סערה באוסטריה: מה יעלה בגורל ביתו של היטלר?
ראש העיר בראונאו, שבה התגוררה משפחת הצורר הנאצי בשלוש השנים הראשונות לחייו, עורר סערה כשקרא להפוך את בית ילדותו לבית מגורים רגיל אחרי שנים שבהן הושכר למטרות שונות. "יש כאן כבר מספיק אנדרטאות לשואה מסביב"
הצעה להפוך את הבית שבו נולד הצורר הנאצי אדולף היטלר לבית מגורים רגיל, מעוררת בימים אלה ויכוח ער באוסטריה סביב השאלה כיצד יש לנהוג בבית, שגם עשרות שנים אחרי סיום מלחמת העולם השנייה ומותו של היטלר עדיין נושא מטען היסטורי כבד.
עוד חדשות מהעולם :
- המגפה חוזרת? מקרה שני של נגיף הדומה לסארס
- אובמה מתאמן לעימות: ג'ון קרי בתפקיד רומני
- גזר דין מוות ל-14 מחבלים בסיני. "מורסי כופר"
- סין: הצית עצמו במחאה - ונורה למוות
האיש שהפך לרודן הנאצי נולד בבית שבעיר הקטנה בראונאו, ליד זלצבורג הסמוכה לגבול עם גרמניה, באפריל 1889. משפחתו חיה שם רק שלוש שנים, אולם הקשר שלו לבניין, בן שלוש קומות, נותר בלתי מחיק. הבית שייך כעת לגמלאית מקומית, ומשרד הפנים הפדרלי של אוסטריה שכר אותו מאז 1972, והשכיר אותו לעיריית בראונאו בשכירות משנה.
לפי דיווחים באוסטריה, הבית - שהיה פונדק בימים שבהם משפחת היטלר שכרה בו מקום - שימש מאז כספרייה, כבנק, כאכסניה לכיתות לימוד ולאחרונה כבית מלאכה עבור בעלי מוגבלויות מטעם ארגון צדקה. בשנה שעברה פונה המקום. השאלה מה לעשות בבית כעת חושפת שוב פערים בין אלה הרוצים להדגיש את עברו של המקום לאלה הרוצים לפתוח דף
חדש ולסגור את הפרק המביש בהיסטוריה המקומית.
ראש העיר בראונאו, יוהנס וויידבכר, עורר סערה בראיון לעיתון "דר סטנדרד" שבו הציע להפוך את הבית לבית מגורים רגיל. "צריך לשאול באופן כללי אם עוד אנדרטה לשואה אכן נדרשת, כשכבר יש כאן כל כך הרבה כאלה", אמר בראיון ראש העיר, שנולד 21 שנה אחרי שמלחמת העולם השנייה הסתיימה. "יש לגבינו סטיגמה כך או כך. היטלר העביר את שלוש השנים הראשונות בחייו בעיר, וזה בוודאי לא היה השלב המעצב ביותר של חייו. אנחנו, כעיר בראונאו, לא מוכנים לפיכך לקחת אחריות לפרוץ מלחמת העולם השנייה".
בהצהרה שפרסם היום (ב') וויידבכר חזר בו מעט מדבריו: "אסור לאפשר לעולם לבית הזה להפוך מקום עלייה לרגל למעריציו המושבעים". עם זאת, הוא הדגיש כי יכולתה של העירייה לפעול מוגבלת. "בסופו של דבר, ההחלטה תצטרך להיות של משרד הפנים או של הבעלים של הבית".
דובר מטעם משרד הפנים האוסטרי אמר כי עד כה לא התקבלה כל החלטה, והוסיף כי הדבר החשוב ביותר הוא למנוע מניאו-נאצים להגיע למקום. הוא אמר כי אין תוכנית להפוך את המקום לבית מגורים רגיל. זהות הבעלים של הבית לא פורסמה.
אנדראס מייסלינגר, היסטוריון מקומי ומומחה למדעי המדינה, קרא במשך שנים להפוך את המקום ל"בית אחריות" בבעלות
המדינה, שישמש מקום לפגישות בינלאומיות של צעירים. הוא אמר כי המרכז יוכל להציג את ההיסטוריה האוסטרית, לתאם מיזמים חברתיים ולארח סדנאות ופרויקטים כמו למשל כאלה שמטרתם להבטיח את זכויות הצוענים באירופה.
"כך תהפוך העיר הקטנה של בראונאו למקום של הבנה בינלאומית", אר מייסלינגר. "בראונאו היא סמל מפני שאדולף היטלר נולד שם, ופירוש העובדה שלבית הזה יש משמעות סמלית ספציפית הוא שצריך לנהוג בו באופן הולם".