נולד לכם פג? כך תעזרו לו להדביק את הפערים
10% מהתינוקות נולדים פגים, כלומר לפני השבוע ה-37 להריון. כמעט כולם סובלים, בצורה זו או אחרת, מבעיות בהתפתחות. לכם, ההורים, יש הרבה מה לעשות כדי לעזור להם להתקדם - ולהדביק את הפער. יעל זקוב מסבירה כיצד תעשו זאת נכון
כ-10% מהתינוקות נולדים לפני תום ההריון (לפני השבוע ה-37) ומוגדרים כפגים. בעבר התייחסו אל הפגים הנולדים כאל תינוקות קטנים יותר, אך כיום ידוע כי יש להם צרכים שונים מלתינוקות שנולדו לאחר הריון מלא ומסלול התפתחות ייחודי משלהם. מבחינה סטטיסטית כל הפגים נמצאים בסיכון לקשיים בהמשך התפתחותם. אך מחקרים מראים כי תרומתם של הורים לפגים להתפתחותם המיטבית היא משמעותית, ובכוחם לעזור לתינוקות להתגבר על הסיכון.
עוד כתבות של יעל זקוב בערוץ הורים :
- השיטה שתהפוך את התינוקות שלכם לחכמים יותר
מדוע פגים נמצאים בסיכון?
במקום לשהות לאורך כל ההריון ברחם המוגן והעוטף, הפגים יוצאים לעולם כשהם עדיין לא מוכנים, לסביבה הדורשת מהם להיות עצמאיים יותר (עוד לא ממש לקום ולהכין לעצמם קפה, אבל גם לנשום ולאכול, זה לא תמיד פשוט כמו שזה נשמע). תשעת חודשי ההריון הם זמן הכרחי להתפתחות מערכות הגוף הנדרשות להתמודדות עם העולם בחוץ. מסיבה זו מספר השבועות שהעוברים נמצאים ברחם, ישפיעו באופן מהותי על חומרת הבעיות שיהיו לתינוקות עם לידתם וגם בהמשך.
כל הפגים יסבלו מהתפתחות מאוחרת?
קשה לאפיין את המסלול הייחודי של התפתחותם פגים. הפגות עצמה אינה מחלה עם סט קבוע של סימפטומים אלא יותר רגישות לפגיעה במסלול התקין. פגים שנולדו מאוד מוקדם, לפני השבוע ה-32 להריון, פגיעים יותר מהפגים שנולדו קרוב יותר לסיום ההיריון. לפגוּת יכולות להיות תופעות נלוות וסיבוכים רפואיים, שיכולים להשפיע על מסלול ההתפתחות. מעטים הפגים, גם אם נולדו מאוחר יותר ולא סבלו מבעיות רפואיות, שהלידה המוקדמת "תחלוף לידם" ללא כל השפעה.
כדאי להורים ולקרובים לדעת מראש שה"סיפור" אינו נגמר כאשר נפרדתם לשלום מהפגייה או כשהשתחררתם מבית החולים והשפעות הלידה המוקדמת עלולות ללוות את הילדים בהמשך הדרך. לרוב הפגים שנולדו מאוד מוקדם התפתחות מוטורית ושפתית איטית יותר מהממוצע. לאט ובהדרגה יבשילו מערכות גופם של התינוקות, והם יחלו לצמצם את הפער מול בני גילם שנולדו לאחר הריון מלא.
מה הכוונה ב"גיל מתוקן"?
המושג גיל מתוקן נועד כדי לעדכן את השלב ההתפתחותי בו נמצאים תינוקות ופעוטות שנולדו מוקדם. בכל שבוע של הריון העובר מתפתח מבחינה גופנית ומוחית וגם ברחם יש סדר קבוע של "אבני דרך" התפתחותיות. תינוק שנולד לפני תום ההיריון, ממשיך את התהליך מחוץ לרחם. לכן רק כשמגיע יום הלידה המשוער, זהו היום שממנו צריך להתחיל ולספור את הגיל.
טיפ להורים: כששואלים אתכם בן/ת כמה התינוק/ת, זכרו כי זו שאלה מכשילה. יום הלידה עצמה, הוא התאריך הרשמי, לימי ההולדת ולפנקס החיסונים. אבל בעתיד הקרוב כדאי שתענו (גם לעצמכם) עם ציון הגיל המתוקן של ילדכם. עד גיל שנתיים וחצי לפחות, ההשוואה מול תינוקות אחרים ומול טבלאות ההתפתחותיות צריכה להיעשות תמיד על פי הגיל המתוקן.
השבועות הראשונים בבית: כו תינוק בן יומו
החוויה המטלטלת שעוברים ההורים והתינוקות בפגייה, עלולה להשאיר את ההורים המומים ומודאגים מהרגיל. לאחר החזרה הביתה, עם תינוק מעט רגיש יותר ועם "הוראות הפעלה" שונות וייחודיות, דרושה לכולם תקופה של התאוששות. זכרו, שתינוק המשוחרר מבית החולים גם אם הוא בן מספר שבועות או יותר, צריך לקבל התייחסות דומה כמ לתינוק בן יומו. כלומר, להיות עטוף ומעורסל וללא ציפיות להתחיל ולהשתלב בעולם סביבו.
בשבועות הראשונים בבית ייתכן ותינוקכם יתעייף במהירות ויישן יותר מתינוקות אחרים. כמו כן הוא יתקשה יותר להסתגל להבדלים בין יום ולילה. פגים נוטים להיות מוצפים יותר בסביבה רועשת, מוארת או מתנועה מוגברת, בעיקר אם הכל קורה בבת אחת. ייתכן והתינוקות יבכו יותר ויתקשו להירגע ולעתים קרובות, תפקודים רגילים כמו אכילה או רחצה יהיו להם קשים יותר.
טיפ להורים: כדי להרגיש בטוחים, הקפידו על פגישות מעקב אצל רופא ילדים עליו אתם סומכים, וספרו לו על כל הגורמים האחרים המלווים את התפתחותו של תינוקכם. בנוסף, כדאי לחקור ולהבין את הקשיים עימם אתם מתמודדים וכך להפוך את הדאגה למודעות.
חשיבות המגע לפגים
כולנו זקוקים למגע כדי להרגיש טוב יותר ולפגים הצורך הזה חיוני עוד יותר. הורים שליוו את תינוקותיהם בפגייה הודרכו כיצד לגעת בהם באינקובטורים או בחיבוק העוטף של "שיטת הקנגורו" בו המגע הישיר של עור בעור, עוזר לעלייתם במשקל ולבריאותם. שיטת הקנגורו התגלתה במקרה ומתוך אילוץ של מחסור טכנולוגי בסוף שנות ה-70 בקולומביה, אז גילו שגם אמהות יכולות לעזור לתינוקות שנולדו פגים לצאת מכלל סכנה בעזרת חיבוקם המחמם והמרפא.
השיטה אומצה משנות ה-90 גם בפגיות המתקדמות בארצות הברית ומשם בכל העולם. גם עיסוי הפגים הוכח כתורם לעלייתם במשקל ובריאותם הכללית, במחקרים המתנהלים בפגיות בעשור האחרון.
למגע מותאם סגולות רבות: הוא מוריד מתח מבחינה פיזיולוגית ורגשית, הוא מקנה בטחון, עוזר לתינוק להרגיש את גופו וכך מקל על החוויה של הניתוק המוקדם מהרחם והוא מהדק את הקשר בין התינוקות להורים.
טיפ להורים: בשבועות הראשונים בבית המשיכו עם הקנגורו גם בבית, עד כמה שזה מתאפשר. גם עיטוף בשמיכה (כמו בבית החולים) הוא גירויי של מגע מרגיע. למדו איך לעסות את תינוקכם בדרך שמתאימה לו. לפגים יש נטייה להיות רגישים לסוגי מגע שונים ולכן הציעו חוויות מגע חדשות בעדינות ובהדרגה כדי לבדוק את תגובותיהם של התינוקות. אם אתם צופים בתגובות של אי נוחות מול מגע מדגדג על פני העור, השאירו התנסויות אלו לגיל מאוחר יותר והמשיכו עם מגע עמוק.
כיצד לסייע בהתפתחות המוטורית?
גם לאחר תיקון הגיל של התינוקות, לעתים קרובות פגים רוכשים את אבני הדרך המוטוריות לאט יותר, ועל פי טבלאות ההתפתחות סביר שימצאו בטווח הנמוך של הנורמה.
אחת הסיבות המרכזיות לכך היא מתח או טונוס שרירים לא תקין. לרוב זוהי תופעה חולפת וב-80% מהמקרים, הטונוס יתאזן במהלך השנה השנייה לחיים. אבל בינתיים, טונוס לא תקין עלול לעכב את התפתחותם המוטורית של התינוקות.
מה זה טונוס? טונוס הוא מושג נסתר מהעין והוא מתאר את מידת המתח התמידי שקיימת בשריר בזמן מנוחה. הדבר דומה לרמת כוננות מסוימת הדרושה כדי להתחיל את התנועה. תארו לעצמכם את תא השריר כמו אצן על המסלול המחכה לשריקת הזינוק - כלומר לפקודה מוחית להתחיל להתכווץ. אם הוא יהיה דרוך במידה הנכונה (טונוס תקין), הוא ייצא לריצה בקלות.
טונוס נמוך דומה למצב שהאצן ישכב לו בשלווה על המסלול ובהישמע השריקה ייאלץ לגייס כוח מיותר ומכביד, רק כדי לקום ולהתחיל במירוץ. על פי דימוי זה, טונוס מוגבר דומה לאצן שכל גופו מתוח ומכווץ וגם הוא יתקשה להשתחרר ולהתחיל בריצה. הטונוס השרירי חיוני ליציבה ולכל תנועה של גופינו ומתח שרירים לא תקין קשור ברוב המקרים לחולשה שרירית.
היכולת לשמור על טונוס מבשילה ברחם בסביבות השבוע ה-32 להיריון, ולכן לרוב הפגים שנולדים לפני, יהיה טונוס נמוך. שריריהם יהיו חלשים ורפויים והם יתקשו להפעילם נגד כוח הכובד. בסביבות השבוע ה-35 להריון מבשילה יכולתו של העובר לשמור על מתח השרירים ובמקביל מתפתחת גם יכולת הכפיפה במפרקי הגוף השונים. בחודש האחרון להריון, הטונוס וגבולות הרחם יאפשרו לעובר "להתכרבל" לתוך עצמו. מכאן והלאה יתכנס לתנוחה עוברית של כיפוף פיזיולוגי, כשגבו מעוגל וידיו ורגליו קרובות לגופו.
תינוקות שנולדים מספר שבועות לפני הזמן, יתקשו לשמור על הכפיפה הפיזיולוגית מחוץ למסגרת הרחם. הם עלולים לפתח טונוס מוגבר, כשידיהם ורגליהם מתרחקות ממרכז גופם וכשכוח הכובד מוביל את איבריהם להתמתח. גם מצב זה, עלול להקשות על תהליך ההתפתחות המוטורית.
טיפ להורים:
- בקשו אבחנה רפואית מרופא או פיזיותרפסטית התפתחותית: לגבי איכות הטונוס של תינוקכם ובררו בהקדם האם יש צורך בהתערבות טיפולית כדי למנוע עיכוב מוטורי. מחקרים מראים כי התערבות מוקדמת עוזרת לתינוקות לפצות על הקשיים שנוצרים בעקבות טונוס לא תקין ולכן מומלץ להתחיל כמה שיותר מוקדם.
- ודאו שאתם מבינים את ההדרכה: במידה ותינוקכם זקוק לטיפול, ודאו שאתם מבינים את ההדרכה לדרכי הטיפול ומצליחים ליישם אותה בבית. טיפול של פעם בשבוע אינו דומה בהשפעתו לתרומה היומיומית שאתם מסוגלים לספק לתינוקכם.
- ערסלו את התינוקות: בין אם לתינוקות טונוס נמוך או מוגבר, הם יתקשו לשמור על תנוחה מעורסלת ללא עזרה. ספקו להם הזדמנות לשהות בתנוחת כפיפה זו: על הידיים, בתוך מנשא מערסל או שקועים בתוך פוף. כאשר גבם מעוגל, ידיהם קרובות זו לזו ורגליהם כפופות וקרובות לגופם, הם יוכלו לשמור על איזון שרירי בזמן מנוחה, דבר שיעזור להם לצאת לתנועה עצמאית.
כיצד לסייע בהתפתחות יכולות החשיבה?
הלידה המוקדמת עלולה להשפיע על יכולות החשיבה של הפגים. עדות לכך ניתן לראות בנתון כי רוב הפגים מתחילים לדבר מעט יותר מאוחר מפעוטות שנולדו לאחר הריון מלא. עיכוב קל זה צפוי והוא חלק מתהליך "צמצום הפערים" שעל הפגים לעבור. בעוד חלק מהפגים יתפתחו באופן נורמטיבי, לחלקם יתגלו קשיים שיצופו מעל פני השטח לקראת כניסתם לגן ולבית הספר.
מבחינה סטטיסטית, לפגים סיכויים גבוהים יותר לבעיות של קשב וריכוז, לליקויי למידה ולקשיים בהבנת שפה מורכבת. החדשות הטובות הן, שמחקרים מראים כי איכות התקשורת של ההורים עם ילדיהם שנולדו פגים, יכולה לשמש כמגן בפניי סיכונים אלו. כאשר ההורים מרבים ב"תקשורת תגובתית", כלומר קוראים את הרמזים של התינוקות ועונים ליוזמותיהם לקשר בצורה מרחיבה ומחזקת, הם עוזרים בבניית יכולות הקשב והלמידה.
הגשת גירויים ברמה המתאימה ליכולותיהם של התינוקות וקריאת הרמזים בהתנהגותם, מעניקה לתינוקות (ומאוחר יותר לפעוטות ולילדים) תחושה שהם מובנים ובטוחים. בתנאים אלו, המוטיבציה שלהם לעקוב אחר פעולות המבוגר תעלה, הם יתגייסו לשתף פעולה ולחקור את הסביבה ביתר פתיחות. מומחי ההתפתחות ממליצים להורים לפגים להרבות במשחק משותף המערב שימוש בשפה עשירה, שמירה על קשב ממוקד, הרחבת התנסויות החקירה ופידבק חם לכל ניצן של למידה חדשה.
טיפ להורים: כאשר התינוקות ערניים ורגועים, עיניהם פקוחות ומבטם מופנה אלכם או כאשר ידם בפה - סימן שהם פנויים למשחק משותף. כאשר הם מפנים את ראשם הצידה, מבטם מצועף והם נראים מוטרדים, מפהקים או משהקים - סימן שהם זקוקים להפסקה. קראו בספרים או באתרים ברשת על שלבי ההתפתחות הטיפוסיים ועל דרכים בהם אתם יכולים לטפח את יכולותיהם של התינוקות. ודאו שהם מתקדמים, גם אם בקצב שלהם - אבל מתקדמים.
גם הסביבה הקרובה יכולה לעזור
אם קראתם עד עכשיו, סימן שיש תינוק שנולד פג הקרוב מאוד ללבכם! תמיכתכם חשובה והבנתכם תסייע לכם לתמוך. אם אתם מלווים הורים שעוברים את תקופת הפגייה, רוצים לעזור ולא יודעים איך, תוכלו למצוא תשובות ממקור ראשון. Menetra Hathorn היא אמא "בוגרת פגייה" שפרסמה בארצות הברית ספר על חוויותיה מאותה תקופה מלחיצה ותובענית. הנה כמה עצות שהיא נותנת להורים:
- אל תשפטו את תגובות ההורים: אין דרך נכונה או לא נכונה בהתמודדות עם לידת פג.
- אל תלכו שולל מול פנים מחייכות: החיוך לא תמיד אומר שהכול בסדר.
- דעו שמדובר בצרכים שונים: אל תשוו את צרכיו של התינוק עם צרכים של תינוקות שנולדו לאחר הריון מלא וגם לא עם פגים אחרים.
- היו זמינים כאשר ההורים מבקשים את עזרתכם: אם הם מבקשים, סימן שהם צריכים עזרה כבר זמן רב.
- הקפידו על נושאי שיחה: אל תדונו בסכנות הכרוכות במצבו של הפג, אלא אם כן ההורים יוזמים שיחה על כך.
- אל תשכחו לתמוך: תמכו ושבחו את מאמציה של האם לשאוב חלב במהלך שהותו של התינוק בפגייה. זה קשה מאוד לשמור על היכולת לייצר חלב כאשר התינוק אינו מסוגל לינוק עדיין.
- הציעו "בייביסיטר" לילדים הגדולים: זאת כדי שההורים יכולו להגיע ביחד לבית החולים או לצאת ל"דייט", אך זכרו לא להביע את חששותיכם לידם, הם סובלים מספיק מהמצב.
- היו מעורבים בתהליכים: כאשר אתם שואלים על ההתקדמות במצבו של התינוק, האזינו היטב לתשובה ובפעם הבאה שאתם מדברים עם ההורים, התייחסו לכך.
- החמיאו להורים: מצאו מחמאות כנות כאשר אתם רואים את התינוק בבית החולים או את התמונות בבית. אל תשאלו: "מתי הוא בא הביתה?" ההורים רוצים בכך יותר מכל דבר אחר. תהיו בטוחים שהם יגידו לכם כאשר הזמן יגיע.
אצבע על הדופק
נראה שהורים וקרובים לתינוקות שנולדו פגים, צריכים להתאזר בסבלנות. עד שסימני השאלה יתבהרו, עד שהילדים יצמצמו את הפער. סבלנות לחכות בחדרי המתנה לבדיקות מעקב או לטיפולים במקרה הצורך וסבלנות להרגיע ולשחק עוד קצת. אבל הסבלנות כידוע משתלמת! המודעות שלכם כהורים לקשיים היא הדרך למזער את השפעתם.
הטיפ הכי חשוב: סמכו על עצמכם ואם משהו "לא נראה לכם" בתהליך ההתפתחות של ילדכם, ודאו שאתם מקבלים תשובות המספקות את דעתכם מגורמים מקצועיים.
הכותבת היא מרפאה בעיסוק לתינוקות ופעוטות ומנחת סדנת ליווי התפתחותי ייחודית לפגים בדיאדה. לעמוד הפייסבוק של יעל לחצו כאן