קרב אווירי: ישראל ומרוץ החימוש של המל"טים
מעט יותר מעשור לאחר הכרזת ארצות הברית על מאבק נחוש בטרור, פורחת תעשיית החיסולים מהאוויר. שמי המזרח התיכון זרועים באלפי מטוסים זעירים וחמושים, וישראל השתלטה על משבצת היצואנית הגדולה בעולם. בין איראן וסין, ארגוני הטרור וקרטלי הסמים, כך ייראה שדה הקרב המודרני
הטנק של המאה ה-21: כיצד הפך מאבק אמריקני בטרור לשדה קרב גלובלי רווי מל"טים (מטוסים ללא טייס)? באיזו מהירות הופכים "השמיים הצבאיים" לצפופים? מי מנצח במאבק בין ישראל לאיראן, בין סין לארצות הברית? על פי נתונים מקיפים שהתפרסמו הבוקר (יום ג') ברשת CNN, התשובות לשאלות אלה אינן מנסחות רק תורות לחימה חדשות, אלא עשויות לקבוע שליטה טכנולוגית ומדינית בעשורים הבאים.
לכתבה המלאה באתר CNN - לחצו כאן
בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet
כשהכריז נשיא ארצות הברית הקודם, ג'ורג' בוש, מלחמה על ארגוני הטרור, כלל הארסנל האמריקני פחות מ-50 מל"טים. 11 שנים מאוחר יותר, מפעיל הפנטגון כ-7,500 יחידות לוחמה וביון אוויריות. מחקר מ-2011 ספר 680 מיזמי מחקר ופיתוח ממשלתיים ופרטיים, לעומת 195 בשנת 2005.
לפני כעשור, שלטה ארצות הברית בשוק המל"טים, אך המונופול האמריקני הסתיים. כיום, למעלה משבעים מדינות מחזיקות בסוג מסוים של מטוס ללא טייס, אף שרק מעטות מהן שולטות במל"ט חמוש. התהליך, על פי CNN, צפוי לשנות את הדרך שבה מדינות מנהלות מלחמה ועלול להצית מרוץ חימוש מודרני, וכלי הנשק הקטלני נמצא במרכזו.
מועדון המדינות שהפעילו מל"טים חמושים נגד מטרות בשדה הקרב כולל, בשלב זה, רק את ארצות הברית, בריטניה וישראל, אם כי צבא אוסטרליה "שאל" את הטכנולוגיה והציוד מישראל במסגרת פעילותו באפגניסטן.
הכתבה מכתירה גם את ישראל כיצואנית הגדולה בעולם בתחום, ששיווקה מל"טים וטכנולוגיה נלווית למדינות רבות, בהן ניגריה, רוסיה, הודו ומכסיקו. לצדן, עומלים גם ארגונים חמושים שונים ברחבי העולם על רכישת מל"ט משלהם. כוחות האופוזיציה בלוב השתמשו במטוס קטן מחברה קנדית פרטית במסגרת מאבקם להדחת מועמר קדאפי, והכתבה מעריכה כי זה רק עניין של זמן עד שקרטלי הסמים הגדולים בעולם יעשו שימוש במל"ט משלהם.
בנובמבר 2010, הפתיעה סין את ארצות הברית כשחשפה 25 דגמי מל"טים, חלקם חמושים. שנתיים אחרי, לא ברור כמה מהם הפכו למבצעיים וכמה עדיין בפיתוח, אולם ברור מעבר לכל ספק כי השאיפה הסינית להשיג את האמריקנים בשוק זה כבר מרעידה את השטח. בהתאם לכך, הודיעה סין בחודש שעבר כי תשתמש במטוסי ריגול זעירים כדי לעקוב אחר ההתפתחויות בשרשרת האיים הלא מאוישים בים סין הדרומי, שעמדו במוקד עימות בינה לבין יפן.
גם איראן הצטרפה עד מהרה להצהרות הלוחמניות שמלוות את תעשיית המל"טים מעת לעת, והצהירה לפני ימים אחדים על פיתוח מל"ט תקיפה חדש, ששולט בטווחיו גם על שטח ישראל. בשלב זה, לא ברור כיצד ואם בכלל ניצלה איראן את המידע הרב שנפל לידיה בעת נפילת מטוס אמריקני מתקדם בשטחה, בסוף השנה שעברה.
הפעלת המל"ט הראשונה של האמריקנים בשדה הקרב - שהיא גם הראשונה אי פעם על ידי מדינה כלשהי - התרחשה באמצע נובמבר 2001, שבועות ספורים לאחר הצהרתו של בוש. מאז, השתמש ה-CIA באמצעי הלחימה המודרני מאות פעמים נוספות. בשמונה השנים האחרונות, לדוגמה, חיסלה ארצות הברית בין 1,900 ל-3,200 בני אדם באזור פקיסטן באמצעות מל"טים.
השימוש התכוף שעושה הממשל האמריקני במל"טים, במסגרת המאבק המתמשך מול פעילי אל-קאעידה בתימן
ובפקיסטן, קובע על פי המתואר בכתבה "תקדים מסוכן ואגרסיבי". בהקשר זה, ההסבר האמריקני הרשמי - לפיו מדובר במאבק נגד טרוריסטים - עלול לקבל "תרגום" מקומי בהודו, כדוגמה, שתצדיק באותו אופן שימוש עתידי פוטנציאלי במל"טים נגד "פעילי טרור בקשמיר".
העלות הנמוכה יחסית של כלי הנשק המודרני - כבר עתה זול משמעותית לרכוש מל"ט מתקדם מאשר להכשיר טייס קרב - מבטיחה עלייה הולכת וגוברת בהפעלתו בשדה הקרב העתידי. למעשה, סכסוכים אישיים ומקומיים עשויים להיפתר אף הם באמצעות טכנולוגיה זו. היעדר הדיון הציבורי בנושא, בצירוף המסגרת האפורה והמטושטשת של נורמות הפעלתו מקבעים עוד יותר את מעמדו של המל"ט.
הכתבה תורגמה על ידי ynet ובאחריותו
Read this article in English