בחירות בגאורגיה: מדגמים חוזים ניצחון לאופוזיציה
לפי תוצאות ראשונות, גוש האופוזיציה מוביל בפער של עד 10% על מפלגת השלטון של הנשיא סאאקשווילי. למרות הרפורמות והשגשוג הכלכלי, באופוזיציה מאשימים את הנשיא בשלטון אוטוריטרי ודיכוי: "היה לנו מספיק מהאיש שמתנהג כמו צאר"
בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet בעמוד המיוחד
גאורגיה: ביצעו מעשי סדום באסירים במטאטא
מפלגת השלטון, שלה יש רוב בפרלמנט, מתמודדת בבחירות מול גוש אופוזיציוני בהנהגת המיליארדר הפילנתרופ בידזינה איוואנישווילי, שמציב בפני סאאקשווילי את האתגר הפוליטי הגדול שעמד מולו מאז עלה לשלטון לפני כתשע שנים ב"מהפכת הוורד".
לפי תוצאות ראשונות, האופוזיציה מובילה עם 35% מהקולות על מפלגת השלטון שזכתה לפי מדגם בטלוויזיה ל-30%. בערוץ אחר העניק המדגם 51% לגוש האופוזיציה לעומת 41% למפלגת השלטון. "ניצחנו, העם הגאורגי ניצח", אמר איוואנישווילי בנאום ששודר בערוץ האופוזיציה TV9. עם זאת, הוא אמר שצריך להמתין לתוצאות הסופיות.
בעוד האופוזיציה בגאורגיה מאשימה את הממשלה בהפרות שנועדו להשפיע על ההצבעה, סאאקשווילי עצמו נמצא תחת לחץ גדול להוכיח את מחויבותו לדמוקרטיה על ידי קיום בחירות חופשיות והוגנות. שני הצדדים הבטיחו לכבד את תוצאות הבחירות אחרי שאלה יאושרו על ידי המשקיפים הבינלאומיים.
תמיכה גדולה באופוזיציה בטביליסי
כמיליון מתוך 3.6 מיליון אזרחי גאורגיה שזכאים להצביע בבחירות לפרלמנט חיים בעיר הבירה טביליסי, שם זוכה האופוזיציה לתמיכה גדולה. תורים גדולים השתרכו משעות הבוקר מחוץ לתחנות ההצבעה. באוקטובר 2013 תבחר גאורגיה נשיא, ואז יבוצע שינוי בחוקה, לפיו ראש הממשלה יהיה בעל הסמכות הפוליטית במדינה ולא הנשיא. מסיבה זו יש חשיבות גדולה לבחירות שנערכו היום ולהרכב הפרלמנט החדש.
שגריר ארצות הברית בגאורגיה, ריצ'רד נולרנד, הצטרף לקריאות לקיים בחירות לא אלימות במדינה הסובייטית לשעבר: "אני קורא לציבור להישאר רגוע ולהיות סבלני עד שכל התוצאות ייספרו וכל הערעורים ייבדקו כראוי".
תחת שלטונות של סאקשווילי, התקרבה גאורגיה לארה"ב והודיעה על רצונה להצטרף יום אחד לאיחוד האירופי ולברית נאט"ו. איוואנישווילי, שעשה את הונו הגדול ברוסיה, אמר שהוא ישיג את המטרות האסטרטגיות האלה במקביל לחידוש היחסים עם מוסקבה, שנפגעו קשות במלחמה בין שתי המדינות בקיץ 2008.
סאאקשווילי: מנהיג האופוזיציה משרת את הקרמלין
סאקשווילי האשים את איוואנישווילי בכך שהוא משרת את האינטרסים של הקרמלין ומתכנן להשיב את גאורגיה חזרה לשליטה רוסית. מנהיג האופוזיציה דחה את האשמותיו של הנשיא והאשים אותו בשלטון אוטוריטרי.
"ללא כל ספק, סאאקשווילי ואנשיו צריכים ללכת", אמרה מאקומה גיגיאנשווילי, פיזיקאית בת 55 שהצביעה בקלפי בטביליסי. "היה לנו מספיק מהאיש שמתנהג כמו צאר", היא אמרה והוסיפה כי מפלגת השלטון "תייגה כל אדם עם דעה שונה כבוגד כאילו שרק הם מסוגלים להוביל את המדינה בדרך הנכונה".
מסע הבחירות של סאאקשווילי ומפלגתו ספג מכה קשה לפני שבועיים בעקבות פרסומם של סרטוני וידאו שתיעדו סוהרים מכים אסירים ומבצעים בהם מעשי סדום באלות ובמקלות מטאטא. בעקבות פרסום הסרטונים המחרידים יצאו אלפי בני אדם להפגין מחוץ למשרד הפנים ומחוץ לבית הסוהר שבו התעללו באסירים. המפגינים הרבים, שחלקם נשאו עמם מטאטאים, דרשו משר הפנים הגאורגי להתפטר.
ממשלתו של סאאקשווילי מיהרה לפעול כדי להרגיע את הזעם הציבורי והדיחה שרי קבינט שהואשמו באחריות להתעללות באסירים. כמו כן, סוהרים מהכלא בטביליסי נעצרו ויועמדו למשפט. למרות צעדים אלה, רבים בגאורגיה טוענים כי סרטוני ההתעללות ממחישים את השימוש המופרז של הממשלה בסמכויותיה.
אחד מהישגי הנשיא - חיסול השחיתות
אך לא כולם מתנגדים לסאאקשווילי. וריקו ברישווילי, אשת עסקים בת 49, הזכירה את הרפורמות שביצע הנשיא מאז עלה לשטון בתחילת 2004, בהן פירוק המשטרה המושחתת ויצירת כוח משטרה מודרני במיוחד. "אני חושבת שאנחנו צריכים לאפשר לצוות שלו לקיים את ההבטחות שלו: לשפר את מצב החקלאות, האבטלה וביטוח הבריאות", היא אמרה. "כעת הכול מטופל על ידי ראש הממשלה ואנו מרבישווילי. הסתכלו על הבייבי שלו,
כוח המשטרה. זה הכוח הטוב ביותר בכל ברית המועצות לשעבר".
סאאקשווילי נקט אפס-סובלנות בגישתו לפשיעה וכך הביא לחיסול השחיתות ולהשבת הביטחון לרחובות המדינה. אך אם מסתכלים על הצד השני של המטבע, ניתן למצוא עלייה גדולה בשיעור האסירים בבתי הסוהר ובכוחה של התביעה שזוכה בהרשעות של נאשמים ביותר מ-90 אחוזים מהתיקים.
הנשיא הגאורגי גם הביא את הרפורמות שלו לידי חקיקה ומשך למדינה משקיעים זרים - שני דברים שהביאו לצמיחה כלכלית דרמטית. עם זאת, שיעורי העוני והאבטלה נותרו גבוהים.
מנגד, איוואנישווילי הביע היום ביטחון שגוש האופוזיציה שבהנהגתו ינצח בבחירות הכלליות. "בפעם הראשונה בתולדות גאורגיה, העם מצליח לקיים בחירות דמוקרטיות אמיתיות, או בחירות שקרובות מאוד להיות דמוקרטיות משום שהממשלה כבר ביצעה הפרות רבות", אמר איוואנישווילי.