משפצים את הבית? היזהרו מעובש בקירות
הוא לא אסתטי, מריח רע ואם לא תטפלו בו מהר הוא ישתלט על כל הבית. בדקנו כיצד לאתר עובש ולטפל בו כך שלא יחזור
נכון להיום זיהה המדע כ-100 אלף סוגי עובש שונים. רבים מהם נמצאים בשירות בני האדם - לדישון, תעשייה וכמובן ברפואה (מקורה של האנטיביוטיקה בעובש, למשל). אף על פי כן, עובש בתוך הבית הוא בשורה רעה: הוא לא נראה טוב ומריח רע, עלול לפגוע בשלמות המבנה ולהוריד את ערכו במידה משמעותית. חמור מכך, במקרים מסוימים עובש מזיק לבריאות ואף עלול לגרום למוות.
- לכתבות נוספות של מדריכי המקצוענים
- לכתבות נוספות במדור בית ישראלי
בערוץ הנדל"ן
"מספר סיבות יכולות לגרום להיווצרות עובש", אומר דורון מתתיהו, מומחה לטיפול בעובש מאתר "המקצוענים". "למשל, אוורור לקוי של המבנה או החדר, חלון קטן מדי באמבטיה, בידוד גרוע של הקירות והצטברות נוזלים במקומות סגורים שלא מאפשרים להם להתאדות".
דיירים מספרים כי נתקלו במקרים בהם נוצר עובש כתוצאה מעבודה קודמת של בעל מקצוע בדירה. כך, למשל, אביבית, תושבת ראשון לציון, מספרת שבעקבות נזילה באחד הצינורות בבית הזמינה אינסטלטור. "הבעיה לשמה קראנו לו תוקנה. חבל שלא היינו ערים לזה שבעקבות הטיפול, נגרם חור קטן באחד הצינורות האחרים. שמנו לב לזה רק כשהפטרייה כבר התפשטה בתוך ארונות המטבח. בהתחלה ניסיתי להשתלט על העניין עם אקונומיקה, אבל זה לא הפסיק. הריח היה איום ונורא - אבל מה שבאמת הפחיד אותי זו ההשפעה על הבריאות של הילדים".
בסופו של דבר האינסטלטור לקח אחריות ונשא בעלויות הטיפול. "המסקנה שלי מהסיפור הזה היא שחשוב להזמין בעל מקצוע מחברה שאפשר לסמוך עליה, ושאסור להזניח גם משהו שנראה פעוט וקל לטיפול כמו עובש", מוסיפה אביבית.
עובש, עובש על הקיר
לדברי מתיתיהו, "אנחנו בתחילת הסתיו - שהוא תחילת עונת העובש. בבתים רבים הבידוד לא אופטימלי, מה שגורם בעונות הגשומות להיווצרות של 'גשרי קור' על הקירות והחלונות - באזורים שבהם החום והקור נפגשים, הלחות מתעבה ונוצרים עליהם ריכוזי עובש".
עוד הוא אומר כי "זוהי בעיה חמורה בבתים עם בידוד לקוי, ויש לא מעט מהם בארץ. כדי לצמצם את הסיכון להיווצרות עובש על הקירות בחודשים הקרובים, מומלצת צביעה בחומר מיוחד נגד עובש. ניתן למצוא אותו בחנויות לחומרי בניין ולצבוע לבד. אף על פי כן, אין כמו עבודה של בעל מקצוע שמתמחה בטיפול בעובש: הוא יעשה עבודה מקצועית, יעזור עם קירות בעייתיים שעובש חוזר אליהם וכמובן גם ייתן אחריות על העבודה".
עבודה | מחיר* |
מיגון קיר | 400-600 |
מיגון חדר אמבטיה | 800-1,000 |
מיגון תקרת חדר | 700-800 |
מיגון בית נגד עובש | 4,000-8,000 |
*מחיר בשקלים (משתנה בהתאם לגודל השטח)
נתונים: באדיבות אתר המקצוענים
כך או כך, הטיפול בריכוז גלוי של עובש פשוט יחסית. מתתיהו ממליץ לקרצף בעזרת מים עם מעט אקונומיקה או חומר ניקוי אחר. אולם מה עושים אם כתמי העובש פשוט מופיעים יש מאין על הריפוד, הנעליים והבגדים, וחוזרים יום אחרי שהסרתם אותם? "ברוב המקרים הופעה חוזרת של כתמי עובש מעידה על ריכוז גדול יותר, שמיקומו בבית עדיין נסתר מעיניכם", מסביר מתתיהו.
לדבריו, "הריכוז מפיץ נבגים באמצעות חרקים, בעלי חיים או אפילו דרך האוויר, ואלו מתמקמים על גבי משטחים שמספקים להם את התנאים הדרושים לקיום כגון ריפודים, בדים, רהיטים ועוד". כדי לפתור את הבעיה, יש למצוא את ריכוז העובש שממנו יוצאים הנבגים ולהסיר אותו. לדברי מתתיהו, סביר להניח שהריכוז מסתתר באחד או יותר מהמקומות הבאים:
חדר הרחצה: בעיקר באזור המקלחת או המקלחון, התקרה שמעליהם או בקפלי הווילון.
כיורים ופתחי ניקוז: עובש יכול להתפתח בכיורים מלוכלכים שבהם שיירי מזון, בתוך פתחי הניקוז או מתחת לכיור.
מזון: חפשו פריטי מזון ישנים, בתוך או מחוץ למקרר, והשליכו אותם לאשפה.
ארונות ורהיטים: בתוכם, מאחוריהם או מתחתם - במיוחד אם הם ישנים ועשויים מעץ.
וילונות, כרים וריפודים: חפשו בין הקפלים, מתחת או בתוך הבדים, וגם בנקודות שלא חשופות לאור שמש.
מזרנים: אם לא הפכתם את המזרן או אווררתם אותו בזמן האחרון, ייתכן שמצפה לכם הפתעה לא כל כך נעימה.
המזגן: עובש יכול להתפתח בתוך המזגן, ביחידה החיצונית כמו הפנימית. פעמים רבות הפעלת מזגן עם עובש מפיצה את הנבגים ברחבי הבית.
הגג או עליית הגג: איטום לקוי עשוי לגרום להיווצרות עובש על הגג, בתוך עליית הגג או אפילו בתוך הקירות.
סמוך לבית: על אדן החלון, על העץ שליד הכניסה ובעיקר בסמוך למצבורי מים עומדים (שלוליות, מתחת לצינור דולף ועוד).
ספרים, תקליטורים ופריטים אחרים: בין או בתוך פריטים שלא הזזתם זמן רב, בעיקר אם הם באזורים חשוכים ולחים בבית.
קירות: לעתים קרובות עובש יהיה בצבע לבן, ולכן מומלץ לבחון את הקירות ביסודיות. כמו כן, לעתים העובש יצמח תחת שכבת הצבע (ניתן לזהות מקרה זה לפי קילופים בצבע).
להיפטר מהעובש לתמיד
חשוב מאוד למצוא את כל ריכוזי העובש שבבית, אחרת לא תיפטרו מהבעיה. בדקתם ביסודיות והעובש חזר? במקרה כזה אין מנוס וכדאי לשכור שירותיו של מומחה. לאחר שמצאתם את ריכוז העובש תוכלו לטפל בבעיה באופן יסודי, בהתאם למיקום הריכוז, והגורם שהביא להיווצרותו.
אם העובש ממוקם במקום נגיש יחסית (קיר, רהיט וכיו"ב), ניתן להסיר אותו בקלות באמצעות חומרי ניקוי או חומרים מיוחדים להסרת עובש. מומלץ לנקות מספר סנטימטרים מעבר לגבולות כתם העובש, ואפילו לשייף מעט את המשטח עם נייר זכוכית. זכרו להשתמש בכפפות ולהיזהר ממגע של חומרי הניקוי עם העור.
ניתן גם להיעזר בשירותי חברת ניקיון או מומחים להסרת עובש, שיחסכו לכם זמן ויבצעו ניקיון יסודי במיוחד. תתפלאו לשמוע, אבל העלות של שכירת חברת ניקיון לא תהיה גבוהה בהרבה מזו של עוזרת. עם זאת, סביר שעבודה המתבצעת על ידי יותר מאדם אחד בעזרת ציוד ומכשור מתקדם יהיו יסודיים ומהירים יותר.
אם הריכוז נמצא על גבי וילונות, בדים, טקסטילים, כריות או מזרונים - הסירו את העובש עם חומרי הניקוי, כבסו את הפריטים אם אפשר והוציאו אותם החוצה לשמש לזמן מה. אגב, אם כתם העובש קשה מדי לניקוי, זה הזמן להיפטר מחפצים ישנים.
אם מצאתם עובש בניקוז או בצנרת, בתוך המזגן או עקב איטום לקוי, מדובר בבעיה מורכבת יותר וכנראה תצטרכו את עזרתו של בעל מקצוע. אינסטלטור יעזור לכם להסיר עובש מאזורים שקשורים לצנרת, וגם ימנע את חזרתם על ידי תיקון הבעיה שגרמה להיווצרותו (פתיחת סתימה, תיקון נזילה וכיו"ב). קראו לטכנאי מזגנים כדי להגיע ולהסיר עובש שנוצר בתוך המזגן, ולמומחה איטום גגות כדי לטפל בעובש שנוצר עקב איטום לקוי.
והכי חשוב? כדי למנוע מהעובש להיווצר, חשוב לאוורר את הבית ולתת לאור שמש להיכנס פנימה.
עוד על ניקוי והסרת עובש:
עובש בצנרת? קראו לאינסטלטור
הכתבה הוכנה בשיתוף אתר המקצוענים