גרינלנד: הסודות שמתחת לקרחונים הנמסים
נסיגת שכבות הקרח מגלה מרבצי מינרלים, אבני חן ומתכות ייחודיות. האם הקרחונים יהפכו את האי המבודד, שתושביו עוסקים בדייג וציד, לכזה שכלכלתו מבוססת על כרייה תאגידית?
הקרחונים הנמסים בגרילנד מטרידים מומחים מכל העולם, אבל עבור תושבי האי מדובר דווקא בהזדמנות כלכלית לא קטנה: בסמוך לנארסאק (Narsaq), מהערים המרכזיות בדרום גרינלנד, התגלו מתחת לקרח הנסוג, מתכות נדירות וחיוניות לייצור מכשירים סלולריים, טורבינות רוח ורכבים חשמליים. כך דווח בניו יורק טיימס.
עבור תושבי העיר, שסובלים מקשיים כלכליים עקב עליית הטמפרטורות באזור, מדובר בחדשות טובות. כלכלת העיר, שהסתמכה על דייג שרימפס, קרסה בשנים האחרונות לאחר שהיצורים הימיים הקטנים ברחו צפונה, למים קרים יותר. כתוצאה מכך, רבים איבדו את מקום עבודתם ואוכלוסיית העיר נחתכה בחצי, ל-1,500 איש.
עצם קיומם של מינרלים רבים מתחת לאדמה בגרינלנד ידוע כבר שנים, אך הכרייה נחשבה עד כה יקרה מידי. נסיגת הקרחונים שינתה את המצב - בשנה שעברה הקצו חברות שונות כ-100 מיליון דולר לחיפושי מצבורי זהב, ברזל, אבץ ומתכות נדירות, חלקן הגישו בקשה לרישיון כרייה.
הגילויים משמעותיים מאוד גם עבור 57 אלף תושבי גרינלנד כולה, שמבקשת להתנתק מדנמרק, כלכלית ומדינית. רווחי הכרייה עשויים לאפשר לגרינלנד עצמאות כלכלית ואולי יום אחד אפילו להיות המדינה הראשונה שקיבלה עצמאות בעקבות ההתחממות הגלובלית.
תושבים: "חוששים מאובדן הטבע"
לא כולם תומכים בתועלת הכרייה הפוטנציאלית, שעלולה לשנות את חייהם של תושבי האי באופן בלתי הפיך. רבים חוששים מפני מעבר מהיר מחברה המורכבת מדייגים וציידים לכלכלה המבוססת על כרייה תאגידית, נהירה של עובדים זרים או פגיעה בזהות הלאומית של גרינלנד, שכוללת לווייתנים, כלבי ים, פיורדים דוממים ודובי קוטב.
"כמובן שהמכרות יעזרו לכלכלה המקומית, אבל אני לא בטוח שהם יהיו טובים עבורנו", אמרה דורתיאה רודגארד, מנהלת בית הארחה מקומי, "אנחנו חוששים מאובדן הטבע". ג'ספר שרודר, סטונדט שמתגורר בנארסאק, תומך אמנם בכרייה, אך ציין כי "יבואו הרבה אנשים מבחוץ ויהיה מדובר באתגר גדול, משום שהתרבות היתה מבודדת עד כה".
לאזור גם נמשכות חברות חיפושי נפט וגז, שכוונות הקידוח שלהן בים הארקטי מעוררות התנגדות חריפה של ארגוני סביבה, בראשם גרינפיס. השבוע הודיעו חברות האנרגיה הגדולות של, בריטיש פטרוליום (BP) וגזפרום, על דחיית תחילת הקידוחים שתכננו לבצע באזור.
הקרחונים הדרומיים של גרינלנד נמסים בשנים האחרונות במהירות גבוהה במיוחד, דבר שמטריד מומחים בין השאר בשל חשש מעליית פני הים והצפת שטחי יבשה.
הדבר כבר הביא להתנתקות גושי קרח גדולים: ביולי האחרון ניתק מאחד הקרחונים הגדולים ביותר באי, פטרמן, גוש קרח בגודל 120 קמ"ר - כפול משל מנהטן כולה. שנתיים קודם לכן ניתק מאותו קרחון, גוש קרח בגודל כפול, כ-250 קמ"ר.
על פי דיווחים, הטמפרטורות באזור גרילנד התחממו ביותר מ-2.5 מעלות צלזיוס ב-25 השנים האחרונות, פי חמישה מאשר בשאר העולם. החוקרים חושדים כי הסיבה להינתקות של גושי הקרח היא ההתחממות הגלובלית, אולם הם אינם יכולים להוכיח זאת באופן נחרץ לפי שעה.