לב הושתל בחרדי: 'לא מבין המתנגדים, שכולם יחתמו אדי'
עשרות צוותי רפואה הובהלו לבתי החולים ביום כיפור למבצע מורכב שבו הושתלו 14 איברים ב-11 חולים. פרננד חממה, מושתל לב חרדי בן 64, מקווה שכולם יחתמו על אדי: "אינני מבין את המתנגדים להשתלות איברים, שכל אחד יחתום"
נגזרו לחיים ביום הכיפורים: חייהם של 11 חולים ניצלו במהלך יום כיפור, במרתון השתלות איברים שבו השתתפו עשרות מנתחים, מרדימים, אחיות, טכנאים ואנשי צוות נוספים שפעלו לצד מתאמות ההשתלה באילוצי זמן מתוקף בחג.
טרם כניסת החג התקבלו בבית החולים רמב"ם בחיפה שתי הסכמות לתרומת איברים ממשפחות שיקיריהן נפטרו בעקבות אירוע מוחי. בבית החולים בילינסון התקבלה הסכמה שלישית לתרומה, ממשפחה שיקירה נפטר מוות מוחי נשימתי כשלוש שעות לפני כניסת החג.
- תורמים חיים:
לחתימה על כרטיס אדי מקוון - לחצו כאן
זכו בחיים חדשים:
- רגע לפני תרומת כבד מהדוד - ניצלו חייו של בן 3
מספר רב של השתלות בפרק זמן קצר כל כך דורש לוגיסטיקה מורכבת של צוותי חדר ניתוח, מעבדות, הדמיה, נהגים ומעורבות גבוהה של הנהלת בתי החולים. על אלו נוספו אילוצי החג: צוותי בתי החולים נוהגים להגיע לעבודה ברכבם הפרטי, אולם הפעם היה צורך לשלב הסעות מיוחדות בשל יום הכיפורים.
בבית החולים רמב"ם הושתלו שתי כליות: האחת באישה בת 32 והשנייה בגבר בן 44. שניהם קודמו בתור להשתלה בזכות היותם חתומים על כרטיס אדי. כבד הושתל באישה בת 54 בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים.
במרכז הרפואי שיבא בתל השומר הושתל לב בפרננד חממה, בן 63 מחולון, חרדי יליד טוניס שעלה לארץ בגיל צעיר. חממה עבד כרתך מטוסים עד שעבר השתלת קוצב לפני כמה שנים. לחממה 18 נכדים, הגדול בן 16 והקטן בן שלושה חודשים.
"עבודת צוותי ההשתלה היא עבודת קודש", אומר חממה בשיחה עם ynet. "אינני מבין את המתנגדים להשתלות איברים. זו הצלת חיים - בזכותם ורק בזכותם אני חי כעת ומדבר. אני מקווה שכל אדם במדינה יחתום על כרטיס אדי. בהזדמנות זו אני רוצה להודות שוב לכל הרופאים והאחיות שמטפלים בי, ולכל המעורבים במבצע ההשתלה".
בבית החולים בילינסון בפתח תקווה בוצעו שתי השתלות ריאה, בבחורה בת 18 ובגבר בן 64, שתי השתלות כבד בבת 20 ובגבר בן 64, השתלה משולבת של כליה ולבלב בחולה בת 42 שזכתה בהשתלה בשל הקדימות שהעניק לה כרטיס אדי שאותו נשאה, ושתי השתלות כליה - בצעיר בן 25 ובאישה בת 58.
"כל משפחה שתורמת איברים מביאה להצלתם של חמישה אנשים לפחות", אמר פרופ' ביאר, יושב ראש ועדת ההיגוי של המרכז להשתלות. "בהזדמנות זו אני מברך ומוקיר את מתאמות ההשתלה, נאמני ההשתלה וצוותי ההשתלה בבתי החולים על עבודתם המסורה יום ולילה, שבת וחג, להצלתם של הממתינים להשתלה".
"כל הסכמה של משפחה לתרום איברים נותנת אור ותקווה למשפחות אחרות", אומרת ד"ר תמר אשכנזי, מנהלת המרכז להשתלות. "תעצומות הנפש של המשפחות התורמות ראויות להערכה, וחשוב שיהוו דוגמה להתנהגות הומנית ונדיבה. אני מקווה שבשנה הקרובה נהיה כולנו 'ערבים זה לזה' ונזכה להציל חייהם של עוד ועוד ממתינים להשתלה".