שתף קטע נבחר

"הפטיש" הטורקי. ארדואן סוגר חשבון

הרשעת מאות קצינים בניסיון הפיכה מסמלת את התחזקותו של ארדואן. אך הפרשה, שזכתה לכינוי "הפטיש", גם מעוררת ביקורת נגדו. "ניסיון להשתיק את אלה שמגנים על הרפובליקה החילונית. זו עשויה להיות נקודת מפנה בהחלשת הממשלה"

שליחתם לכלא של מאות קצינים טורקים, כפי שעשה בית המשפט בטורקיה בסוף השבוע, הייתה בלתי מתקבלת על הדעת לפני כעשור, כאשר הגנרלים התערבו באופן קבוע בפוליטיקה ומדיניות, וראו עצמם כשומרי הסף של המדינה החילונית. הרשעתם של 325 קצינים במזימה להפיל את ראש הממשלה רג'פ טאיפ ארדואן משקפת אמנם עד כמה הצליח להתחזק לנוכח הצבא שהיה פעם כל יכול, אך היא מאלצת אותו להתמודד גם עם ביקורת, אפילו מצד חלק מתומכיו. חלק מהם סבורים שהוא השתמש במשפט ובחקירות נוספות כדי להשתיק את האופוזיציה.

 

ארדואן בביקור בבסיס חיל אוויר. "שיעור בכמה טורקיה השתנתה" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ארדואן בביקור בבסיס חיל אוויר. "שיעור בכמה טורקיה השתנתה"(צילום: AFP)

 

הפגנה נגד פסק הדין. דגלי טורקיה ותמונות של אתאטורק  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנה נגד פסק הדין. דגלי טורקיה ותמונות של אתאטורק (צילום: AFP)

השופטים בפרשה שריתקה את טורקיה וזכתה לכינוי "הפטיש", גזרו על הנאשמים עונשי מאסר שבין שש שנים ל-20. הם הרשיעו אותם בניסיון להדיח את ארדואן מכיסאו לפני עשר שנים, זמן קצר לאחר שמפלגתו האיסלאמיסטית עלתה לשלטון.

 

הילמי אוזקוק, מפקד הכוחות המזוינים באותה תקופה, דחה את ההרשעה וטען כי החלטת בית המשפט הונעה מרצון לנקמה. "הפסיקה תשמש כגורם מרתיע וכשיעור לכולם בהבנה עד כמה טורקיה ושאר העולם השתנו", אמר אתמול לעיתון "מילייט".

 

דבריו של המפקד לשעבר משקפים את השינוי העצום שחל בטורקיה. כשמפלגתו של ארדואן, החירות והצדק, עלתה לשלטון לראשונה ב-2002, לא הסתירו הגנרלים את רתיעתם מהאיש שריצה מאסר בגין הסתה דתית. ב-2007, כאשר נבחר שוב ברוב גדול עוד יותר, הרגיש ארדואן מחוזק ופתח בחקירות נגד קצינים, עורכי דין, פוליטיקאים ועיתונאים, בחשד לקנוניות נגד הממשלה.

 

החשדות כללו תוכניות לגרום להתססה ולפלס את הדרך להפיכה צבאית. "הפטיש" היה משחק מלחמה שנערך באיסטנבול ב-2003, שכלל תוכניות לפיצוץ מסגדים בעיר ולהצתת סכסוך עם יוון. ההיסטוריה של צבא טורקיה, הכוח הצבאי השני בגודלו בנאט"ו, מקלה על מאמיני תיאוריית הקשר: הצבא אחראי לשלוש הפיכות בין 1960 ל-1980 והביא גם להדחת הממשלה האיסלאמיסטית הראשונה ב-1997.

 

הצבא - לאזרחים

"פרשת 'הפטיש' היא צעד חשוב לקראת סיום התפקיד הפוליטי של הצבא אבל לא מספיקה כדי לשים לו קץ באופן סופי", הסביר סהין אלפיי, פרופסור למדעי המדינה באוניברסיטת בצ'סהיר וכותב עבור "זמאן", הנתפס כמקורב לממשלה. "עכשיו אנחנו זקוקים לחוקה חדשה ולחוקים שיעבירו את הצבא לפיקוח אזרחי, יערכו רפורמה בבתי ספר צבאיים כדי לשקף ערכים של דמוקרטיה ליברלית".

 

קרובים מחוץ לאולם המשפט, עם היוודע פסק הדין (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קרובים מחוץ לאולם המשפט, עם היוודע פסק הדין(צילום: AFP)

קרובים מחוץ לאולם המשפט. "זה לא תיק משפטי" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קרובים מחוץ לאולם המשפט. "זה לא תיק משפטי"(צילום: AFP)

ניסוחה של חוקה חדשה נבחן עכשיו. היא אמורה להחליף את החוקים שירשה טורקיה מההפיכה הצבאית ב-1980. לאחר הדיון, המדינה עשויה להפוך לרפובליקה נשיאותית עם ארדואן כנשיא חזק.

 

תחת שלטונו של ארדואן הוקלו המגבלות על הדת. נשים חופשיות יותר לעטות את כיסוי הראש המסורתי, המס על אלכוהול כבד, וסטודנטים בתיכונים דתיים יכולים להתקבל לאוניברסיטה ביתר קלות. עיתונאים מתלוננים על לחץ שמופעל עליהם לכתוב באופן אוהד על הממשלה, וכמה מהם עצורים ונחקרים במסגרת חקירת קשר אחרת.

 

"הממשלה העדיפה לסגור חשבון"

שלושת הגנרלים שנחשבו לאנשי המפתח בקנוניה - מפקד חיל האוויר לשעבר איבראהים פירטינה, מפקד חיל הים לשעבר אוזדן אורנק, ומפקד הצבא לשעבר צ'טין דוגאן - נידונו למאסרי עולם שהומתקו ל-20 שנות מאסר בהינתן כישלון המזימה. הסנגורים הודיעו כי יערערו על הכרעת הדין השבוע בפני בית המשפט העליון בטורקיה, ובמידת הצורך יפנו גם לבית המשפט האירופי לזכויות אדם.

 

מבקרי הממשלה טוענים כי המשפט נועד לנקות את שורות הצבא ממתנגדי המשטר. "זה לא באמת תיק משפטי", אמרה פינאר דוגאן, בתו של הגנרל דוגאן ומרצה בהרווארד, "זה מבצע נרחב שכוחות בעלי עוצמה מאחוריו. אנחנו רואים שאלו שמחזיקים באמונות חילוניות הם המטרה". היא סיפרה שאמה, נילגול דוגאן, בת 60, עומדת בפני עונש של שלוש שנות מאסר משום ששתלה שיח ורדים מחוץ לבית המשפט במחאה.

 

מפגינים נגד פסק הדין (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפגינים נגד פסק הדין(צילום: AFP)

 

כמאה בני אדם נאספו לאחר היוודע הכרעת הדין בכיכר תקסים שבמרכז איסטנבול כדי למחות על פסק הדין. "זה היה ניסיון להשתיק את אלה שמגנים על הרפובליקה החילונית", אמרה חניפה קופוז, בת 55,

מפגינה שאחזה בדגל שעליו דיוקנו של כמאל אתאטורק, מייסד טורקיה המודרנית. "זו עשויה להיות נקודת מפנה בצמצום כוחה של הממשלה. הם לא יכולים להישאר בשלטון לנצח אבל אני חוששת ממה שישאירו אחרי לכתם", אמרה.

 

ואילו אחרים היו רוצים לראות שפיטה חמורה יותר. גולטן קיסנק, אחת מיושבי הראש של מפלגת השלום והדמוקרטיה הפרו-כורדית, אמרה שהאישום לא כלל פשעים שבוצעו במלחמה במחתרת הכורדית, ה-PKK, שבה נהרגו 40 אלף בני אדם. "פטרונות של הצבא, מסורת של הפיכות, הריגה ללא משפט ועוד אירועים חשוכים הם חלק מההיסטוריה הפוליטית הלא רחוקה שלנו. בעוד אנחנו זקוקים לתהליך פיוס בנוגע לעבר, הממשלה העדיפה לסגור את החשבונות שלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארדואן בבסיס חיל האוויר. יהפוך לנשיא חזק?
צילום: AFP
מומלצים