שתף קטע נבחר

 

5 מכשירים שיגלו: כמה קלוריות באמת שרפתם?

מגוון מכשירים באים היום לעזרת המתאמנים ומספקים נתונים מדויקים על המרחק שעברו, דרגת הקושי ומספר הקלוריות ששרפו, כדי לאפשר בקרה על תוכנית האימונים. איך הם עובדים, אילו מתאימים רק לריצה בחוץ ואיזה מכשיר הכי מדויק? בדקנו

אתם מתאמנים במרץ כדי להיכנס לכושר ולשרוף קלוריות עודפות, אבל איך תדעו כמה קלוריות באמת שרפתם? בשנים האחרונות, בזכות העלייה במספר האנשים העוסקים בפעילות גופנית, חלה התפתחות אדירה בתחום: כניסתם של גאדג'טים המיועדים לשימוש בזמן האימון והמחשבים את קצב הוצאת הקלוריות.

 

כל המכשירים, משעוני דופק, מדי צעדים ועד אפליקציות בטלפונים חכמים, מטרתם לספק נתונים שונים על האימון הגופני. מדובר בנתונים על מאפייני המאמץ, כגון המרחק שעבר המתאמן, מהירות ההליכה או הריצה, ונתונים פיזיולוגים כגון קצב הלב, רמת הכושר הגופני, קלוריות שנשרפו ועוד. 

 

 

החלטתם לזוז? קודם קוראים:

 

השימוש בעזרי הכושר הופך אימון מונוטוני לכאורה כגון ריצה, הליכה או רכיבה על אופניים למעניין יותר באמצעות הצגת נתוני האימון בזמן אמת. לדוגמה, הצגת המרחק מדרבנת את המתאמן להשיג מרחק גדול יותר באימון. 

 

המכשירים מאפשרים גם בקרה טובה יותר על מטרות האימון ואיכותו, למשל בקרה על רמת הקושי של האימון באמצעות בדיקת קצב הלב ומהירות הריצה הקובעים את דרגת המאמץ. במרבית המכשירים אף ניתן להוריד את הנתונים למחשב האישי ולבצע מעקב אחר התקדמות תוכנית האימונים, כך שלאורך זמן הם מאפשרים התאמה טובה יותר של התוכנית.

 

המגוון הגדול של המכשירים והאפליקציות מתבסס על שיטות מדידות שונות, בטווח מחירים גדול - מחינם ועד אלפי שקלים - אך כולם מתיימרים לספק אותם נתונים. האם אכן כך?

 

1. מד צעדים

מד צעדים הוא מכשיר קטן המוצמד לגוף באזור המותניים, ואף נגיש כאפליקציה בטלפונים חכמים. המד סופר את מספר הצעדים שביצע המתאמן, על פי התנודות באזור האגן. בחלק מהמכשירים צריך לכייל את מספר הצעדים למרחק מסוים. באמצעות חישוב מספר הצעדים והזנת משקל המתאמן, מחשב מד הצעדים את קצב שריפת הקלוריות.

 

יתרונות: המחיר נמוך, עשרות עד מאות שקלים, בהתאם למורכבות המכשיר. יתרון נוסף הוא האפשרות לבדוק את דרגת הפעילות הגופנית לאורך היום כולו, למשל המרחק שגמאתם בעבודה.

 

חסרונות: רמת הדיוק של המכשיר נמוכה, ומחקרים מראים הבדל של כ-30% בהוצאה הקלורית בין מד הצעדים לבין מכשירי מעבדה. מספר הצעדים לא תמיד תואם את המרחק שעבר המתאמן, כיוון שאורך הצעדים משתנה מאדם לאדם. חיסרון נוסף הוא שהמכשיר מתאים רק לאימון הליכה.

 

שורה תחתונה: מתאים לחובבי הליכה ולאלה הרוצים לדעת כמה היו פעילים לאורך היום.

 

סופר את מספר הצעדים על פי התנודות באזור האגן (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
סופר את מספר הצעדים על פי התנודות באזור האגן(צילום: shutterstock )

 

2. מדי תאוצה

מדי תאוצה (accelerometers) חדשים יחסית בשוק ונכנסו לשימוש רק בשנים האחרונות. מדובר במכשיר קטן המתחבר לאזור המותניים, בדומה למד הצעדים, אך הם כוללים חיישן הרגיש לכל שינוי במנח הגוף. המכשיר "מתרגם" את השינוי במנח הגוף על פי משך התנועה, מהירותה וכיוונה, ובהכנסת נתונים כגון משקל ומין המתאמן יכול לחשב את מספר הקלוריות ששרף המתאמן באימון.

 

יתרונות: עלות המכשיר מאות שקלים ובתמורה לכך מקבלים רמת הדיוק גבוהה מאוד. הוא מתאים לכל סוגי הפעילויות, מריצה והליכה ועד שיעורי אירובי הכוללים ריקוד. בנוסף, משמש המכשיר ככלי מדידה למספר הקלוריות שנשרפו לאורך היום כולו.

 

חסרונות: המכשיר אינו מספק מידע על דרגת המאמץ באימון, והצמדתו למותניים לא תמיד נוחה למדידה בזמן המאמץ עצמו.

 

שורה תחתונה: המכשיר זול יחסית ומדויק, ומתאים גם להולכים רציניים וגם למתאמנים בסטודיו.

 

3. מכשירים מבוססי GPS

אמצעי זה הפך נפוץ מאוד בשנים האחרונות, בשעוני יד ובאפליקציות בטלפונים חכמים. המדידה שלו מתבססת על שינוי מיקום של המתאמן ביחס לרשת של לוויינים בחלל, ועל פי השינוי מתרגם המכשיר את המרחק שעבר המתאמן ואת מהירותו. כשמוסיפים נתונים כגון משקל, מחשב המכשיר את מספר הקלוריות שנשרפו.

 

יתרונות: המכשירים מדויקים מאוד ונותנים מידע מדויק בזמן אמת על המהירות, המרחק ואף שינויים בגובה. ההערכה הקלורית של המכשירים בזמן מאמץ מדויקת למדי.

 

חסרונות: המכשירים מתאימים רק לאימונים הנערכים בחוץ ואינם מתאימים לחדר הכושר או לשיעורי סטודיו. שעוני היד הנוחים ביותר לשימוש עולים כאלפיים שקלים, והם אינם מספקים משוב לגבי דרגת האימון המומלצת למתאמן.

 

שורה תחתונה: מתאים למתאמנים מקצועיים בפעילות בחוץ.

 

מכשירים מבוססי GPS מתאימים רק לאימוני חוץ (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מכשירים מבוססי GPS מתאימים רק לאימוני חוץ(צילום: shutterstock)

 

4. שעוני דופק

מדובר בעיקר במכשירים המספקים קריאה אמינה ורציפה של קצב הלב. הם כוללים רצועה המוצמדת לחזה, שבתוכה אלקטרודות המודדות את הפעילות החשמלית של הלב. הנתונים מועברים ומוצגים בשעון היד או בטלפון.

 

כיוון שיש קשר ישיר בין קצב הלב לדרגת המאמץ, מחשבים המכשירים את ההוצאה הקלורית בזמן האימון באמצעות שילוב של מדידת קצב הלב, זמן המאמץ ונתונים נוספים שהוזנו מראש (גיל המתאמן, מינו ומשקלו).

 

יתרונות: המכשירים מספקים משוב רציף על דרגת הקושי של האימון ביחס למתאמן עצמו, דבר המאפשר התאמה אופטימלית של מטרות האימון, מספורטאים מקצועיים ועד אנשים הסובלים מבעיות רפואיות שונות. המכשירים יעילים לשימוש בכל סוגי הספורט: ריצה, אימוני סטודיו, חדר כושר וכו'.

 

חסרונות: כיוון שהמכשירים מודדים רק את קצב הלב, קיימת סטייה של כ-30%-20% במדידת הוצאה הקלורית בהשוואה למכשירי מעבדה. כמו כן, מדובר בעלות של כמה מאות שקלים.

 

שורה תחתונה: מתאים למתאמנים מכל הסוגים, שחשוב להם להקשיב לגוף ולהתאמן בצורה מבוקרת .

 

5. שעוני דופק מתקדמים

שעונים אלה פועלים כמו שעוני דופק פשוטים יותר, אולם עיבוד הנתונים מורכב ומדויק יותר בזכות תוכנה מיוחד. למשל, חברת polar פיתחה תוכנה בשם energy pointer המבצעת בדיקה קצרה של קצב הלב במנוחה ומספר נתונים של המתאמן, וחברת sunnto בעלת תוכנה בשם EPOC המבצעת ניתוח פיזיולוגי של האימון.

 

יתרונות: המכשירים בצורה מדויקת יותר (עם סטייה של עד 10%) את הדופק, את דרגת הקושי של האימון ואת ההוצאה הקלורית בכל סוגי האימונים.

 

חסרונות: כדי שהמדידה תהיה אמינה יש צורך בביצוע מספר שלבים מקדימים שאינם מסובכים אך דורשים סבלנות. עלות השעונים ממאות שקלים עד אלפיים שקלים.

 

שורה תחתונה: מתאים למתאמנים בכל סוגי הפעילות, הזקוקים לבקרה מדויקת על המאמץ שלהם או מתאמנים כדי לרזות ומבקשים מדידה מדויקת של ההוצאה הקלורית.

 

הכותב הוא פיזיולוג ופיזיותרפיסט, מכון פיזיולייף בהרצליה לפיזיותרפיה וכושר אישי

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מאפשרים בקרה טובה יותר על מטרות האימון ואיכותו
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים