שתף קטע נבחר

 

ארה"ב דוחקת באירופה: לא לשדרוג מעמד הרשות

מזכר שהגיע לידי כתבת "הגרדיאן" חושף כי בוושינגטון שמים את כובד משקלם במטרה לסכל פנייה פלסטינית לקבלת מעמד "מדינה לא חברה" באו"ם. בין היתר, מאיימים האמריקנים בעיצומים הכלכליים על הרשות אם פנייתם תתקבל. במסמך נכתב: "נשמח לדעת אם הפלסטינים פנו אליכם"

ארה"ב הזהירה את מדינות אירופה מלתמוך בכוונת הפלסטינים לזכות במעמד משודרג באו"ם, בטענה שצעד זה "יהיה שלילי ביותר". הדברים נכתבו במזכר של מחלקת המדינה שראתה כתבת של העיתון הבריטי "הגרדיאן". עוד נכתב כי האמריקנים איימו ב"השלכות שליליות קשות" לצעד, שיכללו עיצומים כלכליים על הרשות הפלסטינית.

 

 

במזכר נאמר עוד כי המדינה הפלסטינית תושג "רק במשא-ומתן ישיר עם הישראלים". מחלקת המדינה קראה לממשלות אירופה "לתמוך במאמצים" לחסום את הפנייה הפלסטינית. את המסמך מסרו האמריקנים לנציגים האירופאים בעצרת הכללית של האו"ם בניו יורק בשבוע שעבר.

 

הווטו האמריקני על הפנייה הפלסטינית במועצת הביטחון בשנה שעברה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הווטו האמריקני על הפנייה הפלסטינית במועצת הביטחון בשנה שעברה(צילום: AFP)

 

"אנחנו סבורים שהממשלה שלך מבינה מה נמצא על כפות המאזניים, וכמונו רוצה להימנע מהתנגשות בכינוס הבא של העצרת הכללית", נכתב במסמך, "נשמח לדעת אם אתם מתכוונים לתמוך במאמצינו. אנו נעריך זאת אם נדע מה עמדת הממשלה שלכם בנושא. אנו גם מעוניינים לדעת אם נציגים פלסטינים פנו אליכם בנושא".

  

גורמים פלסטיניים האשימו את ארצות הברית בהפעלת "לחץ אדיר" על המדינות האירופיות להתנגד לפנייתם לשדרג את מעמד הרשות ל"מדינה לא חברה". זהו צעד עם משמעות פחותה בהרבה מאשר הניסיון הכושל בשנה שעברה לקבל מעמד של "מדינה חברה", שאותו חסמה וושינגטון במועצת הביטחון.

 

נתניהו ועריקאת. ארה"ב: "מדינה פלסטינית - דרך מו"מ" (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ) (צילום: עמוס בן גרשום, לע
נתניהו ועריקאת. ארה"ב: "מדינה פלסטינית - דרך מו"מ"(צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)

 

לפי הנכתב בדיווח, בכוונת הפלסטינים לחכות לתום מערכת הבחירות בארצות הברית לפני שיגישו את בקשתם לעצרת הכללית. בכל מקרה הם יתעקשו לקיים הצבעה בנושא עד סוף השנה, מתוך ביטחון שלא יתקשו להשיג רוב משכנע בקרב 193 המדינות החברות בארגון. לארצות הברית אין זכות וטו בעצרת הכללית.

 

במזכר – שאותו כינה גורם דיפלומטי "תכתובת פרטית" – כתבו האמריקנים שהם ממשיכים לפעול להשגת פתרון של שתי מדינות לסכסוך, והפצירו בשני הצדדים "להימנע מפעולות מתגרות וחד-צדדיות שעלולות לפגוע באמון או להסיט את תשומת הלב מהניסיון להשיג שלום".

 

להחלטה על שדרוג מעמד הרשות הפלסטינית "יהיו השלכות שליליות משמעותיות על תהליך השלום, על מערכת האומות המאוחדות, וגם על יכולתנו לשמור על סיוע כלכלי משמעותי לרשות הפלסטינית".

 

"התנהגות אמריקנית טיפוסית ומופרזת"

כמו כן, נכתב כי קבלת הפנייה הפלסטינית עלולה להוביל להשתתפות של הפלסטינים כמדינה בגופים בינלאומיים, כמו בית הדין הפלילי הבינלאומי. ישראל חוששת כי קבלת הפלסטינים לבית הדין עלולה להביא להשלכות לגבי מדיניותה בהתנחלויות ובשטחים הפלסטיניים ולגבי המצור על רצועת עזה.

 

עשראווי עם אבו-מאזן. לדבריה, האירופים כבר החליטו (צילום: AP) (צילום: AP)
עשראווי עם אבו-מאזן. לדבריה, האירופים כבר החליטו(צילום: AP)
 

חברת הוועד הפועל של אש"ף, חנאן עשראווי, הגיבה לפרסום וטענה כי המזכר הוא "התנהגות אמריקנית טיפוסית ומופרזת". היא הוסיפה: "הדרך שבה הם הציבו את עצמם לשירות ישראל בצורה כה בוטה היא מגוחכת וחסרת מצפון. מדובר בלחץ אדיר ובהטיה מצד האמריקנים".

 

לדבריה, רוב מדינות אירופה כבר החליטו בנושא: "אינני סבורה שהם יצליחו לשנות את דעת המדינות הללו". סאיב עריקאת, הממונה על המו"מ מהצד הפלסטיני, טען כי המזכר משקף את העמדה האמריקנית, והביע תקווה שהאירופאים "ילכו בעקבות האינטרסים שלהם, ויבחרו בשלום על פני ההתנחלויות".

 

"צריך חלופה רצינית לפנייה - ומהר"

דיפלומט אירופאי טען כי עד לאחרונה האמינו האמריקנים כי נכנסה לתוקף "הפסקת אש דיפלומטית", וכי הפלסטינים לא יבקשו מעמד של מדינה בעצרת הכללית.

אולם, לחץ מהרחובות בגדה המערבית חיזקו את נחישותו של אבו-מאזן, וכעת ההסכמה הכללית בקרב הדיפלומטים היא שבכוונת הפלסטינים לדחוף קדימה את ההצעה.

 

לדבריו, ישנם חילוקי דעות בין מדינות אירופה לגבי התבונה שבצעד הפלסטיני: "ככל שנתקרב להצבעה בעצרת הכללית, כך סביר להניח שהממשל האמריקני יהיה מודאג. המכתב הוא ביטוי לעמדה מוכרת נגד הצעה שכזו. אולם, אם עלינו לשכנע את אבו-מאזן לא 'ללחוץ על ההדק', חלופה רצינית צריכה להיות זמינה, ומהר".

 

גורם דיפלומטי אירופי נוסף הוסיף כי ארצות הברית "הבהירה טוב מאוד לכולנו שהם מתנגדים לכל צעד פלסטיני באו"ם". הוא גם מתח ביקורת על הפלסטינים על כך שהם לא החלו "מגעים דיפלומטיים רציניים בדרג גבוה" בנושא זה.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אבו מאזן. ארה"ב מאיימת ב"השלכות קשות"
צילום: AFP
"ארה"ב בשירות ישראל", האשימו באש"ף
צילום: פיט סאוזה, הבית הלבן
המזכר משקף עמדת ארה"ב. עריקאת
צילום: רויטרס
מומלצים