החלום החדש: גינה בגג במקום בית עם גינה
החלום הישראלי הצנוע להתגורר בבית קרקע עם גג רעפים וגינה כבר מזמן אינו צנוע: מצוקת הדיור הובילה לבניית מגדלים וצמודי הקרקע הפכו מצרך נדיר ויקר. יש פתרון: הקמת גינות בדירות הקרקע או הפנטהאוז. רק אל תחשבו שמדובר בחלופה זולה
נראה שהצפיפות ההולכת וגדלה והמחסור בקרקעות זמינות למגורים מרחיקים אותנו מהחלום הישראלי הצנוע - בית קרקע עם גג רעפים וגינה. סקר שערך באחרונה מכון רותם TRI מעלה כי 58% מהישראלים מעדיפים לגור בבית צמוד קרקע. הזוהר של מגדלי היוקרה, לעומת זאת, לא מושך אותם: סקר של מכון גיאוקרטוגרפיה מצא כי 62% מהציבור בכלל לא מעוניינים לגור במגדל.
כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן :
- דירה יד שנייה או דירה חדשה: מה זול יותר?
- איפה תהיה בוננזת הנדל"ן הבאה שלכם?
- זהירות סאבלט: שהשוכרים לא יעשו עליכם קופה
אבל קשה להגשים בימים אלה את החלום הישראלי הצנוע, ונראה כי המעבר למגדלי מגורים הוא פשוט בלתי נמנע. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בתקופה האחרונה נרשמה מגמה ברורה של ירידה בבניית בתים צמודי הקרקע. כך, בשנת 2011 רק 30% מהתחלות הבנייה היו של צמודי קרקע, לעומת כ-35% בשנת 2010 ו-38% בשנת 2009.
לעומת זאת, בניית מגדלים רבי קומות תפסה תאוצה, בין היתר במטרה לתת מענה למצוקת הדיור, ומאפילה על בניית צמודי קרקע. על פי הלמ"ס, כיום קשה למצוא בנייה חדשה של צמודי קרקע באזור המרכז. ב-2011 נבנו בתל-אביב רק 77 צמודי קרקע, ברמת גן נבנו 23 צמודי קרקע ורק בראשון לציון נבנו 263 יחידות צמודות קרקע. יצוין כי לפני כעשור הבנייה הנפוצה ביותר בעיר הייתה של צמודי קרקע.
"צמודי קרקע הפכו לנחלת אמידים בלבד"
בעקבות זאת נוצר מצב אבסורדי, לפיו בתי הקרקע שאפיינו את אופציית המגורים של פעם הפכו ליקרים הרבה יותר בגלל הירידה בבנייה. לטענת מומחי נדל"ן, כל פיסת אדמה המיועדת לבנייה צמודת קרקע בגוש דן הפכה בשנים האחרונות למצרך נדיר ויקר.
רמי צרפתי, מנכ"ל רמי צרפתי חברה לבנייה, מסביר כי "הרשויות המקומיות מעודדות בנייה לגובה כדי להביא לניצול מרבי של הקרקע באזורי הביקוש". לדבריו, זו הסיבה המרכזית לעליית המחירים של הבתים צמודי הקרקע. "בהוד השרון, למשל, המכרז האחרון לצמודי קרקע נסגר סביב שני מיליון שקל ליחידה", הוא מוסיף.
"רוב צמודי הקרקע שבנייתן הסתיימה ב-2011 זכו במכרזים לפני שנתיים ומעלה", אומר יקי אמסלם, מנכ"ל חברת הנדל"ן אלמוג כדאי. לדבריו, "בשנים האחרונות אין כמעט שיווק קרקעות לצמודי קרקע באזורי הביקוש. אנשים שחולמים על בית פרטי הולכים ומתרחקים ממרכז הארץ". אמסלם מוסיף כי בשכונת מצליח ברמלה, למשל, שם החלו לשווק קרקעות עוד ב-2004, כ-15% מהן יועדו לבניית צמודי קרקע, אך בסופו של יום הדבר לא יצא לפועל.
"צמודי הקרקע באזורי הביקוש הפכו לנחלתן של משפחות אמידות בלבד", אומרת שרה אילין, סמנכ"לית השיווק בחברת שרביב, הבונה צמודי קרקע בשכונת גבעת האלונים בקריית אתא. לדבריה, "בשל המחירים הגבוהים והמיעוט בהיצע, משפחות רבות מעדיפות להתרחק מהמרכז כדי להגשים את חלום הבית הפרטי במחיר סביר".
מחפשים את הגינה בכל קומה
אז מה הפתרון? כיצד מגשימים את החלום הישראלי על רקע מצוקת הדיור? האופציה העדכנית של בית עם חצר בישראל היא דירת גן - דירת קרקע בבניין מגורים עם חצר צמודה. חוץ מהעובדה שיש מעליה עוד 20 משפחות שמתצפתות מלמעלה, בסופו של דבר מדובר בבית עם חצר.
יש אופציה נוספת: דירה עם "גינה תלויה". מדובר בדירות בקומות גבוהות במגדלי מגורים, שנבנות עם מרפסת ייעודית שמקנה אווירה של גינה. כך, בפרויקט "High הגנים התלויים'" ביהוד-מונסון, למשל, יש דירות בקומות גבוהות עם גינה.
עם זאת, לדברי רוני כהן, מנכל חברת אלדר המשווקת נדל"ן למגורים, אף שהמחיר של דירות גן היה אמור להיות נמוך יותר משאר הדירות בבניין, בשל העובדה שהשכנים יכולים להשקיף על הדיירים, בסופו של דבר הן גם הפכו מצרך נדיר - מה שהעלה את המחירים.
אבל לא כאן מסתיימות האופציות לבית עם גינה. גם בדירות גג ופנטהאוזים אפשר ליצור גינה בגג עצמו. בלא מעט ערים גדולות בעולם המערבי - ניו-יורק, מרסיי שבדרום צרפת או ורשה, בירת פולין - ניתן למצוא רחובות שלמים שגגותיהם מכוסים בגינות נאות, מדשאות טבעיות ומלאכותיות וחורשות מרהיבות. הטרנד היפה הזה הגיע בשנים האחרונות גם לארץ - אמנם בטפטוף דקיק, אבל חלק מהגגות בארץ מכוסים צמחייה.
ואולם, המחירים רחוקים מלהיות צנועים: מחיר של דירה עם גינה תלויה בפרויקט "הגנים התלויים", למשל, מתחיל ב-1.78 מיליון שקל. מחיר דירת גן מרווחת, למשל בפרויקט "CASA" ביבנה עולה החל מ-1.7 מיליון שקל. ומחיר דירת פנטהאוז באותו הפרויקט עולה 2.2 מיליון שקל.