מזל טוב, פורמט גוסס: הקומפקט דיסק בן 30
ב-1 באוקטובר 1982 נולד הקומפקט דיסק עם יציאתו של "52nd Street" של בילי ג'ואל בפורמט החדש ופורץ הדרך. אצלנו עשתה זאת ירדנה ארזי, חמש שנים מאוחר יותר. וגם: מי מכר הכי הרבה תקליטורים בבריטניה, ומי מצליח למכור אותם גם היום?
קשה להאמין שחלף כל כך הרבה זמן - אבל מתברר שבדיוק אתמול (ב') לפני 30 שנה, יצא לאוויר העולם ה"קומפקט דיסק" - או אם אם מעדיפים אותו בשמו העברי, התקליטור.
הדיסק נולד כמאמץ משותף של החברות סוני ופיליפיס, שעבדו במקביל על פיתוח הטכנולוגיה במהלך שנות השבעים. מי שחנך את הפורמט פורץ הדרך היה אלבומו של הזמר והמוזיקאי בילי ג'ואל, "52nd Street", שבמקור יצא ב-78' והודפס על גבי תקליטור ב-1 באוקטובר 1982 ביפן. האלבום החל את המהפכה והיה לדיסק המוזיקלי המסחרי הראשון. 30 שנה מאוחר יותר, אחרי שנמכרו מאות מיליוני תקליטורים ברחבי העולם - הפורמט הזה של דיסק מוזיקלי כבר בדרך להיעלם, אבל נכן לעכשיו עדיין מצליח להיאחז בציפורניים ולשרוד.
האלבום הראשון על דיסק: 52nd Street של בילי ג'ואל
במסגרת ציון התאריך ההיסטורי, התפרסמה השבוע בבריטניה רשימת התקליטורים הנמכרים ביותר בכל הזמנים בממלכה. ולמרות שחבריה בכלל הגיעו משבדיה, את המקום הראשון תופסת להקת "אבבא" עם אוסף
הלהיטים שלה "Gold", שיצא ב-1992 ונמכר ביותר מארבעה מיליון עותקים לאורך השנים (על גבי תקליטורים כמובן).
במקום השני, תאמינו או לא, ניצבת הזמרת הצעירה אדל, שאלבומה "21" שיצא בשנה שעברה נמכר בכ-3.5 מיליון עותקים: נתון שמוכיח חד משמעית כי פורמט הדיסק עדיין בסביבה, ולמרות הכל, שובר שיאים. את המקום השלישי בבריטניה תופס האלבום "What's The Story Morning Glory" של להקת "אואזיס" (3.43 מיליון עותקים), במקום הרביעי נמצא "Back To Black" של איימי וויינהאוס המנוחה (3.23 מיליון עותקים) ואחריה ניצב "Back To Bedlam" של הזמר ג'יימס בלאנט (3.21 מיליון עותקים). יש לזכור שמדובר רק במכירות של דיסקים, ללא התחשבות במכירות דיגטליות ותקליטי ויניל.
ומה אצלנו? אמנם בילי ג'ואל עשה את הצעד הראשון וחולל מהפכה כבר ב-82', אבל חלפו עוד חמש שנים עד שאמן ישראלי זכה להוציא את שיריו על גבי דיסק. הראשונה לעשות זאת היתה ירדנה ארזי, והאלבום היה "נשמה צוענית" - הנמכר ביותר של הזמרת הוותיקה עד היום. זה קרה כאמור ב-1987: ארזי ובעלה, המפיק נתן תומר, ניהלו חברת תקליטים עצמאית ויצרו יחד עם חברת "CDI" את "הדיסק העברי הראשון". אותו דיסק לא רק הפך לנמכר ביותר של ארזי, אלא לאחד הנמכרים ביותר בתעשיית המוזיקה הישראלית לדורתיה: יותר מ-150 אלף עותקים נמכרו ב-25 השנים שחלפו מאז צאתו.
"זו היתה פרידה לא קלה, כי התרגלתי לעטיפות של תקליטים. שם היה הרבה מקום לתמונה גדולה ולכיתוב, ואז פתאום הגיע עולם אחר. התכווצנו", סיפרה בעבר ארזי ל-ynet על המהפכה הטכנלוגית של הימים ההם. "תקליט היה מוצר יפה, רומנטי, והיתה שם הרבה אינפורמציה, כל מיני דברים שאפשר היה לתת להם ביטוי על גבי העטיפה. הדיסק באיזשהו מקום גמר את זה, אבל היתה הרגשה של ראשוניות, כאילו אתה צועד עם הזמן והטכנולוגיה. הרגשה של משהו מפתיע וטוב שקורה, שאנחנו פורצים קדימה, וזו היתה תחושה מאוד חגיגית. לשמחתי, זה נפל במקרה על פרויקט מאוד מצליח, מעין בום על-קולי של מכירות. אפילו לעצמי לא נשאר לי עותק אחד".
ומה היה הדיסק הראשון שלכם? ספרו לנו בתגובות!