שתף קטע נבחר
 

רעלת הריון מקפיצה הסיכון לחלות אחרי הלידה

מחקר שנערך במשך עשור ב"סורוקה" משנה את מה שחשבו עד היום בנוגע למחלות שנגרמות בהריון. המחקר מצא כי נשים שלקו ברעלת הריון נמצאות בסיכון גבוה בעשרות אחוזים לחלות ולהתאשפז במהלך חייהן. החוקרים: לא ניתן לנתק ההריון מהחיים

האם ההריון משפיע על בריאות האישה בהמשך החיים? חוקרים מבית החולים "סורוקה" בבאר שבע עקבו אחר יולדות שסבלו מרעלת הריון במשך יותר מעשר שנים. הם מצאו אצלן שיעור גבוה יותר של התפתחות יתר לחץ דם כרוני ויותר אישפוזים בהמשך החיים, בעיקר במחלקות הפנימיות. המחקר, שבוצע בשיתוף אוניברסיטת בן גוריון, פורסם לאחרונה בכתב העת לרפואת אם-עובר Journal of Maternal-Fetal Neonatal Medicine והוצג גם בכנס המרכזי בארצות הברית לרפואת אם-עובר שהתקיים בדלאס.

 

כבר ביקרתם בערוץ הריון ולידה שלנו?

 

עוד על הסכנות בהריון:

אפשר למנוע תסחיף מי שפיר? 5 סכנות בהריון

הרופאים התעלמו מרעלת ההריון - והעובר מת

שבוע אחרי שבוע: מדריך לכל בדיקות ההריון

 

רעלת הריון (פרה־אקלמפסיה) מתאפיינת ביתר לחץ־דם (מעל 140/90) בשילוב עם נוכחות של חלבון בשתן, ועלולה להוביל לסיבוכים הקשורים בתפקוד של מערכות שונות בגוף כמו כליות, מוח, שליה, דם וכבד, לתחלואה ואף לתמותה של האם והעובר.

 

התסמינים האופיינים של המחלה הם כאבי ראש, טשטוש הראייה, כאבים ברום הבטן, הופעת בצקות (צבירת נוזלים) ועלייה חדה במשקל בעקבות הבצקות. סיבוך נוסף העלול להופיע הוא אקלמפסיה – התכווצויות כמו בהתקף אפילפטי.

 

המחלה קיבלה את השם רעלת הריון משום שבעבר חשבו שהגורם הוא רעלן בגוף, אולם עד היום לא ברור מה הסיבה האמיתית להופעתה והספרות מרבה לעסוק בחקר גורמי הסיכון לתופעה. המחשבה הרווחת כיום היא שחומר המופרש מהשליה לגוף האישה הוא הגורם להופעת המחלה.

 

מחקרים שנערכו בעבר מצאו כי המחלה שכיחה יותר בקרב נשים בהריון ראשון, יולדות צעירות מאוד או מבוגרות מאוד, נשים בהריון מרובה עוברים, נשים עם יתר לחץ־דם כרוני ונשים עם מחלות הפוגעות בכלי־דם, כגון סוכרת טרום הריונית, ומחלות כליה.

 

עד כה ידוע היה כי המחלה, שכאמור משוייכת להריון ולשליה, חולפת לאחר הלידה ולא היה ברור האם קיימות השלכות ארוכות טווח בקרב נשים שחלו בה. המחקר החדש, שבוצע על ידי פרופ' אייל שיינר, ד"ר מיקי שרף, מנהל בית החולים סורוקה, ד"ר גיא שלום, ופרופ' אילנה שהם-ורדי, מהמחלקה לאפידמיולוגיה והערכת שירותי בריאות באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, עקב במשך יותר מעשר שנים אחר נשים שפיתחו רעלת הריון על מנת לבדוק את השפעתה על בריאותן של נשים גם לאחר הלידה.

 

החוקרים עקבו אחר קבוצה של יותר מ־2,000 יולדות במרכז הרפואי סורוקה שפיתחו רעלת הריון, והשוו אותה לקבוצת ביקורת של כ־20,000 יולדות שלא חלו בה. במחקר נמצא כי בתקופת מעקב של עשור לפחות לנשים עם רעלת הריון היה סיכון של 12.5% לפתח הפרעת יתר לחץ דם כרונית, לעומת 0.9% בלבד בקבוצת הביקורת.

 

גם שיעור האשפוזים, בעיקר במחלקות פנימיות, היה גבוה באופן משמעותי בקרב היולדות שפיתחו רעלת הריון: בהשוואה לנשים ללא רעלת הריון, אושפזו במחלקות הפנימיות פי 1.5 נשים עם רעלת הריון.

 

"ההריון אינו תקופה חולפת בחיי האישה ולא ניתן לנתקו מיתר החיים", אומר ל-ynet פרופ' אייל שיינר, מעורכי המחקר. "ההריון הוא חלון הזדמנויות לאישה לגלות מחלות רקע, דווקא בזכות הבדיקות המרובות והמעקבים בתקופה זו. איבחון מוקדם של מחלות רקע במהלך ההריון יאפשר טיפול מוקדם, שעשוי להציל את האישה בהמשך חייה".





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
רעלת הריון. עלולה לגרום למוות
צילום: shutterstock
מומלצים