שתף קטע נבחר
 

העלאת שכר המינימום פוגעת במעסיקים

העלאת שכר המינימום ללא אבחנה בין סוגי המעסיקים, לא הוגנת. איך אפשר להשוות בין חברת אבטחה לבין מי שמקבל בונוסים והשכר השעתי שלו הוא רק הבסיס?

בינואר 2011 חתמו ההסתדרות ולשכת התיאום של התאחדות התעשיינים הסכם, שלפיו גדל שכר המינימום ל- 4,300 שקל, לעומת 4,100 שקל לפני כן.

 

 

באחרונה נוצרה תחושה שמצב המעסיקים במישור הכלכלי ו/או התעסוקתי שונה משאר הפועלים בשוק העבודה. לתחושה זו אין אחיזה של ממש במציאות, לאור מספר לא מבוטל של עובדות:

 

תבנית תעסוקתית כמעסיק מציעה לא מעט יתרונות, אבל ישנם גם חסרונות שטומנת תבנית זו. לא אחת שומעים על קריסתם של עסקים ופשיטות רגל של מעסיקים מסיבות שונות, ביניהן ניתן למנות התנהלות לא תקינה בעסק, מצב שוק קשה ורדוד, אי יכולת פירעון וכדומה.

 

למי שמתעניין בסטטיסטיקה, נקבע סטטיסטית כי פשיטות רגל מתרחשות פי כמה וכמה בקרב מעסיקים מאשר בקרב שכירים. ממצא זה עומד בקנה אחד עם ההגיון הכלכלי והשכל ישר, במרבית הסביבות העסקיות נוטל המעסיק על עצמו הלוואות וחובות הרבה יותר מהשכיר, ולכן באורח צפוי ובאופן טבעי מעמיד את עצמו יותר בסכנת קריסה.

 

מצב בו סוגיית העצמאי-שכיר עולה על הפרק, ישנה הנחת מוצא כי מי שעצמאי החליט מתוך בחירה חופשית ומרצון לא להיות שכיר ולהרוויח באופן עצמאי. הנחה זו מתעלמת מהעובדה שעצמאים רבים מבצעים את עבודתם דרך משבצת עצמאית כתוצאה מנסיבות שונות כמו חוסר מקומות תעסוקה, השכלה לא מספיקה, אי עמידה בקריטריונים ועוד.

 

יחס שווה כלפי קבוצות שוות נחשב וייחשב לתמיד כצעד מבורך. אפליה מתקנת בין קבוצות שונות נחשבת גם היא לעשייה נכונה וצודקת. לכן, העלאת שכר המינימום בסכום שווה בקרב כל המעסיקים, ללא אבחנה, יש בה חוסר הוגנות. זה לא צודק שלחברת אבטחה או ניקיון שהן חברות עתירת עובדים יעלו את שכר העבודה באותו סכום שמעלים לחברה העוסקת בסחר מוצרים והמאופיינת בשיעורי רווח גבוהים ומרכיב שכר עבודה זניח.

 

ספיגה על בסיס יומי

המעסיקים נמנים על האזרחים שסופגים כמעט על בסיס יומי גזירות כלכליות והתייקרויות במחייה. בנוסף המעסיקים סופגים מכה כפולה מגזירות אלה, מצד אחד הם סובלים מהתייקרות המחייה, ומצד שני אין בידם "לפצות" על התייקרות זו או על העלאת שכרי העבודה על ידי העלאת המחירים של המוצר/שירות שהם מציעים, זאת בגלל הגזירות והתייקרות שפוגעים גם בלקוחות (העלאת מחירים והברחת לקוחות רק תחמיר את מצבם של המעסיקים).



מכל זה עולה כי לעתים קרובות המעסיקים נופלים קורבנות למצבו הקשה של השוק. קבוצה זו שעל פניו מצטיירת כקבוצה חזקה, היא בעצם קבוצה שחשופה לסיכונים רבים ורגישה עד מאוד לגזירות כלכליות. העלאות בשכר העבודה עלולה להערים קשיים רבים על עסקים, ובמיוחד אלה שמרכיב שכר העבודה מהווה מרכיב מהותי והחלק הארי בהוצאות העסק.

 

נכון שיש קבוצות שכירים שמצבן קשה ובמיוחד הקבוצות המשתכרות שכר מינימום, אך באותה נשימה, ישנה חשיבות משמעותית לבוא ולתת משקל לאינטרס ציבור המעסיקים, כאשר מקבלים החלטות בעניין עלויות השכר. במיוחד לאור העובדה כי כל פגיעה באוכלוסייה זו, עלולה להוביל בסופו של יום לפגיעה בציבור השכירים.

 

הכותבים הם שותפים ומייסדי משרד עוה"ד "דורון, טיקוצקי, צדרבוים, עמיר מזרחי", מומחים בנושאי מיסוי ישראלי ובינלאומי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי מועלם
צילום: גוסטבו הוכמן
עו"ד ירון טיקוצקי
צילום: גוסטבו הוכמן
צילום: שמרית שולמן
עו"ד אלי דורון
צילום: שמרית שולמן
מומלצים