הזנחה ו"שכר מעליב" בפנימייה לנוער בסיכון
כך נראית מצוקה בידיים פרטיות: הנערים לובשים בגדים מלוכלכים כי מכונת הכביסה מקולקלת, בחורף קר ואין חימום והמדריכים מרוויחים שכר זעום. ל-ynet נודע שמשרד הרווחה מצא ליקויים ומנהל המקום מטעם המפעילה פוטר. חברת "ג.י.א מסגרות": הכול כחוק, אנחנו זוכים לשבחים
בסוף חודש אוגוסט כשפתח שיר פליס, סטודנט בן 30 לעבודה סוציאלית שמועסק זה כשנה וחודשיים כמדריך בפנימיית גוונים בבאר שבע, את תלוש השכר, הוא גילה קיצוץ חד במשכורת. "לא כל כך הופתעתי", סיפר בשיחה עם ynet. "היה כתוב שעבדתי 78 שעות, למרות שבפועל עבדתי 180 שעות. זאת לא הפעם הראשונה שנעשות 'טעויות' כאלה". תלוש השכר של פליס זו רק דוגמה אחת לבלגן שמתחולל בפנימייה לבני נוער בסיכון. תנורי חימום חסרים ומכונת כביסה מקולקלת משלימים ציור של תמונה עגומה.
בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet
כתבות נוספות בערוץ החדשות
המרוץ לאטום: "איראן מאיצה בניית הכור באראק"
ביטול התחייבות: למה להחריג "קאנטרי קלאב"?
אישום בגרמניה: רצחה את 5 ילדיה אחרי לידתם
פליס משוכנע שלא מדובר בטעות תמימה. "יספרו לך שזו טעות, אבל זה דפוס שחוזר על עצמו, גם איתי וגם אצל חברים אחרים שלי לעבודה שמחכים חודשים להשלמות שכר. לעתים רחוקות אתה מקבל מה שאתה צריך לקבל בזמן". אם להאמין לחברת "ג.י.א מסגרות" שמנהלת את המקום, אין שום בעיה - אבל ל-ynet נודע כי מנהל הפנימייה פוטר מתפקידו על רקע הכשלים, ובמשרד הרווחה מכירים את ההזנחה.
מנהלי ג.י.א מסגרות דוחים בתוקף את הטענות שמעלים חלק מהעובדים. "הטענות המופנות בכתבה נגד החברה מבוססות על אדני כזב ורחוקות מלשקף את המציאות לאשורה", נמסר בתגובה. "הנהלת החברה פעלה מאז ומתמיד לשמירה דווקנית והדוקה של זכויות עובדיה, והכול על פי ובהתאם למתחייב בדין".
חוץ מהפנימייה שמתוקצבת על ידי משרד הרווחה ומשרד הבריאות, מפעילה ג.י.א מסגרות עוד שלוש מסגרות לאוכלוסיות בעלות צרכים מיוחדים: הוסטל בית גיא לבעלי הפרעות נפשיות, דיור מוגן בבאר שבע ופנימיית אורנים לנוער בסיכון בראשון לציון.
"עבודת קודש עם ילדים במצבים הכי קשים"
הטיפול בנוער החוסה בפנימיות כולל ליווי יומיומי: הכנת שיעורים, ליווי לחוגים, הכנת ארוחת ערב, כביסה והיגיינה אישית. זאת לצד הטיפול הייחודי בנוער הנמצא במסגרת - מתן אוזן קשבת, פיתוח תוכניות אישיות ושמירה על אווירה ביתית ככל שניתן.
פליס ועובדים אחרים מתלוננים על "שכר מעליב ובלתי מתגמל", כלשונם. עבור היקף המשרה שלו, שעומד על שלוש משמרות של 10-8 שעות שבועיות, מרוויח פליס, כמו גם עובדים אחרים, קצת יותר מ-2,000 שקל בחודש. לדבריו יש פער בלתי נתפס בין הקושי של התפקיד לשכר. "זו עבודת קודש עם ילדים במצבים הכי קשים", סיפר. "לפעמים הם אפילו תוקפים מדריכים. העובדים, שרובם סטודנטים, לא יכולים לשרוד את החודש עם השכר הזה".
בחודשים האחרונים פליס וחבריו החליטו לעשות מעשה והתאגדו במסגרת ארגון "כוח לעובדים". לטענתם, הם גייסו יותר משליש מהעובדים ולכן הוועד מייצג כעת את כלל העובדים.
בחברה לא מכירים בוועד וטוענים כי "ארגון כוח לעובדים, ולא עובדי החברה, בחר להשמיץ, להכפיש ואף לאיים על חברי הנהלת החברה, וזאת אף תוך זריית חול בעיני העובדים עצמם".
עוד הוסיפו בחברה כי "מספר העובדים גדול בהרבה מהמספר הנטען בכתבה (העובדים טענו כי בחברה עובדים כ-70 עובדים ובהנהלת החברה טוענים, כאמור, למספר גדול יותר, אך סירבו בשיחה עם ynet למסור מהו מספר העובדים המדויק – ע"א) וארגון כוח לעובדים אינו ממלא את תנאי היציגות הקבוע בחוק".
"תשלומי פנסיה לא מופרשים במלואם"
דן וקסלר, סטודנט לרפואה באוניברסיטת בן גוריון שמועסק בהיקף משרה דומה לזה של פליס, העיד גם הוא על טעויות חוזרות ונשנות בתלושי השכר. "גם כך ברור שמדובר במשכורת שאי אפשר לחיות ממנה", אמר. "אנחנו בתחתית הרשימה ביחס לעובדים אחרים בתחום, אבל מה שמרגיז במיוחד הוא ש'הטעויות' הללו נעשות באופן תדיר, כמו גם עיוותים נוספים כתשלומי פנסיה שלא מופרשים במלואם".לאחר המהלך של התארגנות העובדים, העלתה בחודש האחרון הנהלת החברה את משכורות העובדים בשקל אחד עד שלושה שקלים לשעה. העובדים המתארגנים ראו בכך הישג, אבל בחברה הסבירו את ההחלטה כרצון לתגמל את העובדים ללא כל קשר להתארגנות.
אנשי הוועד לא מסתפקים בכך ולאחרונה הכריזו על סכסוך עבודה ומתכוונים לצאת לפעילויות מחאה נגד ההנהלה. וקסלר, פליס ועובדים אחרים טענו כי הנהלת החברה הפעילה לחץ על עובדים לפרוש מהתארגנות והציגה את החברה כ"משפחה" שנפגעת מהמהלך. בחברה, לעומת זאת, דחו את הטענות האלו וטענו שהלחץ מופעל דווקא מהצד של "כוח לעובדים".
בנוסף לטענות על השכר, העובדים טוענים כי גם התלמידים נפגעים כתוצאה מהתנהלות החברה. "בחורף שעבר רעדנו בפנימייה", סיפר פליס. "לא היו - ועדיין אין - מספיק אמצעי חימום. ביקשנו מספר פעמים וניערו אותנו".
"מדריכה שימשה בתפקיד אם בית"
עובדים נוספים, בעבר ובהווה, סיפרו דברים דומים. הילה בר לב, 25, חברה נוספת בהתארגנות וסטודנטית לעבודה סוציאלית שעובדת בפנימייה כחצי שנה, סיפרה על "כמה פעמים שבהן הילדים נאלצו ללבוש בגדים מלוכלכים פעם אחר פעם כי מכונת הכביסה המקולקלת לא תוקנה, למרות בקשות חוזרות של הצוות".לדבריה, "זה מקרה שחוזר על עצמו עם מכשירים אחרים שלא מתוקנים, או כמו במקרה של ארון שלא מתוקן ואז הבגדים של הילדים נמצאים בתוך קרטונים". וקסלר הוסיף וסיפר: "במשך כחצי שנה לא הייתה בפנימייה אם בית. במקומה הייתה מדריכה שעשתה את התפקיד הזה, בנוסף לתפקיד המקורי שלה. התחושה היא שמישהו מרוויח כסף על חשבון הגב של הילדים. צריך לזכור שבסוף זו חברה עסקית".
גם את הטענות הללו דוחים בחברה באופן גורף. "פעילותה של החברה והשירותים הניתנים על ידה זוכים לשבחים והערכה על הנכונות והיכולת להתמודד עם אוכלוסיות מיוחדות", נמסר בתגובת החברה. "יעידו על כך כל שרשרת המפקחים בשירות לילד ונוער במשרד הרווחה, שמפקחים ומלווים אותנו יום יום.
"בנוסף, גורמי השמה מכל הארץ שמתדפקים על דלתנו לקליטת עוד ועוד חניכים בעלי צרכים מיוחדים שלא נקלטים במסגרות חוץ ביתיות אחרות, הורים לחניכים בעבר ובהווה שמודים לנו על 'הצלת ילדיהם' ועל מתן הזדמנות אמיתית לשיקום והשתלבות בחברה נורמטיבית".
משרד הרווחה: יש אמת בטענות
ולמרות התמונה הוורודה שהנהלת חברת ג.י.א מנסה לצייר, מנהל הפנימייה פוטר לאחרונה מתפקידו על רקע הכשלים. דליה לב שדה, מנהלת השירות לילד ולנוער במשרד הרווחה, אישרה חלק מהטענות שהעלו המדריכים. "למסגרת היו קשיים בתקופה האחרונה", אמרה. "מדובר במסגרת חדשה יחסית ובחברה פרטית שעברה מכרז לפני כשלוש שנים.
לב שדה סיפרה עוד כי "המסגרת זכתה בעבר לשבחים, אבל בחודשים האחרונים התחלפו
מנהלים ואלו לא הצליחו להחזיק את המערכת והדברים החלו להידרדר". היא הוסיפה כי "בחודשים האחרונים זיהתה המפקחת האזורית של המשרד בעיות עם הצוות, הידרדרות של המתקנים שלא זכו לטיפוח, מכשירים שלא תוקנו והתפרצויות של ילדים שהוכיחו שההנהלה לא שולטת כראוי".
לדבריה, "המפקחת התריעה על כך בפני המנהלים ואלו הבטיחו לנקוט שורה של צעדים שיביאו לתיקון ושיפור המצב. ההבטחות האלו לא התממשו בפועל וכתוצאה מהמשבר מנהל הפנימייה פוטר על ידי הנהלת החברה".