שתף קטע נבחר

 

קלינטון על הגרעין: "הכי חכם - לעבוד עם ישראל"

הנשיא לשעבר, שהתראיין ב-CNN, הביע חשש שגרעין איראני יביא לזליגת חומרים רדיואקטיביים לידי טרוריסטים וקרא לממשל לשתף פעולה עם גופי המודיעין של ישראל ושל מדינות ערב. לאיראן אסור שיהיה נשק גרעיני, הוא הדגיש, לישראל מותר

הנשיא האמריקני לשעבר, ביל קלינטון, יישר קו עם הנשיא המכהן כשקבע נחרצות כי אין לאפשר לאיראן להשיג נשק גרעיני, אולם לא עצר שם. בראיון לרשת CNN אתמול (יום ג'), הסכים קלינטון כי אין מניעה לכך שישראל תחזיק בנשק גרעיני, משום ש"היא לא תומכת בחיזבאללה, ישראל לא שולחת טרוריסטים דרך סוריה לבקעת לבנון. אף אחד לא חושב שישראל תשליך פצצה על טהרן".

 

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet

 

קלינטון, שהתארח בתוכניתו של פירס מורגן, הסביר כי "ההבדל הוא שאיראן היא ממשלה עם רקורד של תמיכה בטרור. אף אחד לא מדבר על זה מספיק, אבל אם תהיה להם פצצת אטום זה יהיה מסוכן מדי, גם אם נאמין בכך שהם אף פעם לא ישתמשו בה". הנשיא לשעבר הוסיף כי אפילו הידיעה ששימוש בנשק גרעיני יוביל להחרבת איראן, לא תספיק למניעת ההשלכות השליליות של פיתוח אמצעי שכזה. "הרבה מהשכנות שלה ישיגו פצצה", ציין, "וככל שיגבר מספר המדינות הגרעיניות, יגדל הסיכוי לגניבת חומרים בקיעים, שיימכרו או יימסרו לטרוריסטים".

 

קלינטון הזהיר בראיון כי "לאיראן יש קשר קבוע עם ארגוני טרור ולא תהיה שום בעיה להעביר להם חומר בקיע בגודל של עוגייה, שאם ישימו אותה במשאית תופת - זה יספיק כדי להרוס 20-25 אחוז מוושינגטון הבירה. הסיכוי של הפצת 'פצצה מלוכלכת' (פצצה שמכילה חומרים רדיואקטיביים – יב"ח) עולה בצורה משמעותית בכל פעם שלעוד מדינה יש יכולות גרעיניות, ואין לך שליטה על מה שקורה לחומרים הבקיעים האלו".

 

ומה לגבי תקיפה? "לא עוֹנה, בגלל אשתי"

על רקע המתיחות הגוברת בין ישראל לארה"ב בסוגיה, הבהיר קלינטון כי "הדבר החכם ביותר מבחינתנו הוא להמשיך בקשר הדוק עם שירותי המודיעין של ישראל ושירותי המודיעין הערביים, שאינם מעוניינים לראות איראן גרעינית. מדינות המפרץ לא רוצות איראן גרעינית, הן לא רוצות מרוץ חימוש". קלינטון גם קרא לקהילה הבינלאומית להגביר את הלחץ על נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, כדי שיאפשר לפקחים זרים לאמת את טענותיו כי תוכנית הגרעין של ארצו מיועדת לצורכי שלום.

 

"מה שהם אומרים זה שלמרות שהם מכחישים את השואה ומאיימים על ישראל ומדברים על ארה"ב כעל השטן - למרות כל זאת הם רוצים שנסמוך עליהם", ציין קלינטון. "זוהי לא עמדה שאפשר להגן עליה".

קלינטון נשאל גם מה על ארה"ב לעשות אם ישראל תתקוף את איראן, ולאחר מחשבה ענה: "אני לא מוכן לענות לשאלה בגלל מעמדה של אשתי (מזכירת המדינה הילרי קלינטון – יב"ח). זוהי החלטה של הנשיא והצוות לביטחון לאומי, אבל באופן כללי יש לי ביטחון במה שהם עושים וכיצד הם מסבירים זאת לעם האמריקני".

 

קלינטון הזכיר גם את סוגיית "הקווים האדומים" שהיא במוקד המחלוקת בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לנשיא ברק אובמה, ואמר כי "אחמדינג'אד יודע שאנחנו לא בחרנו בעימות הזה. אנחנו לא יוצאים מכלינו להיכנס לעימות אבל יש לנו קווים אדומים ברורים".

 

אובמה, שנאם מוקדם יותר בפתח עצרת האו"ם, הבהיר כי ארה"ב תעשה מה שהיא חייבת כדי למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני. "אמריקה רוצה לפתור את הנושא בדרך דיפלומטית, ואנחנו מאמינים

שיש עדיין זמן ומרחב לעשות זאת, אבל הזמן אינו בלתי מוגבל", הוא אמר. "אנחנו מכבדים את הזכות של מדינות לכוח גרעיני לצורכי שלום, אבל שלא תהיה טעות: איראן עם נשק גרעיני אינה אתגר שניתן להכיל אותו".

 

גם נאום זה לא כלל אולטימטום לאיראן, אף שנתניהו דרש כמה פעמים מאובמה להציב לה "קווים אדומים", ובבית הלבן הבהירו כי מהלך שכזה לא יתבצע. אובמה, שהתראיין באחרונה לרשת CBS, אפילו הגדיר את הלחץ הישראלי להציב "קו אדום" כ"רעש רקע" שהוא מנסה להתעלם ממנו. "כאשר זה נוגע להחלטות הקשורות לביטחון לאומי, הלחץ שאני מרגיש הוא לעשות את מה שנכון לעם האמריקני", אמר אובמה והוסיף בעקיצה לנתניהו: "אני עושה הכול כדי לחסום רעש רקע".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קלינטון. "יש לי ביטחון בנשיא אובמה"
צילום: MCT
אחמדינג'אד. לא סומכים עליו
צילום: רויטרס
מומלצים