שתף קטע נבחר

לבד בחושך: המצרים עוצרים את הדלק לעזה

הטרור מסיני מוביל לפעולה נגד המנהרות, בלי סולר החשמל בעזה נופל וחמאס חוטפת ביקורת נדירה מבית. כך התגלגלה התסבוכת ביחסים עם מורסי

בעיית הדלק המטרידה את ישראל ורבים בעולם היא סוגיה כמעט קיומית עבור משטר חמאס ברצועת עזה ותושבי האזור הצפוף. הבעיה מנקזת לתוכה את הקשרים הסבוכים של היישות הלא-מוגדרת עם ישראל, עם הרשות הפלסטינית ובמיוחד עם מצרים, שאמורה להיחשב לידידותית יותר בעידן האחים המוסלמים. ברקע זה התנהלו בימים האחרונים בגבול ברפיח חילופי אש ונסגרו כל מנהרות ההברחה הקריטיות לקיום הכלכלי.

 

עוד חדשות ב-ynet:

 

בשבוע האחרון התרחש ברצועה אירוע לא שכיח. מאות פלסטינים, תושבי מחנה הפליטים אל-בורייג', יצאו להפגנה נגד ממשל חמאס. המפגינים הנואשים קראו באופן נדיר להפלת המשטר ברצועה. מנגנוני הביטחון של חמאס הצליחו לפזר אותם ולא דווח על נפגעים. הסיבה שהביאה את האנשים לצאת לרחובות הייתה מותו של ילד בן שלוש שנספה בשריפה שפרצה בביתו, אחרי שבני המשפחה הדליקו נרות בעקבות הפסקת חשמל יזומה ושגרתית של חברת החשמל בעזה.

 

מנהרה לעזה. המבצע המצרי חסם נתיבי הברחה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מנהרה לעזה. המבצע המצרי חסם נתיבי הברחה(צילום: EPA)

 

מאז פברואר סובלים אזורים רבים ברצועה מבעיות באספקת החשמל. ההפסקות היזומות מותירות חלקים נרחבים עם שש שעות זרם ביום בלבד. משבר החשמל בעזה, לדעת רבים מהתושבים, הוא הבעיה המרכזית כיום. בתים רבים מחזיקים בגנרטור. לפני חודש פרצה ברצועה מחאה על רקע דומה, שהושתקה על ידי שלטונות חמאס. צעירים פלסטינים התפרעו ושרפו צמיגים במחנות הפליטים שאטי ושייח עג'לין אחרי שהבינו שדווקא בשכונות שבהם מתגוררים בכירי חמאס יש חשמל כמעט לכל אורך היממה.

 

משבר החשמל המתחדש הוא תוצאה ישירה של הפיגועים מסיני בתקופה האחרונה, במיוחד הפיגוע ברפיח באוגוסט שבו נהרגו 16 חיילים מצרים. מאז הפסיקה מצרים להעביר לרצועה את הדלק שתרמה קטאר (30 מיליון ליטרים). עד היום לא הועבר ולו ליטר אחד של דלק קטארי שהיה משמעותי מאוד עבור חמאס, בעיקר לצורך הפעלת תחנת החשמל ברצועה.

 

המסוף פתוח, המשאיות לא באות

גם מקור העברת הסולר החלופי והמשתלם לחמאס, דרך מנהרות ההברחה, השתבש בעקבות המבצע המצרי מיד אחרי הפיגוע נגד הקבוצות הסלפיות בסיני. אז נסגרו ונהרסו מנהרות שהובילו בין היתר סולר ששימש את תחנת הכוח ברצועה, כמו גם את תחנות הדלק. בשלב מסוים פחתה הפעילות המצרית נגד המנהרות, אולם בשבוע האחרון נפתח עוד מבצע משמעותי וגדול, שתוצאותיו המיידיות הן מחסור חמור בסולר והפסקות חשמל מתמשכות.

 

לפעילות נוספו בימים האחרונים חילופי אש שמנהלים כוחות הביטחון במצרים עם מבריחים מהצד המצרי של המנהרות. העימות האלים הוביל את משרד הפנים של חמאס לסגור החל מאתמול (יום ו') את כל מנהרות ההברחה עד להתייצבות המצב הביטחוני.

 

מעבר רפיח. נפתח, נסגר, נפתח - ועזה בלי משאבים (צילום: AP) (צילום: AP)
מעבר רפיח. נפתח, נסגר, נפתח - ועזה בלי משאבים(צילום: AP)

 

בחמאס מנסים לייצר באופן קבוע לחץ על מצרים, כדי שתסייע לפתור את משבר הדלק, ומותו של הילד הפלסטיני נתן רק הזדמנות נוספת לכך בתוספת ניסיון להסיט את האשמה מהממשלה בעזה. דובר התנועה, טאהר נונו, הוציא הודעה לתקשורת שבה טען כי מצרים מגבילה את זרימת הדלק. הוא טען כי מותו של הילד חייב להעביר מסר למצרים, ולפיו עליה למהר ולעמוד בהבטחתה לפתור את בעיית החשמל בעזה. הוא גם בחר באופן מסורתי להאשים את ישראל שמפעילה סגר על הרצועה.

 

דברי חמאס אינם מדויקים, לפחות לא בכל הנוגע לישראל. כבר בתחילת השבוע כשחמאס החלו להרגיש את הלחץ ואת המחסור המתגבר בסולר, הם נאותו להתכופף ולקבל סולר דרך ישראל שאותו שילמה הרשות הפלסטינית. ביום שני האחרון העבירה ישראל לרצועת עזה 600 אלף ליטר סולר תעשייתי להפעלת תחנת הכוח דרך מסוף הדלקים במעבר כרם שלום.

 

פעילות של המסוף היא ארוע לא שכיח, ולא באשמת ישראל. ביקור במעבר כרם שלום הבהיר כי המסוף פתוח ומפעיליו ממתינים למשאיות (המצריות או הישראליות, שעל אספקתן משלמת ממשלת פיאד מרמאללה) אולם הן בדרך כלל אינן מגיעות, וכך הוא עומד מיותם למרות ההשקעה הכספית הגדולה בו. בינתיים מתנהלים מגעים עם המצרים להכנסה מחודשת של הדלק הקטארי באוקטובר, אך עד עתה לא התקבלה החלטה סופית בעניין.

 

סחר חופשי? לא כל כך מהר

פרשננו לענייני צבא וביטחון רון בן ישי כתב השבוע ש"עדיף תמיד שתהיה כתובת מדינית ריבונית שאפשר להפעיל עליה לחץ בינלאומי על פני מצב שבו ישראל אחראית לגמרי או חלקית לאוכלוסייה הפלסטינית. לא פלא שבמערכת המדינית-ביטחונית רווחות כעת שמועות על תחילת הידברות עם חמאס. מדובר במגעים ישירים אך בדרג נמוך. אנשי ביצוע משני הצדדים, בתחום הצבאי והמסחרי, שפועלים בגבול הרצועה ואגב כך מגששים אחרי הסכמות והבנות גם בתחומים מדיניים וצבאיים".

 

שוטרי חמאס מסיירים באזור הגבול עם מצרים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שוטרי חמאס מסיירים באזור הגבול עם מצרים(צילום: AFP)

 

ממשלת חמאס בעזה מכוונת באופן קבוע לעבר עצמאות כלכלית נפרדת מישראל, אך בעיקר נפרדת מהגדה המערבית. עצמאות שכזאת תגדיל עוד את הפיצול בין שתי הממשלות, בעזה וברמאללה. מאז עלו האחים המוסלמים לשלטון במצרים, מנסה ממשלת חמאס בכל דרך אפשרית להביא לפתיחת אזור סחר חופשי בין עזה למצרים במעבר רפיח. בחודש שעבר הם אף החלו להכשיר לצורך כך שטח סמוך למעבר. המצרים מצדם מאוד חוששים, גם בעידן מורסי, מחיבור בין עזה למצרים, חיבור שעלול להעביר את האחריות על סוגיית עזה מישראל אליהם. גם ברשות הפלסטינית מאוד לא אוהבים את הרעיון של בידול ואף הקמת יישות נפרדת ועצמאית ברצועה.

 

בשבוע שעבר ביקר ראש ממשלת חמאס איסמעיל הנייה בקהיר ונפגש עם עמיתו המצרי, הישאם קנדיל. לטענת יועצו המדיני של אבו מאזן, נימר חמאד, קנדיל הודיע להנייה כי מצרים החליטה לסרב לבקשת חמאס בעניין הקמת אזור הסחר ברפיח. חמאד ציין כי למרות שמדובר על פרויקט יקר, הסירוב המצרי לא נבע ממניעים כלכליים, משום שקטאר הציעה למצרים סיוע של מיליארד דולר להקמת אזור הסחר. לדבריו, הקמת אזור חופשי בין מצרים לעזה הוא עניין מסוכן ולא מקובל משום שהחשבתה של הרצועה כאילו היא יישות עצמאית, תקל על ישראל בתוכניותיה "לפתור את הסוגיה הפלסטינית על חשבון האדמה המצרית". בכיר חמאס בעזה, מחמוד א-זהאר, מיהר להכחיש את הדברים וטען כי מצרים לא הודיעה לפלסטינים על סירוב להקמת הפרויקט. לטענתו לא היה כל שינוי בעמדה המצרית כלפי התוכניות הכלכליות לעתיד היחסים בין מצרים לעזה.

פורסם לראשונה 28/09/2012 22:09

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההפגנה הנדירה השבוע בעזה
צילום: AFP
מומלצים