ניו יורק: בתי"ס מחלקים לבנות גלולת היום שאחרי
שיעור ההריונות הגבוה בקרב תלמידות תיכון בארצות הברית הביא לתוכנית חלוקה של גלולת היום של אחרי בבתי הספר, כדי לצמצם את מספר ההפלות. למרות החשש מעידוד לקיום יחסי מין לא מוגנים, רוב ההורים אינם מתנגדים למתן הגלולה
האם גלולת היום שאחרי בטוחה?
- כל כמה זמן מותר לקחת את גלולת היום שאחרי?
המספרים אכן מדאיגים: מעל 7,000 תלמידות תיכון בנות 17-15 בניו יורק נכנסות להריון מדי שנה, ומעל שני שלישים מההריונות הללו מסתיימות בהפלה. נתונים אלה הביאו להפעלת התוכנית לחלוקת גלולות היום שאחרי בבתי ספר תיכון בעיר.
בתי ספר רבים בארצות הברית כבר מחלקים באופן שגרתי קונדומים וגלולות למניעת הריון לתלמידים. לפני כארבע שנים החלה באופן ניסיוני התוכנית לחלוקת גלולת היום שאחרי, על ידי מחלקת הבריאות בעיריית ניו יורק. הורי התלמידות רשאים למלא טופס התנגדות לחלוקת הגלולה לילדיהם, אולם הנתונים מראים כי רק 1%-2% מההורים התנגדו לכך שבנותיהם יקבלו את הגלולה.
גלולת היום שאחרי יעילה במניעת הריון בשיעור של 90%, אם היא נלקחת תוך 72 שעות לאחר יחסי מין בלתי מוגנים. יוזמי התוכנית מקווים כי הגלולה תבהיר לילדים את החשיבות בשימוש בקונדום ובגלולות למניעת הריון. "אנו מחוייבים להציג גישה חדשה בטיפול בהריון, שעשוי להיות בעל תוצאות בלתי רצויות", ציינה עיריית ניו יורק בהצהרה.
עם זאת, הגלולה מעוררת לא מעט התנגדות בחוגים שונים בארצות הברית וגם בקרב הורים, החוששים כי הגלולה תעלה את שיעור בני הנוער המקיימים יחסי מין ואף תעודד אותם לקיים יחסי מין לא מוגנים.
גלולת היום שאחרי פועלת באמצעות עיכוב הביוץ, אולם על פי התווית היא גם מונעת מהביצית המופרית להשתרש ברחם. חוגים שמרניים הביעו התנגדות לחלוקת הגלולה, בטענה שהחיים מתחילים כבר בהפריית הביצית, מה שהופך את הגלולה ל"תרופת הפלות".
בניגוד לכך, האיגוד האמריקני לרפואת ילדים מציין כי גלולת היום שאחרי אינה גורמת להפלה ואף אינה מעודדת קיום יחסי מין. באיגוד אף קראו למשרד הבריאות לאשר את מכירת גלולת היום שאחרי ללא מרשם רופא.
בשנה שעברה חסם ממשל אובמה את התוכנית להצבת גלולת היום שאחרי ללא מרשם על מדפי רשתות הפארם, והותיר אותה מאחורי דלפק הרוקח. את הגלולה ניתן לרכוש בארצות הברית ללא מרשם לנשים מעל גיל 17, אולם בגיל צעיר מזה היא דורשת מרשם.
גם בישראל נמכרת הגלולה ללא מרשם, אך היא מומלצת לשימוש רק במקרה שבו אמצעי המניעה הקבועים לא פועלים: אם הקונדום נקרע או נשאר בתוך הנרתיק, אם מסיבה כלשהי לא השתמשו בו מלכתחילה או אם שכחו לקחת גלולה למניעת הריון.
גלולת היום שאחרי מונעת הריון ביעילות אולם היא טומנת בחובה לא מעט סכנות. המינון ההורמונלי הגבוה בגלולה גורם לדימום ניכר, במידה והגלולה נלקחת מעבר למינון המותר.
בתוך כך יש סכנה של היווצרות קרישי דם קטלניים בזמן שימוש בגלולה. אף שאין בקרה לשימוש בגלולת היום שאחרי, היא אסורה לשימוש תכוף, ומיועדת לשימוש חירום בלבד.
הקריטריונים לאישור הפלה בישראל דורשים אחד מהבאים: האישה בת פחות מ-17 או בת 40 ומעלה, ההריון נוצר מאונס או גילוי עריות, הילד עלול להיות בעל מום גופני או נפשי, או שהמשך ההריון עלול לסכן את חיי האישה או לגרום לה נזק גופני או נפשי.
על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, 11 מכל אלף הריונות בישראל מסתיימים בהפלה. בשנה שעברה הוגשו 19,353 בקשות לוועדה להפסקת הריון, מתוכן רובן המוחלט (98.7%) אושרו. 13.3% מהפניות נעשו על ידי נשים עד גיל 19. כמחצית מהפונות הן רווקות, רובן בשליש הראשון של ההריון.