענת לין כהן, מבעלות החברה: "בעקבות פסילת ששת המוצרים שלנו בקנדה ערכנו תחקיר מעמיק בשיתוף מועצת הדבש. ביקשנו מהקנדים דגימות של המוצרים שנפסלו וכן את תוצאות הבדיקות המפורטות, ועד היום לא נענינו. ביצענו בדיקות מקבילות ולא מצאנו כל שאריות של האנטיביוטיקה הספציפית, שבה לא נעשה שימוש בטיפול בדבורים בישראל בעשר השנים האחרונות. בכל מקרה, דבש מהמנה שנשלחה לקנדה לא שווק בישראל‭."‬

 

בשורה התחתונה: ממש לא צריך להוריד את הדבש מהמדפים. מצד אחר, גם לא צריך להגזים בצריכתו.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כמה דבש מומלץ לאכול?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים